Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 29 /2012 10 30

Pirmieji uragano Sandy smūgiai Jungtinėms Amerikos Valstijoms: vanduo užtvindė Atlantik Sitį

JAV rytų pakrantės kurortiniai miesteliai jau pajuto uragano Sandy jėgą. Pirmasis į stichijos gniaužtus pakliuvo Atlantik Sitis.
Uraganas Sandy tvindo JAV rytų pakrantės miestus (Atlantik Sitis).
Uraganas Sandy tvindo JAV rytų pakrantės miestus. / „Scanpix“ nuotr.

Tiesa, didžiuosius, tankiau apgyvendintus JAV miestus, taip pat ir Niujorką, uraganas užgrius tik antradienio rytą (JAV bus naktis).

Naujienų agentūros praneša, kad audros sukeltos bangos jau užliejo rytų pakrantės pramogų sostine vadinamą Atlantik Sitį – žinomą kurortą. „Scanpix“ nuotraukose (žiūr. galeriją) užfiksuota vis labiau įsibėgėjančios stichijos galia. kai kuriose miesto gatvėse vandens lygis pakilo iki 1,5 metro.

Kylant vandens lygiui, užsidarė visi 12 kazino. Taip nutiko tik ketvirtą kartą per 34 metus.

Pasaulinės agentūros taip pat praneša, kad be elektros jau liko apie 54 tūkst. Long Ailendo (Niujorko valstija) ir daugiau nei 42 tūkst. Naujojo Džersio gyventojų.

Vandenyno bangos prie Atlantik Sičio padidėjo iki 8 metrų. Pirmos kategorijos uraganas Sandy, pasak sinoptikų, turėtų dar labiau sustiprėti ir tapti „super uraganu“.

VAIZDO TRANSLIACIJA iš Atlantik Sičio.

Niujorkas prieš audrą nurimo, tačiau turistai uragano nebijo (papildyta 22.12 val.)

Didžiausiame JAV didmiestyje – Niujorke – jau nuo sekmadienio nedirba metro. Nevažiuoja ir antžeminis visuomeninis transportas. Atšaukti visi sporto ir pramoginiai renginiai.

Tiesa, po pagrindinę Manhatano aikštę – Taimso skverą – ir toliau vaikštinėja turistai. Jie perka siuvenyrus netoliese esančiose parduotuvėlėse, leidžia laiką dar dirbančiose kavinėse. daugelio turistų lankomų įstaigų savininkai neslėpė nepasitenkinimo, kad miesto valdžia apribojo viešojo transporto eismą dar neprasidėjus audrai.

Taip pat uždarytos ir mokyklos, didžiosios parduotuvės, bankai, Niujorko birža. Daugeliui gyventojų teks artimiausią naktį leisti laikinose slėptuvėse (jos įrengtos švietimo įstaigose). Kiti CNN sakė niekur neisiantys iš savo namų.

Niujorko meras Michaelas Bloombergas pranešė, kad, jei vėjo greitis pasiek 100 km/val., uždarys daugelį miesto tiltų.

Miesto valdžia tip pat bijo, kad vanduo gali užlieti dalį metro. Sinoptikų teigimu, jei uragano smūgis sutaptų su potvyniu, žemiau esančius rajonus gali užlieti maždaug 3 metrų banga.

Prezidentas Barackas Obama kreipėsi į tautą (papildyta 22.40 val.)

JAV prezidentas Barackas Obama kreipėsi į tautą.

„Tai bus didelė ir galinga audra, todėl visoje rytinėje pakrantėje, manau, visi turi atitinkamai pasirengti“, – sakė jis reporteriams po pasitarimo Baltųjų rūmų vadavietėje dėl veiksmų pasitinkant uraganą.

B.Obama tikino, kad visi regione, kuriam grasina uraganas, turi klausyti vietinių ir valstijos pareigūnų, sprendžiant ar reikia evakuotis, ar ne.

„Milijonai žmonių bus paveikti. Svarbiausia, ką aš šią akimirką turiu pasakyti žmonėms – prašau, klausykite, ką jūsų valstijos ir vietiniai pareigūnai sako. Jeigu jie sako jums evakuotis, jūs turite evakuotis“, – sakė prezidentas.

Be elektros liko 1 mln. gyventojų (papildyta 23.32 val.)

CNN duomenimis, be elektros rytinėje pakrantėje liko milijonas gyventojų, namuose vanduo jau įkalino daugiau nei 400 žmonių. Baiminamasi, kad uraganas Sandy gali sukelti nepatogumų daugiau nei 50 mln. žmonių.

Papildyta 0.32 val. Stiprus vėjas Niujorke sulaužė statybinį kraną

Lūžęs kranas Niujorke
Lūžęs kranas Niujorke

Manhatane sulūžo milžiniškas statybų kranas. Nulaužta jo strėlė pakibo šalia statomo 65 aukštų dangoraižio „One57“. Kitąmet jis turėtų tapti aukščiausiu Niujorko dangoraižiu. Evakuoti visų aplinkinių pastatų viršutinių aukštų gyventojai.

375 tūkst. Manhatano ir kitų Niujorko rajonų gyventojams įsakyta evakuotis. Palikti namus liepta ir 50 tūkst. Delavero gyventojų.

Sekite situaciją žemėlapyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius