Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Osetija paskelbė paleidusi du ESBO stebėtojus

Nuo Gruzijos atsiskyrusi Pietų Osetija antradienį paskelbė, kad paleido du Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) stebėtojus, kuriuos osetinų saugumo pajėgos anksčiau „buvo sustabdžiusios“ dokumentams patikrinti.

„Du ESBO atstovai antradienį 10 val. 20 min. (9 val. 20 min. Lietuvos) perėjo Gruzijos vyriausybės kontroliuojamos teritorijos ir Pietų Osetijos sieną. Sienos sankirtoje juos sustabdė Arcevio milicijos skyriaus darbuotojai“, – sakė šio separatistinio regiono Vidaus reikalų ministerijos atstovas.

„Po to, kai su jais buvo pasikalbėta, tie ESBO darbuotojai buvo beveik iš karto paleisti“, – nurodė atstovas ir pridūrė, kad jie buvo sustabdyti norint patikrinti dokumentus.

Gruzijos vidaus reikalų ministerija anksčiau antradienį paskelbė, kad du ESBO ugnies nutraukimo stebėtojus pagrobė grupė ginkluotų asmenų, prasiskverbusių iš Cchinvalio regiono.

Pasak Tbilisio, šis incidentas įrodė, kad Rusija ir Pietų Osetija kursto įtampą regione.

„Šis incidentas yra dar vienas įrodymas, kad Rusijos (vykdoma) Pietų Osetijos okupacija yra grėsmė ne tik Gruzijos, bet ir viso regiono stabilumui“, – sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas Šota Utiašvilis.

Gruzijos pareigūnai iš pradžių sakė, kad stebėtojai buvo sulaikyti pasienio kaime Odzisyje, bet vėliau patikslino informaciją ir nurodė, kad tie stebėtojai buvo Adzvio kaime Gruzijos Gorio regione.

ESBO misijos Gruzijoje atstovė Martha Freeman patvirtino, kad stebėtojai buvo paleisti, ir sakė, kad „ta situacija baigėsi“.

„Nuodugniai nagrinėsime šią situaciją, mums reikia išnagrinėti to, kas tiksliai įvyko, detales“, – sakė M.Freeman.

Rusijos kariai ir tankai rugpjūčio pradžioje įsiveržė į Gruziją nustumti gruzinų pajėgų, pradėjusių puolimą Pietų Osetijos kontrolei atgauti. Maskva jau daug metų stipriai remia šį separatistinį regioną.

Vėliau, pagal ugnies nutraukimo susitarimą, kuriam tarpininkavo Europos Sąjunga (ES), Rusija atsitraukė iš beveik visos Gruzijos, bet Tbilisis piktinasi tuo, kad 7,6 tūkst. rusų karių dar yra Pietų Osetijoje ir Abchazijoje – kitame nuo Gruzijos atskyrusiame regione.

Maskva abu šiuos regionus pripažino nepriklausomomis valstybėmis.

ESBO į Gruziją yra atsiuntusi maždaug 20 karinių stebėtojų, tačiau dabar juos išveda, nes Rusija pasipriešino jų misijos išplėtimo planui, ir jos mandato terminas baigė galioti 2009 metų sausio 1 dieną.

Rusija gruodžio 22 dieną nuolatinės ESBO Tarybos posėdyje nesutiko, kad būtų pratęstas ESBO misijos Gruzijoje mandatas, motyvuodama tuo, kad į dabartinį „Gruzijos misijos“ mandatą įeina Abchazijos ir Pietų Osetijos kontingentai, todėl jis turi būti pakeistas.

Daugelis ESBO narių, tarp jų anksčiau pirmininkavusi šioje organizacijoje Suomija, siūlė „techniškai“ pratęsti misiją Gruzijoje iki kovo pabaigos, kol vyks derybos dėl naujo mandato.

Ugnies nutraukimą taip pat stebi 225 neginkluoti ES stebėtojai.

ESBO dirbo Gruzijoje nuo 1992 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius