Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmadienio vakarą Vakarų pajėgos tęsė Tripolio puolimą ir vėl pataikė į Muamaro Kadhafi rezidenciją (papildyta 23.59 val.).

AFP praneša, kad pirmadienio vakarą tęsėsi oro atakos virš sostinės Tripolio. Vakarų pajėgos vėl pataikė į Muamaro Kadhafi rezidenciją. Antradienį Jungtinės Valstijos Libijoje prarado pirmąjį lėktuvą. Tarp koalicijos užvirė ginčai, kas turėtų vadovauti misijai, atsitraukus JAV.
Muamaro Kadhafi šalininkas Tripolyje
Muamaro Kadhafi šalininkas Tripolyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tripolio pietuose, kur įsikūrusi Muamaro Kadhafi karinė bazė Bab Al-Azizija, griaudėjo zenitinių pabūklų ugnis.

Mūšiai atsinaujino apie 21 val. Lietuvos laiku. AFP taip pat praneša, kad jungtinės JAV, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos pajėgos pirmadienį subombardavo Kadhafi gimtąjį miestą Sirtą.

Pirmadienio įvykiai Libijoje: karo chronologija.

Nepatvirtintais duomenimis, Vakarų pajėgos sunaikino ir Libijos karinę jūrų bazę, apie 10 km į rytus nuo Tripolio.

Sukilėliai informuoja, kad Muamaro Kadhafi pajėgoms apšaudant Misratą žuvo 40 žmonių, dar 300  buvo sužeisti. Tuo tarpu Libijos vyriausybės atstovas AFP sakė priešingą informaciją: Libijos kariuomenė Misratą „išlaisvino nuo teroristinių elementų" jau prieš tris dienas.

Mieste tvyro nerimas (papildyta 1.25 val.).

Kaip tiesioginiame eteryje iš Tripolio pranešė BBC korespondentas, mūšiai tebevyksta sostinės priemiesčiuose. Ten įsikūrusios Kadhafi karinės bazės. Naktiniame danguje vėl šviečia kulkos. Lėktuvų danguje nesimato, jie, ko gero, Kadhafi pajėgų objektus atakuoja iš tolimesnių vietų. Miesto centre verda gyvenimas, tačiau žmonės krūpsta nuo šūvių. Bab Al-Azizijoje renkasi Kadhafi lojalūs gyventojai, netgi moterys su mažais vaikais.

Libijos valdžia tvirtina, kad per antskrydžius vėl žuvo civilių (papildyta 8.58 val.)

Kaip praneša įvairūs šaltiniai, koalicijos lėktuvai naktį bombardavo objektus Tripolyje, karinio jūrų laivyno bazėje Basetoje, esančioje už 10 km į rytus nuo sostinės, ir pagrindiniame Pietų Libijos mieste Sehboje, kuri yra Muamaro Kadhafi gimtosios al kadafos genties centras. Į rytus nuo Bengazio sąjungininkų aviacija smogė dviems priešlėktuvinės gynybos radarų kompleksams. Raketos pasiekė ir kelis kitus objektus Libijos teritorijoje.

Libijos valdžios atstovai paskubėjo pareikšti, kad sąjungininkų aviacija apšaudė žvejų uostą ir civilinį oro uostą, o per šiuos antskrydžius žuvo nemažai taikių gyventojų. Libijos vyriausybės atstovas Ibrahimas Moussa taip pat pagrasino, kad sukilėliai, jeigu tik jie pamėgins pasinaudoti situacija ir žygiuoti į Tripolį, sulauks atkirčio, o Vakarų valstybės – 6 mln. dydžio Libijos kariuomenės pasipriešinimo.

Libijos valdžios atstovai paskubėjo pareikšti, kad sąjungininkų aviacija apšaudė žvejų uostą ir civilinį oro uostą, o per šiuos antskrydžius žuvo nemažai taikių gyventojų.Vakarų žiniasklaida pažymi, kad sukilėliai, nors ir mėgina pasinaudoti oro atakomis prieš M.Kadhafi režimą, tačiau yra labai neorganizuoti, o jų veiksmai visiškai nekoordinuoti.

BBC praneša, kad oro antskrydžiai prieš Libijos režimo objektus greičiausiai tik stiprės, nes į karinių oro pajėgų bazę Pietų Italijoje atskrido dar daugiau Didžiosios Britanijos naikintuvų „Typhoon“ ir „Tornado“.

Slapti pilotų pokalbiai transliuojami per „Twitter“

Socialiniame tinkle „Twitter“ pasirodė radijo eteryje skambančių sąjungininkų lėktuvų pilotų pokalbių įrašai. Kaip pranešė Prancūzijos dienraštis „Le Figaro“, juos įrašė ir paskelbė vienas buvęs Olandijos kariškis.

Internete atsidūrė duomenys apie skrydžių laikus, lėktuvų koordinates ir informacija apie radijo dažnius, kuriais vyksta pokalbiai. Kaip pažymi „Le Figaro“, karo lėktuvų pilotai misijų metu privalo nuolat raportuoti apie savo koordinates, kad būtų išvengta susidūrimų su civilinės aviacijos lėktuvais.

Trumposiomis bangomis perduodamų pokalbių gali pasiklausyti ir vadinamieji trumpabangininkai mėgėjai. Pats įrašų „Twitter“ tinkle autorius tvirtina, kad klausėsi pilotų pokalbių norėdamas žinoti tiesą be jokios propagandos – karinės ar politinės – priemaišų.

Pasak „Le Figaro“ karo pilotų pokalbius internete skelbia ne tik minėtasis Olandijos pilietis. Kitas radijo mėgėjas internete paviešino duomenis apie nematomųjų bombonešių B-2 veiksmus virš Libijos.

Atakų Libijoje tempas lėtėja (papildyta 11.29 val.)

Vienas JAV generolas nurodė, kad tarptautinės koalicijos aviacijos atakų tempas tikriausiai sulėtės, Vašingtonui vengiant įsitraukti į šioje šalyje besivystantį pilietinį karą.

Sukilėliai, kurie prieš prasidedant koalicijos antskrydžiams M.Kadhafi pajėgų buvo nustumti į rytus iki savo pagrindinės tvirtovės Bengazio, iki šiol mažai pasinaudojo tarptautinės kampanijos atvertomis galimybėmis, todėl baiminasi, kad šis karas gali atvesti į aklavietę.

Vašingtonas, vengiantis įsitraukti į dar vieną karą po ilgų kampanijų Irake ir Afganistane, atmetė galimybę imtis konkrečių veiksmų, siekiant nuversti M.Kadhafi, o Prancūzija pirmadienį išreiškė viltį, kad Libijos režimas žlugs iš vidaus.

„Man atrodo, kad atakų intensyvumas tikriausiai sumažės, nebent nutiktų kažkas neįprasta ir netikėta“, – operacijose Libijoje dalyvaujančioms JAV pajėgoms vadovaujantis generolas Carteris Hamas sakė žurnalistams Vašingtone.

Pirmąkart viešai komentuodamas šią krizę, C.Hamas pridūrė, jog įmanoma, kad M.Kadhafi išliks valdžioje.

„Nemanau, kad kas nors sakytų, jog tai būtų idealu“, – generolas aiškino pirmadienį. Šios prognozės aiškiai skiriasi nuo JAV prezidento Baracko Obamos pareiškimo, kad M.Kadhafi turi pasitraukti iš valdžios.

B.Obama, kuriam namuose pateikiama klausimų dėl galimo JAV pajėgų įsitraukimo į karą jau trečioje musulmoniškoje šalyje, sakė, kad Vašingtonas artimiausiomis dienomis perduos kitoms šalims vadovavimą operacijoms Libijoje.

Pranešimai apie karinius veiksmus – prieštaringi

Palydovinė televizija „al Jazeera“ pranešė, jog dviejose priešlėktuvinės gynybos bazėse Libijos rytuose buvo sunaikinti radiolokatoriai. Tačiau šiame regione dalyvaujančių Prancūzijos ginkluotojų pajėgų atstovas sakė, kad tuo metu jų lėktuvai neskraidė.

Tarptautinės koalicijos pajėgoms pavyko išvesti iš rikiuotės daugiau kaip pusę Libijos priešlėktuvinės gynybos sistemos objektų, antradienį praneša ir britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė, remdamasi aukštu Pentagono atstovu.

Pasak jo, esant šioms aplinkybėms, tarptautinės operacijos dalyviai dabar gali išplėsti teritoriją, virš kurios bus užtikrinama neskraidymo zona.

Tuo tarpu sukilėlių kontroliuojamų vakarinių Libijos miestų Misratos ir az Zintano gyventojai sakė, kad juos atakavo M.Kadhafi pajėgos.

Kai kurie saugumo analitikai prognozuoja, kad vyriausybės pajėgos sieks įsiveržti į civilių žmonių gyvenamus rajonus, siekdamos išvengti koalicijos aviacijos atakų.

Misratos gyventojai sakė, kad žmonės išėjo į gatves, mėgindami neleisti M.Kadhafi pajėgoms įžengti į miestą. „Kai jie susirinko centre, Kadhafi pajėgos pradėjo į juos šaudyti iš artilerijos ir šautuvų“, – pasakojo gyventojas, vardu Saadounas. Jis pridūrė, kad žuvo devyni žmonės.

Sukilėliai, kurie prieš prasidedant koalicijos antskrydžiams Muamaro Kadhafi pajėgų buvo nustumti į rytus iki savo pagrindinės tvirtovės Bengazio, iki šiol mažai pasinaudojo tarptautinės kampanijos atvertomis galimybėmis.Pasak dviejų liudininkų, netoli sienos su Tunisu esantis az Zintanas buvo smarkiai apšaudomas artilerijos, todėl gyventojai buvo priversti slėptis kalnų urvuose. Buvo sugriauti keli namai ir mečetės minaretas.

„Šiandien naujos pajėgos buvo siunčiamos apsupti miestą. Kalnų papėdėse netoli az Zintano dabar budi mažiausiai 40 tankų“, – Abdulrahmane'as Dawas sakė „Reuters“, paskambinęs iš az Zintano.

Daugiau kaip pusė Libijos priešlėktuvinės gynybos sistemos išvesta iš rikiuotės, mano JAV.

Libijos armija laiko suėmusi tris užsieniečius žurnalistus

Tris Vakarų šalių žurnalistus, kurie praeitą savaitę dingo Libijos rytuose, suėmė M.Kadhafi ištikimos pajėgos, nurodė reporterių vairuotojas.

Naujienų agentūros AFP žurnalistų Dave'o Clarko ir Roberto Schmidto bei fotonaujienų agentūros „Getty Images“ fotografo Joe Raedle'o buvo pasigesta nuo penktadienio vakaro.

Vairuotojas Mohammedas Hamedas informavo AFP, kad šeštadienio rytą vežė šiuos tris žurnalistus iš Tobruko į Adždabijos miestą, kur M.Kadhafi ištikimos pajėgos kaunasi su sukilėliais, įsitvirtinusiais Libijos rytiniame regione.

Už keliasdešimties kilometrų nuo Adždabijos jie susidūrė su karinių visureigių ir sunkvežimių kolona. Žurnalistai mėgino grįžti, tačiau kariai juos pasivijo ir suėmė, pasakojo vairuotojas.

JT Saugumo Taryba ketvirtadienį aptars padėtį Libijoje

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo taryba susirinks ketvirtadienį, praėjus savaitei nuo aviacijos smūgius leidžiančios rezoliucijos dėl neskraidymo zonos Libijoje paskelbimo, pranešė vienas JT diplomatas.

Šią sesiją planuojama surengti Saugumo Tarybai nusprendus peržiūrėti padėtį praėjus septynioms dienoms po to, kai ši tarptautinė organizacija leido panaudoti jėgą Libijoje.

Anonimu pageidavęs likti diplomatas sakė naujienų agentūrai AFP, kad JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas pasisakys ketvirtadienį vyksiančiame susitikime.

Pirmadienį specialus lėktuvas, skraidinantis Jungtinių Tautų (JT) generalinį sekretorių Ban Ki-mooną ir aukšto rango JT pareigūnų delegaciją iš Kairo į Tunisą, turėjo aplenkti Libiją iš šiaurės, toliau nuo aviacijos reidų zonos, nurodė pareigūnai.

„Skrydžio maršrutas buvo sutartas su institucijomis, vadovaujančioms tarptautiniams veiksmams“, – sakė vienas JT pareigūnas, pageidavęs likti anonimu.

Atvykęs įvertinti padėties šalyje po sukilimo, per kurį buvo nuverstas prezidentas Hosni Mubarakas, Ban Ki-moonas Kaire dalyvavo derybose su Egipto vyriausybės vadovais ir susitiko su pilietinių organizacijų atstovais.

JT vadovo lėktuvas į Tunisą atskrido pirmadienio vakarą, o antradienį Ban Ki-moonas susitiks su laikinuoju šalies vadovu Fouedu Mebazaa, pakeitusiu nuverstą prezidentą Zine'ą El Abidine'ą Ben Ali, ir kitais lyderiais.

Tuo tarpu Italijai priklausančioje Lampedūzos saloje susitelkė keli tūkstančiai Tuniso piliečių, pabėgusių iš savo šalies nuo protestų, per kuriuos buvo nuverstas Zine'as El Abidine'as Ben Ali, pradžios.

M.Kadhafi sunaikinimas – tai klausimas libiečiams, o ne koalicijai

Jeigu M.Kadhafi sunaikintų Vakarų koalicijos pajėgos, tai būtų klaida, pareiškė interviu agentūrai „Interfax“ JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas.

„Aš manau, kad būtų klaida iškelti ginkluotosioms pajėgoms tikslą sunaikinti M.Kadhafi per karinę operaciją“, – sakė R.Gatesas.

„Manau, jog visiems visiškai aišku, kad Libijos liaudžiai bus geriau be M.Kadhafi, tačiau patys libiečiai turi išspręsti šį klausimą. Jeigu jie turės tokią galimybę, jeigu vyriausybė nevykdys represijų, tai jie, galimas dalykas, tai padarys“, – pabrėžė jis.

srž. Gary Emery/JAV karinės oro pajėgos nuotr./Patruliuojantis naikintuvas F-15 Strike Eagle
srž. Gary Emery/JAV karinės oro pajėgos nuotr./Patruliuojantis naikintuvas „F-15 Strike Eagle“

Amerikiečiai prarado pirmąjį naikintuvą (papildyta 12.22 val.)

BBC pranešė, kad Libijos teritorijoje nukrito ir sudužo JAV karinių oro pajėgų naikintuvas F-15E „Strike Eagle“. „The Daily Telegraph“ duomenimis, dviviečio naikintuvo įgula katapultavosi ir sulaukė prieglobsčio pas sukilėlius.

Kol kas patikimų duomenų, kodėl sudužo amerikiečių naikintuvas, nėra, tačiau manoma, kad avarija ištiko dėl techninio gedimo.

Amerikiečiai kariniams veiksmams prieš M.Kadhafi režimą iš viso, be kitų karo mašinų, pasiuntė 10 F-15E markės naikintuvų.

Vakarų šalių koalicija nepasidalija valdžios? (papildyta 21.30 val.). CNN praneša apie kilusius ginčus: kuris valstybė turi vadovauti karinei operacijai „Odyssey Dawn“ Libijoje. Susidaro įspūdis, kad JAV nelabai nori būti vienvalde lydere ir  nori sumažinti savo pajėgas. Tad lieka neaišku, kurios šalies atstovai koordinuos veiksmus. Britus ir JAV atstovus kiek erzina Prancūzijos (kuri pirmoji pradėjo karo veiksmus) rodomas noras tapti koalicijos jėgų koordinatore.

Iki šiol karo veiksmams Libijoje vadovavo AFRICOM (Jungtinė JAV karinių pajėgų vadavietė Afrikos regione).

JAV prezidentas Barackas Obama sakė, kad tik dienų klausimas, kada vadovavimas operacijai bus perduotas sąjungininkams. JAV prezidentui šis karas nenaudingas politiškai, nes jis negavo Kongreso pritarimo, pradėjo veiksmus neapibrėžęs tikslų.

Šiuo metu didžiausi ideologiniai ginčai vyksta dėl to, ar operacijai turėtų vadovauti NATO. „Už“ pasisako JAV, Didžioji Britanija ir Italija. „Prieš“ – Prancūzija, Vokietija, Turkija (patarosios dvi NATO narės atsisakė dalyvauti kariniuose veiksmuose). 

Numuštas Libijos lėktuvas (papildyta 23.59 val.). „Al Jazeera“ praneša, kad antradienį Vakarų pajėgos atakavo Libijos karinį lėktuvą. Neišku, ar pilotai liko gyvi. Pranešama tik tiek, kad Libijos lėktuvas skrido į Bengazį.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius