Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmasis popiežius iš Lotynų Amerikos išvyko į neramią Braziliją

Popiežius Pranciškus, nešdamas savo žinią apie „neturtingą Bažnyčią neturtėliams“, pirmadienį išvyko į Braziliją, kurioje mažėja katalikų ir didėja pyktis dėl vyriausybės išlaidavimo.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šventąjį Tėvą, kurio lėktuvas pakilo iš Romos Fiumičino oro uosto prieš 9 val. vietos (10 val. Lietuvos) laiku, į kelionę išlydėjo Italijos premjeras Enrico Letta.

Demonstruodamas nuo jo įvaizdžio neatsiejamą paprastumą, popiežius pats nešėsi į lėktuvą savo rankinį bagažą.

Tuo tarpu į Rio de Žaneire vyksiančias Pasaulio jaunimo dienas iš viso pasaulio jau pradėjo rinktis maldininkai.

Daugelis maldininkų iš kaimyninių šalių važiuoja autobusais, o iš tolimesnių – skrenda lėktuvais, norėdami pasveikinti pirmąjį popiežių, kilusį iš Lotynų Amerikos.

Tuo metu, kai vyrai mėgavosi jūros bangomis, dėvėdami ilgokas maudymosi kelnaites, o moterys – mažyčius bikinius, darbininkai sekmadienį Kopakabanos paplūdimyje baigė ręsti puošnią sceną, nuo kurios pontifikas ketvirtadienį pasveikins minias jaunuolių.

Vienuolės registravosi viešbučiuose, o daugelis kitų maldininkų patraukė į paplūdimius, nešdamiesi savo šalių vėliavas arba apsirengę nacionalinių spalvų drabužiais, tačiau jau būtų prasidėjęs 2014 metų pasaulio futbolo čempionatas. Prognozuojama, kad Pasaulinių jaunimo dienų renginiuose dalyvaus daugiau nei milijonas žmonių.

"Turime popiežių jėzuitą, kuris visada yra paprastas, kuklus, kuris revoliucionizuoja Katalikų Bažnyčią", – sakė 27 metų Venesuelos pilietis Antonio Prada, vilkintis marškinėlius, išmargintus jo šalies vėliavos spalvomis – geltona, mėlyna ir raudona.

"Jis siunčia žinią, kad turėtume būti kaip Kristus, kad turėtume sekti jo pavyzdžiu", – pridūrė A.Prada, eidamas žmonių pilna Kopakabanos pasivaikščiojimų alėja, kurioje dominuoja juoda ir balta spalvos.

Sekmadienį kalbėdamas Vatikane popiežius Pranciškus sakė: "Visi, kas keliauja į Rio de Žaneirą, nori išgirsti Jėzų. Ir nori jo paklausti: "Jėzau, ką turiu daryti savo gyvenime, koks manasis kelias?"

Argentiniečio popiežiaus žinia apie paprastesnę, žmonėms artimesnę Bažnyčią gali būti palankiai įvertinta šioje kylančioje galybėje. Brazilija ilgainiui praturtėjo, tačiau pažangą stabdo korupcija ir stringanti viešųjų paslaugų sistema, dėl ko praeitą mėnesį į gatves buvo išėję per milijoną protestuotojų.

Nepaisydamas neramumų, kuriuos kai kada temdydavo smurtas, popiežius nusprendė nesinaudoti savo šarvuotu papamobiliu – jis važinės visureigiu atviru viršumi, kad galėtų tiesiogiai bendrauti su žmonėmis. Tuo tarpu pareigūnai nusikalstamumo krečiamame mieste sutelks 30 tūkst. karių ir policininkų.

Per savaitę truksiantį vizitą, Pranciškus turės progą savomis akimis pamatyti Brazilijos sėkmę ir sunkumus. Pirmadienį jis susitiks su prezidente Dilma Rousseff, o ketvirtadienį aplankys vieną iš Rio de Žaneiro didžiulių lūšnynų, vadinamų favelomis.

Per Pranciškaus susitikimą su D.Rousseff Rio de Žaneiro gubernatoriaus rūmuose ateistai ir protestų judėjimas "Anonymous" ketina protestuoti dėl 53 mln. JAV dolerių (139 mln. litų) sumos, skirtos iš valstybės iždo pontifiko viešnagei organizuoti.

"Mūsų lyderiai privalo būti artimesni popiežiui ir daugiau investuoti į šalį", – 60-metis Adilsonas de Sena, nuomojantis paplūdimio gultus Kopakabanoje. Rodydamas į sceną, jis pareiškė: "Popiežius yra paprastas, kuklus. Manau, jis galvos, kad dėl jo per daug stengiamasi."

Virėja anksčiau dirbusiai 49 metų Edina Maria Perreira Lima yra geras kai kurių Braziliją krečiančių problemų pavyzdys: moteris norėtų išsigydyti skaudamą skrandį, tačiau neįperka sveikatos draudimo, o praeitą savaitę vagys nugvelbė jos piniginę.

"Vyriausybė stato fasadą, kad pademonstruotų pasauliui, kas geriausia Brazilijoje. Tačiau už to fasado žmonės miršta ligoninėse", – ji sakė sėdėdama ant suolelio šalia scenos popiežiui.

E.M.Perreira Lima džiaugiasi, kad pontifikas neša taikos žinią, ji sakė priklausanti Brazilijoje didėjančiai evangelikų bendruomenei, nes "ji daugiau kalba apie Dievą, o katalikai daugiau kalba apie šventuosius".

Pažaboti katalikų migraciją į protestantizmą arba sekuliarizmą yra vienas iš iššūkių, iškilusių Pranciškui, kai jis kovą pakeitė savo pirmtaką Benediktą XVI. Nuo tada Šventasis Tėvas nuolat pasisakydavo už jaunatvišką, gyvybingą Bažnyčią.

Per 1970 metų visuotinį gyventojų surašymą daugiau nei 90 proc. žmonių įvardijo save katalikais. Tuo tarpu sekmadienį paskelbti Statistikos instituto tyrimo duomenys rodo, jog dabar 57 proc. žmonių laiko save katalikais, o 28 proc. – evangelikais.

Planuojama, kad Pranciškus antradienį ilsėsis, o trečiadienį aplankys Aparesidos Mergelės šventovės baziliką – piligrimystės centrą, esantį pusiaukelėje tarp San Paulo ir Rio de Žaneiro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius