Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pirmalaikiuose rinkimuose Šiaurės Airijoje – „Brexit“ temos

Šiaurės Airijoje ketvirtadienį vyks pirmalaikiai rinkimai, rengiami siekiant išspręsti politinę krizę, kurią paspartino Jungtinės Karalystės sprendimas trauktis iš Europos Sąjungos.
Rinkimai Šiaurės Airijoje
Rinkimai Šiaurės Airijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Politinės rietenos ir kaltinimai korupcija kelia pavojų trapiai taikai šioje provincijoje.

Įtampa smarkiai išaugo šių metų sausį, kai atsistatydino Šiaurės Airijos pirmosios ministrės pavaduotojas Martinas McGuinnessas iš airių nacionalistų partijos „Sinn Fein“.

Jis pareiškė negalintis dirbti su pirmąja ministre Arlene Foster, kuri priklauso probritiškai Demokratinei junionistų partijai (DUP).

Kilusi politinė krizė privertė skelbti pirmalaikius Šiaurės Airijos asamblėjos – pusiau autonominės institucijos, turinčios įgaliojimus spręsti sveikatos apsaugos, švietimo ir vietos ekonomikos klausimus, rinkimus.

Jei „Sinn Fein“ ir DUP po rinkimų nesusitaikys, Šiaurės Airijos asamblėjos vykdomosios valdžios institucijos įgaliojimai gali būti suspenduoti ir įvestas tiesioginis valdymas iš Londono.

2016 metų gegužę vykusiuose 108 narius turinčios asamblėjos rinkimuose protestantiška, konservatyvi ir probritiška DUP laimėjo 38 vietas, katalikiška, kairuoliška ir nacionalistinė „Sinn Fein“ – 28 vietas.

Viešosios nuomonės apklausos leidžia prognozuoti, kad ketvirtadienį vyksiantys rinkimai baigsis panašiu rezultatu, o tai reiškia, kad gresia aklavietė.

M.McGuinnessas atsistatydino protestuodamas prieš nevykusį atsinaujinančių energijos šaltinių subsidijavimo plano. Jo pasitraukimas tapo ne vieną mėnesį trukusių rietenų su DUP kulminacija.

A.Foster inicijavo tą schemą, kai dirbo Šiaurės Airijos ekonomikos ministre.

Istorinis priešiškumas ir „Brexit“

Tarp šių partijų tvyro giliai įsišaknijęs istorinis priešiškumas, o dar viena nesantaikos priežastimi tapo „Brexit“.

DUP pasisako už Jungtinės Karalystės pasitraukimą iš ES, o „Sinn Fein“ nori, kad Britanija liktų Bendrijoje.

Antradienį per debatus televizijoje Michelle O'Neill, pakeitusi M.McGuinnessą Šiaurės Airijos „Sinn Fein“ vadovo poste, sakė, kad DUP parama „Brexit“ yra „absoliučiai pasibjaurėtina“.

„Manau, nuviliantis ir gėdingas dalykas yra tai, kad DUP laikosi pozicijos, kuri prieštarauja daugumos čia gyvenančių žmonių valiai“, – sakė M.O'Neill.

Per birželį vykusį „Brexit“ referendumą Šiaurės Airijoje už tolesnę narystę Bendrijoje pasisakė 55 proc. rinkėjų. Visoje Jungtinėje Karalystėje už išstojimą balsavo 52 proc. rinkėjų.

„Brexit“ paspartino politinę krizę, nes junionistai ir (airių) nacionalistai smarkiai nesutaria dėl „Brexit“, sakė Liverpulio universiteto profesorius Jonathanas Tonge’as, paskelbęs ne vieną publikaciją apie Šiaurės Airijos politiką.

„Brexit“ yra katastrofa Šiaurės Airijai daugeliu lygmenų, pridūrė jis.

„Labiausiai katastrofinis dalykas būtų sienos sugrąžinimas. Tai smarkiai įžeistų nacionalistus“, – pažymėjo J. Tonge’as.

Atvira siena tarp Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos yra vienintelė Jungtinės Karalystės sausumos siena su ES teritorija.

Pasienio kontrolės punktai atgaivintų prisiminimus apie Šiaurės Airijos kruviną praeitį – vadinamuosius Neramumus (The Troubles), kai provincijoje tris dešimtmečius vyko konfliktas tarp airių katalikų ir britų protestantų bendruomenių, nusinešęs daugiau nei 3 500 gyvybių.

Britanijai ruošiantis pasitraukti iš Europos bendrosios rinkos, būgštaujama, kad vėl gali atsirasti muitinės postai, gali nukentėti prekyba ir sumažėti santykinis pastarųjų dviejų dešimtmečių stabilumas.

Rinkimams ir sienos klausimui skiriamas didžiulis dėmesys.

Trečiadienį Britanijos vyriausybės Šiaurės Airijos reikalų ministras Jamesas Brokenshire’as trečiadienį išvyko į Briuselį, kur Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude’as Junckeris praėjusią savaitę pabrėžė 1998-ųjų taikos susitarimo svarbą.

„Airiai ir britai dėl jo sunkiai dirbo ir jokiu būdu negalima leisti, kad jam kiltų grėsmė“, – sakė J.-C.Junckeris po derybų su Airijos ministru pirmininku Enda Kenny.

Buvęs JAV senatorius George’as Mitchellas, vadovavęs deryboms, atvedusioms prie Didžiojo penktadienio taikos susitarimo, sakė, kad ES padėjo susodinti Britaniją ir Airiją prie derybų stalo.

„Manau, Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš ES gali sumažinti tolesnio bendradarbiavimo perspektyvas“, – sakė jis sekmadienį „Sky News“.

Apklausos pranašauja aklavietę

Paskutinis viešosios nuomonės tyrimas prieš rinkimus, per kurį bendrovė „LucidTalk“ nuo penktadienio iki sekmadienio internetu apklausė 1 580 žmonių, parodė, kad DUP palaiko 26 proc. respondentų, o „Sinn Fein“ – 25 procentai.

Pasak J.Tonge’o, tai reikštų, kad naujoje asamblėjoje, kurios narių skaičius nuo 108 sumažės iki 90, DUP turėtų gauti 29 ar 30 vietų, o „Sinn Fein“ – 26 ar 27 vietas.

Tokiomis aplinkybėmis DUP tikriausiai vėl siūlytų skirti A.Foster pirmąja ministre, o tai reikštų grįžimą į situaciją, buvusią prieš rinkimus.

Tokiu atveju J.Brokenshire’as tikriausiai suspenduotų Šiaurės Airijos vykdomosios valdžios institucijos įgaliojimus ir mėgintų padėti DUP ir „Sinn Fein“ pasiekti susitarimą.

Tačiau kol kas „sunku įsivaizduoti, koks būtų tas susitarimas“, sakė J.Tonge’as.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius