-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 09 /10:47

Pietų Korėjos parlamentas nubalsavo už apkaltą prezidentei Park Geun-Hye

Pietų Korėjos įstatymų leidėjai penktadienį nubalsavo už apkaltos procesą prieš prezidentę Park Geun-hye ir įšaldė jos dideles vykdomąsias galias dėl korupcijos skandalo, paralyžiavusio šalies administraciją ir provokavusio didžiulius protestus gatvėse.
Park Geun-hye
Park Geun-hye / „Scanpix“/AP nuotr.

Nacionalinio susirinkimo sprendimu Park Geun-hye įgaliojimai perduodami ministrui pirmininkui, o Konstitucinis Teismas turės nuspręsti, ar ratifikuos šį nutarimą ir visam laikui pašalins prezidentę iš pareigų.

Galutiniam sprendimui gali prireikti iki šešių mėnesių, o per tą laiką Park Geun-hye liks prezidentūros – Mėlynųjų rūmų – šeimininkė. Dėl šios padėties Pietų Korėjai gresia ilgas politinio netikrumo ir politinio paralyžiaus laikotarpis.

Nacionalinio Susirinkimo sprendimas buvo priimtas 234 balsais prieš 56, lengvai užsitikrinus privalomą dviejų trečdalių daugumą 300 vietų parlamente.

Park Geun-hye, 1961–1979 metais šalį valdžiusio karinio diktatoriaus Park Chung-hee dukra, turėjo būti kitokia.

„Skelbiu, kad įstatymas dėl apkaltos prezidentei Park Geun-hye ką tik buvo priimtas“, – paskelbė parlamento pirmininkas Chung Se-Kyunas.

„Ar ją palaikysite, ar atmesite – visi įstatymų leidėjai ir Pietų Korėjos žmonės, stebintys šią sunkią padėtį, tikriausiai jaučiasi labai nelaimingi ir prislėgtomis širdimis, – pridūrė jis. – Nuoširdžiai linkiu, kad tokia tragedija niekada nepasikartotų per mūsų konstitucijos istoriją.“

Vykstant slaptam balsavimui prie parlamento susirinkę šimtai protestuotojų skandavo „Apkaltą Park!“

Nuopuolis

Prezidentė stebėtinai greitai prarado visuomenės palankumą. Kandidatuodama į šalies vadovo postą ji teigė esanti nekorumpuota politikė, neįsipareigojusi niekam, tik „susituokusi su tauta“.

Praėjus tik ketveriems metams Park Geun-hye gali tapti pirmąja demokratiškai išrinkta Pietų Korėjos prezidente, pašalinta iš posto apkaltos būdu.

Parlamento priimtame nutarime dėl apkaltos valstybės vadovė kaltinama konstitucijos pažeidimais ir baudžiamaisiais nusikaltimais – pradedant nesugebėjimu apsaugoti žmonių gyvybių, baigiant įgaliojimų viršijimu.

Šį dokumentą palaikė visi 171 opozicijos ir nepriklausomas deputatas, bet jo priėmimą nulėmė prieš Park Geun-hye nusistačiusi grupė jos pačios valdančiojoje partijoje „Saenuri“.

Opozicija grasino, kad visi jos deputatai atsistatydins, jeigu apkaltos procesui nebus pritarta.

Pastangas surengti apkaltą prezidentei skatino pastarosiomis savaitėmis vykę masiniai protestai, per kuriuo milijonai žmonių buvo išėję į Seulo ir kitų miestų gatves reikalauti Park Geun-hye atstatydinimo.

Prezidentūrą apėmusio ir administraciją paralyžiavusio skandalo centre atsidūrė Park Geun-hye draugystė su ilgamete patikėtine Choi Soon-sil.

Pastarajai moteriai jau buvo pateikti kaltinimai kišimusi į valstybės reikalus bei savo ryšių Mėlynuosiuose rūmuose panaudojimu, kad priverstų kelias dešimtis didžiausių šalies įmonių paaukoti apie 70 mln. dolerių (per 65,4 mln. eurų) dviem jos valdomiems fondams.

Prokurorai, tiriantys Choi Soon-sil bylą įvardijo Park Geun-hye „įtariamąja“. Tokį statusą pareigas einantis Pietų Korėjos prezidentas įgijo pirmąjį kartą per šalies istoriją.

Korupcijos istorija

Pietų Korėjos politinio elito korupcija jau seniai temdė šalies demokratijos reputaciją, o Mėlynieji rūmai ne kartą būdavo kaltinami nepotizmu.

Nuo 1987 metais surengtų pirmųjų Pietų Korėjoje laisvų ir sąžiningų rinkimų kiekvienas kadenciją baigęs prezidentas atsidurdavo antikorupcinio tyrimo taikiklyje. Vienas jų – Roh Moo-hyunas nusižudė, kai korupcijos tyrėjai sutelkė dėmesį į jo šeimą.

Šios bylos dažnai būdavo susijusios su šeimos nariais, kurie turėdavo galimybę reguliuoti prieigą prie prezidento – itin svarbią visuomenėje, kurioje politinė įtaka tradiciškai labai glaudžiai ir ne itin skaidriai persipynusi su verslo sėkme.

Park Geun-hye, 1961–1979 metais šalį valdžiusio karinio diktatoriaus Park Chung-hee dukra, turėjo būti kitokia.

Abu jos tėvai buvo nužudyti, tad politikė, nepalaikanti ryšių su savo broliu ir seserimi, neištekėjusi ir neturinti vaikų, tvirtino turinti imunitetą nepotizmui.

„Neturiu nei artimųjų, kuriais turėčiau rūpintis, nei vaikų, kurie paveldėtų mano turtą, todėl noriu atiduoti save valstybei ir žmonėms“, – ji sakė per 2012 metų prezidentinę kampaniją.

Šis pareigos ir pasiaukojimo įvaizdis patiko jos partijos „Saenuri“ konservatyviajam rinkėjų branduoliui, ypač vyresnio amžiaus žmonėms, laikiusiems Park Geun-hye dora veikėja, išgyvenusia asmeninę tragediją.

Dėl to dar labiau sukrečiantys atrodė pranešimai apie Choi Soon-sil darytą nepaprastai didelę įtaką prezidentei. Ši patikėtinė, neužėmusi jokių oficialių pareigų, rūpinosi viskuo: pradedant šalies vadovės apranga, baigiant patarimais dėl aukščiausio rango pareigūnų paskyrimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius