Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmą kartą nuo Krymo aneksijos susitikę B.Obama ir V.Putinas apsikeitė mandagumo frazėmis prieš pietus

JAV prezidentas Barackas Obama ir Rusijos vadovas Vladimiras Putinas penktadienį trumpai pasikalbėjo Prancūzijoje, pirmąkart akis į akį susitikę per didžiausią nuo Šaltojo karo laikų abiejų šalių santykių krizę dėl neramumų Ukrainoje, pranešė vienas prancūzų šaltinis.
Pasaulio lyderiai, tarp jų - Barackas Obama ir Vladimiras Putinas, išsilaipinimo Normandijoje minėjime Prancūzijoje
Pasaulio lyderiai, tarp jų - Barackas Obama ir Vladimiras Putinas, išsilaipinimo Normandijoje minėjime Prancūzijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Abu prezidentai apsikeitė trumpais komentarais, ruošdamiesi eiti pietauti kartu su kitais pasaulio lyderiais per ceremonijas, skirtas sąjungininkų pajėgų išsilaipinimo Normandijoje per Antrąjį pasaulinį karą 70-osioms metinėms, nurodė šaltinis.

Kitaip nei su B.Obama, V.Putinas Normandijoje surengė atskirus oficialius susitikimus su Vokietijos kanclere Angela Merkel, Didžiosios Britanijos premjeru Davidu Cameronu ir išrinktuoju Ukrainos prezidentu Petro Porošenka. Nors susitikimai vyko už uždarų durų, apie Europos lyderių santykius su V.Putina žiniasklaida sprendė pagal rankų paspaudimus.

JAV patarėjos nacionalinio saugumo reikalams pavaduotojas Benas Rhodes'as sakė, kad tas susitikimas Benuvilio pilyje truko 10–15 minučių.

„Prezidentas Obama ir prezidentas Putinas tikrai pasikalbėjo vienas su kitu lyderių pietų kuluaruose. Tai buvo neformalus pokalbis, ir visai ne oficialus dvišalis susitikimas“, – aiškino B.Rhodes'as.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Lyderių pietūs. Kalbą sako šeimininkas Francois Hollande'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lyderių pietūs. Kalbą sako šeimininkas Francois Hollande'as

Jiedu susitiko pirmąkart nuo Ukrainos krizės pradžios; be to, tai buvo jų pirmasis asmeninis susitikimas nuo Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo Sankt Peterburge praėjusiais metais.

Reaguojant į Maskvos įvykdytą Krymo pusiasalio aneksiją ir Vakarų šalių įžvelgiamą V.Putino kišimąsi separatistinių neramumų apimtoje rytų Ukrainoje, Rusija buvo pašalinta iš aštuonių turtingųjų šalių klubo, taip pat tapo ekonominių bei diplomatinių sankcijų taikiniu.

B.Obama per trečiadienį Briuselyje surengtą pertvarkytą septynių pasaulio lyderių susitikimą sakė, kad jis pasiųs V.Putinui „tą pačią“ žinią – „jeigu Rusijos provokacijos tęsis, iš mūsų diskusijų čia yra aišku, jog G-7 (Didžiojo septyneto) šalys pasiruošusios įvesti papildomus kaštus“ Maskvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius