Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmą kartą Donbase oficialiai buvo užfiksuota rusiška radijo lokacinė stotis 51U6 „Kasta-2E1“, kurią buvo bandoma skubiai užmaskuoti

Tarptautinės žvalgybos bendruomenės „InformNapalm“ savanoriai gavo išskirtinį vizualinį informacijos patvirtinimą apie pirmąjį oficialų Rusijos radijo lokacinės stoties (toliau tekste RLS) 51U6 „Kasta-2E1“ užfiksavimą okupuotoje Ukrainos Donbaso dalyje. Šiandien mes skelbiame šiuos duomenis savo skaitytojams, taip pat papildome informaciją papildomais faktais.
 Rusų kariškių bandymas užmaskuoti įrangą
Rusų kariškių bandymas užmaskuoti įrangą / informnapalm.org nuotr.

Prisiminkime, kad šią Rusijos RLS pirmą kartą užfiksavo ESBO misijos stebėtojai, naudodami mini dronus. Tekstinė informacija apie tai buvo paskelbta 2021 m. vasario 17 d. ataskaitoje Nr. 38/2021. Šioje ataskaitoje taip pat nurodyta, kad RLS 51U6 „Kasta-2E1“ buvo pastebėta 2021 m. vasario 15 d. poligone netoli Bugajevkos kaimo, Luhansko srityje. Jis yra 37 km į pietvakarius nuo Luhansko, laikinai okupuotoje Ukrainos teritorijoje, kurią kontroliuoja Rusijos hibridiniai kariniai dariniai. Taip pat buvo nurodyta, kad stotis yra 30 km nuo kontaktinės linijos Donbase.

informnapalm.org nuotr./ Rusų kariškių bandymas užmaskuoti įrangą
informnapalm.org nuotr./ Rusų kariškių bandymas užmaskuoti įrangą

„Slepiantis visų akivaizdoje“ po Ukrainos vėliava

Nuotraukoje matyti, kaip rusų kariškiai, aptarnaujantys šią radarų stotį Donbase, pamatę ESBO stebėjimo misijos droną, skubiai bando užmaskuoti įrangą, uždengdami brezentu arba plėvele su mėlyna ir geltona Ukrainos valstybinės vėliavos spalvomis. Tikriausiai tokiu būdu jie tikėjosi suklaidinti stebėtojus ir nuslėpti radaro 51U6 „Kasta-2E1“ priklausomybę Rusijai. Įdomu, kad Rusijos okupacinių pajėgų pozicijose Donbase trūksta įprastų maskavimo tinklų, tačiau yra medžiagų „staigiai ukrainizacijai“. Nors tai galėjo būti ir pavienio vado „gudri iniciatyva“.

Teritorijos koordinačių ir geografinės padėties nustatymas

Tarptautinės žvalgybos bendruomenės „InformNapalm“ savanoriai, pasikliaudami pradiniais šio vaizdo duomenimis (30 km nuo fronto linijos, 37 km į pietvakarius nuo Luhansko), taip pat galėjo geografiškai nustatyti rusiškos RLS 51U6 Kasta-2E1“ vietą ir tikslios vietovės koordinates. Koordinatės 48° 24’50,2″N 38 ° 52’36,9″ E.

Pridedame keletą ekrano kopijų, kad būtų galima palyginti ir paaiškinti.

informnapalm.org nuotr./Vaizdas iš palydovo
informnapalm.org nuotr./Vaizdas iš palydovo
informnapalm.org nuotr./Vaizdas iš palydovo
informnapalm.org nuotr./Vaizdas iš palydovo

Įdomu tai, kad tos pačios vietos 2018 metų palydoviniai vaizdai taip pat rodo, kaip buvo laikomos statinės dyzelino. Netoliese taip pat buvo laikoma nenustatyta karinė technika, uždengta kamufliažiniu tinklu.

informnapalm.org nuotr./2018 m. palydoviniai vaizdai
informnapalm.org nuotr./2018 m. palydoviniai vaizdai

Rusijos RLS 51U6 „Kasta-2E1“ dronams aptikti

Ypatingą dėmesį reikėtų atkreipti į tai, kad Rusijos decimetrinio diapazono RLS „Kasta-2E1“, specialiai skirta aptikti ore esančius objektus, įskaitant tuos, kurie skraido itin žemame aukštyje. Atsižvelgiant į tai, kad Ukrainos aviacija konflikto zonoje nenaudojama, stotis buvo dislokuota specialiai dronams medžioti.

2020 m. spalio mėn. tarptautinė savanorių bendruomenė „InformNapalm“, remdamasi žvalgybos duomenimis, atkreipė dėmesį į pasirengimo eskalavimui Donbase ženklus ir nurodė, kad Rusijos Federacija greičiausiai ruošiasi smogiamųjų dronų „Bayraktar TB2“ panaudojimui. Neatmetama galimybė, kad Rusijos RLS 51U6 „Kasta-2E1“ pasirodymas okupuotose teritorijose yra reakcija į šiuolaikinę smogiamųjų dronų „Bayraktar TB2“ panaudojimo patirtį vykstant karo veiksmams tarp Azerbaidžano ir Armėnijos.

Techninės savybės

Radijo lokacinės stoties 51U6 „Kasta-2E1“ sudėtyje yra:

  • transporto priemonė su antenos stiebo įtaisu, ant KAMAZ-43114 važiuoklės;
  • mašina su aparatūra ir papildoma įranga kartu su AD-30 dyzeliniu agregatu ant vienašės priekabos.

Stoties aptarnavimo personalas – 6 kariai.

bastion-opk.ru nuotr./RLS 51U6 „Kasta-2E1“
bastion-opk.ru nuotr./RLS 51U6 „Kasta-2E1“

Nepertraukiamo darbo režimu stotis gali veikti iki 20 dienų. Taikinio aptikimo spindulys – nuo 5 iki 150 km, aukštis – iki 6 km.

Radaras 51U6 „Kasta-2E1“ buvo gaminamas 1989–2003 m. Rusijos Federacijos radijo matavimo prietaisų gamykloje „Murom“. Tokios sistemos nebuvo tiekiamos Ukrainai tiek prieš SSRS žlugimą, tiek po jo, todėl šios įrangos fiksavimas Donbase yra nepaneigiamas Rusijos Federacijos agresijos prieš Ukrainą įrodymas. Primename, kad „InformNapalm“ duomenų bazėje yra faktų apie daugiau nei 50 Rusijos ginklų ir įrangos rūšių, kurios negalėjo tapti trofėjumi ir kurios buvo slapta tiekiamos į Donbasą iš Rusijos Federacijos. Taigi, turime dar vieną faktą, kad Rusija visiškai kontroliuoja, finansuoja ir vadovauja karo veiksmams Ukrainos rytuose.

Situacijos Donbase paaštrėjimas ir nuotolinis minavimas

Pasak Jungtinių Pajėgų Operacijos spaudos centro, 2021 m. vasario 23 d. Rusijos Federacijos ginkluoti dariniai dar kartą ciniškai pažeidė paliaubas ir, be Ukrainos kariuomenės pozicijų, iš draudžiamos ginkluotės apšaudė gyvenvietę Volny Chutor Luhansko srityje. Civilių gyventojų apšaudymui Rusijos įsibrovėliai naudojo sunkiuosius prieštankinius granatsvaidžius, taip pat vykdė nuotolinį gyvenvietės teritorijos minavimą. To pasekmėje buvo sunkiai sužeistas ir mirė taikus gyventojas, kurio kieme sprogo minos.

JT duomenimis, nuo 2014 m. balandžio iki 2021 m. sausio 31 d. nuo karo veiksmų Donbase žuvo nuo 13 100 iki 13 300 žmonių.

Hibridinė Rusijos karinė agresija Ukrainos rytuose buvo Ukrainos Krymo užgrobimo ir okupacijos operacijos tęsinys ir, pagal Rusijos vadovybės planą, buvo siekiama nukreipti pasaulio visuomenės dėmesį nuo Krymo klausimo. Kuo aštresnė situacija Donbase, tuo mažiau tarptautinė bendruomenė prisiminė Krymo okupaciją, nors abu šie komponentai yra neatsiejama Rusijos nepaskelbto globalaus karo prieš Ukrainą dalis.

Daugiau skaitykite – informnapalm.org/lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius