Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 06 28 /07:52

Pirmas kartas po „Brexit“: Davidas Cameronas susitinka su ES šalių lyderiais

Jungtinės Karalystės premjeras Davidas Cameronas antradienį susitinka su Europos Sąjungos (ES) šalių lyderiais. Tai – pirmas susitikimas po to, kai Jungtinė Karalystė balsavo už pasitraukimą iš ES.
Davidas Cameronas paskelbė apie atsistatydinimą
Davidas Cameronas paskelbė apie atsistatydinimą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Pirmą kartą po „Brexit“ Davidas Cameronas antradienį susitinka su Europos Sąjungos (ES) šalių lyderiais
  • Britų finansų ministras George'as Osborne'as nesieks konservatorių lyderio ir premjero posto

Briuselyje D.Cameronas aptars „Brexit“ referendumo rezultatų reikšmę ir kas laukia po jo, skelbia BBC.

Vokietijos, Prancūzijos ir Italijos lyderiai pirmadienį pranešė, kad nebus jokių derybų dėl Britanijos ateities, kol šalis oficialiai neinformuos ES apie pasitraukimą iš bloko. Sutarta, kad „nebus nei neformalių, nei formalių derybų dėl Britanijos pasitraukimo, kol oficialiai nebus pateiktas pareiškimas dėl išstojimo iš ES“.

Trys daugiausiai gyventojų turinčios ES žemyninės valstybės pasiuntė signalą, kad Jungtinė Karalystė pirmiausiai turi pareikšti ketinanti pasinaudoti Lisabonos sutarties 50-uoju straipsniu, numatančiu Bendrijos narės pasitraukimą – tik tada ji galės derėtis dėl prekybos ir kitokių ryšių su bloku ateities.

Būti atsakingiems reiškia nešvaistyti laiko – nešvaistyti laiko klausimo dėl Britanijos pasitraukimo nagrinėjimui, taip pat nešvaistyti laiko kuriant naujas paskatas, kurias turim suteikti Europos Sąjungai – tai yra, 27 narėms, – sakė Prancūzijos vadovas.

Britanijos finansų ministras George'as Osborne'as anksčiau sakė, kad jo šalis turėtų aktyvuoti Lisabonos sutarties 50-ąjį straipsnį tik tuo atveju, jeigu turės būsimų ryšių su bloku „aiškią viziją“.

A.Merkel taip pat pabrėžė, kad „neturi būti jokio netikrumo laikotarpio, galinčio užsitęsti ilgesnį laiką“, ir kad ES privalo rasti atsvarą „išcentrinėms jėgoms“ kitose Bendrijos šalyse, taip pat stumiančioms į pasitraukimą iš bloko.

Tuo tarpu F.Hollande'as dar tiesmukiau paragino Britaniją „nešvaistyti laiko“ ir inicijuoti pasitraukimo procesą, argumentuodamas, kad visoms šalims būtų naudingiau greitai sutvarkyti šiuos reikalus.

„Būti atsakingiems reiškia nešvaistyti laiko – nešvaistyti laiko klausimo dėl Britanijos pasitraukimo nagrinėjimui, taip pat nešvaistyti laiko kuriant naujas paskatas, kurias turim suteikti Europos Sąjungai – tai yra, 27 narėms“, – sakė jis.

„Nes nėra nieko blogiau negu netikrumas, – pridūrė prezidentas. – Netikrumas dažnai skatina neracionalų elgesį. Netikrumas taip pat skatina finansų rinkas elgtis neracionaliai.“

Konservatorių lyderio ir premjero posto nesieks

Tuo metu Didžiosios Britanijos finansų ministras George'as Osborne'as teigė nematantis savęs D.Camerono, kuris paskelbė, kad iki spalio atsistatydins, pozicijoje. Leidiniui „Times“ jis kalbėjo: „Ne man yra daryti pusiau pamatuotus dalykus. Per referendumo kampaniją kovojau pasitelkęs viską, ką turiu. Tikėjau tuo tikslu ir stipriai kovojau už tai“.

Taigi, anot jo, yra akivaizdu, kad jis visiškai priima referendumo rezultatą ir nėra tinkamas asmuo nešti vienybę, kurios taip reikia jo partijai šiuo metu.

Šiuo metu aktyviai ieškoma, kas galėtų pakeisti D.Cameroną Konservatorių partijos lyderio poste. Šis asmuo, kuris tikriausiai bus paskirtas iki rugsėjo, pakeis D.Cameroną ir premjero poste, tačiau gali sušaukti pirmalaikius rinkimus, siekdamas užsitikrinti visuomenės mandatą.

Buvęs Londono meras Borisas Johnsonas ir vidaus reikalų ministrė Theresa May laikomi favoritais perimti Konservatorių partijos vairą.

Kaip pažymi „The Times“, šiuo metu Th.May turi didesnį palaikymą nei B.Johnsonas. „YouGov“ apklausa parodė, kad parama vidaus reikalų ministrei siekia 31 proc., tuo tarpu buvusį sostinės merą palaiko 24 proc. respondentų.

B.Johnsonas buvo „Brexit“ stovyklos vėliavnešys. Th.May pasisakė už pasilikimą Bendrijoje, tačiau agitacinėje kampanijoje aktyviai nedalyvavo.

Manoma, kad į partijos lyderio postą gali pretenduoti ir sveikatos apsaugos ministras Jeremy Huntas, kuris laikraštyje „The Daily Telegraph“ pasisakė už tai, kad būtų rengiamas antras referendumas dėl Britanijos pasitraukimo iš ES sąlygų.

„Britanija turi pasitraukti ir pasitrauks iš ES. Tačiau mes nebalsavome dėl mūsų pasitraukimo sąlygų“, – rašė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius