Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pietų Sudanui išaušo laisvės diena

Pietų Sudanas šeštadienį sulaukė seniai lauktos laisvės; šiam menkai išsivysčiusiam Afrikos regionui tapus naujausia pasaulyje valstybe, jos sostinėje Džuboje prasidėjo didelės iškilmės.
Šventė Pietų Sudane
Šventė Pietų Sudane / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Šiandien iškelsime Pietų Sudano vėliavą, kad prisidėtume prie pasaulio valstybių“, – sakė valdančiojo Sudano liaudies išsivadavimo judėjimo generalinis sekretorius Paganas Amumas, stovėdamas prie milžiniško vėliavos stiebo.

Nuo ankstaus ryto tūkstančiai žmonių pradėjo rinktis šeštadienį vyksiančių oficialių ceremonijų vietoje, dainuodami ir mojuodami vėliavomis.

Tai bus didžiausias tarptautinis renginys, iki šiol surengtas karo nuniokotame mieste ant Baltojo Nilo krantų, kuriame stinga netgi būtiniausios infrastruktūros.

Prieš istorinę ceremoniją visoje sostinėje pasiruošimai vyko iki paskutinės minutės. Šiuose renginiuose turėtų dalyvauti 30 Afrikos lyderių ir aukšto rango Vakarų šalių pareigūnų.

Darbininkai šeštadienio rytą tebemontavo tentą virš svarbių svečių tribūnos. Taip pat buvo sugriežtintas saugumas – gatvėse budėjo pareigūnai su sprogmenis užuodžiančiais šunimis ir gerai ginkluoti kariai.

„Ši diena ypatinga, – sakė vietos gyventojas Josephas Legge. – Nekantraujame pamatyti, kaip bus sukeistos vėliavos – Šiaurės nuleista, o Pietų pakelta.“

Pietų Sudanas tapo nepriklausomu, praėjus lygiai šešiems mėnesiams po referendumo, per kurį šio regiono gyventojai beveik vienbalsiai pasisakė už atsiskyrimą nuo buvusių pilietinio karo priešininkų šiaurėje.

Kol 2005 metais buvo pasirašyta taikos sutartis, pietų sukilėliai dešimtmečius su pertraukomis kariavo su šiaurės pajėgomis. Pietų Sudanas buvo smarkiai sugriautas, žuvo milijonai žmonių, o pasibaigus karams liko abipusis nepasitikėjimas.

Nepriklausomybės paskelbimo ceremonija vyks prie mauzoliejaus, kuriame palaidotas sukilėlių lyderis Johnas Garangas (Džonas Garangas), miręs praėjus vos keliems mėnesiams po to, kai buvo pasirašyta taikos sutartis, pagal kurią buvo užbaigtas ilgiausiai Afrikoje trukęs konfliktas, taip pat buvo nutiestas kelias į Pietų Sudano valstybingumą.

Nuo 8 val. 15 min. Grinvičo (11 val. 15 min. Lietuvos) laiku prasidės kariniai paradai, pamaldos ir bus sugiedotas naujosios šalies himnas. Vėliau bus perskaityta Nepriklausomybės deklaracija, pakelta Pietų Sudano Respublikos vėliava, o naujosios šalies pirmasis prezidentas Salva Kiiras duos priesaiką.

Pietų Sudano pareigūnai sakė, kad pagrindinis garbės svečias per šias ceremonijas bus Sudano prezidentas Omaras al Bashiras, kuris yra ieškomas Tarptautinio Baudžiamojo Teismo dėl įtariamų nusikaltimų žmoniškumui ir genocido Darfūre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius