-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 22 /13:16

Pirmoji Donaldo Trumpo diena Baltuosiuose rūmuose: milijonas protestuotojų ir apsilankymas CŽV

Protesto šūksniai buvo girdimi Baltuosiuose rūmuose, o Vašingtoną užplūdo šimtai tūkstančių protestuotojų. Tokia buvo pirmoji penktadienį priesaiką davusio JAV prezidento Donaldo Trumpo diena.
Protestai prie Baltųjų rūmų
Protestai prie Baltųjų rūmų / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nei D.Trumpas, nei jo administracijos atstovai nesureagavo į šalia Baltųjų rūmų vykstantį, kai kurių šaltinių teigimu, milijoninį protestą, kuriame moterų, mažumų teisių gynėjai reikalauja būti išgirsti ir gerbiami.

Jokios reakcijos į milijono protestą Vašingtone ir visame pasaulyje vykusias solidarumo akcijas D.Trumpas arba jo komanda taip ir neišsakė. Po inauguracijos jis padėkojo „Fox News“ ir kitoms žiniasklaidos priemonėms, „sąžiningai informavusioms apie šventę“.

Administracijos atstovai pirmąją dieną paskyrė susipažinimui su nauja aplinka. Atstovas spaudai Seanas Spiceris perėmė postą iš Baracko Obamos patikėtino Josho Earnesto.

Jau pirmojoje spaudos konferencijoje S.Spiceris leido suprasti, kad nuo šiol bendravimas su žiniasklaida bus itin griežtas. Žiniasklaidos atstovai supeikti dėl D.Trumpo inauguracijos menkinimo ir „gėdingo bei neteisingo informavimo“.

Tuo metu D.Trumpas po rytinių pamaldų Vašingtono nacionalinėje katedroje išvyko į Centrinę žvalgybos agentūrą, kur susitiko su 400 žvalgybos bendruomenės atstovų.

Pastarąsias savaites naujasis JAV lyderis praleido konfliktuodamas su žvalgybos bendruomene dėl jos tariamai nutekintos informacijos, „menkinančios jo pergalę“.

Nutekinta ataskaita skelbia, kad D.Trumpo pergale buvo itin suinteresuotas Kremlius, o Vladimiras Putinas gali turėti informacijos, kuria šantažuotų naująjį JAV prezidentą.

Kalbėdamas su jais D.Trumpas pabrėžė, kad pradėjo karą su žiniasklaida, kurioje dirba „labai nesąžiningi žmonės“.

Po to naujasis JAV prezidentas kalbėjo telefonu su Kanados premjeru Justinu Trudeau ir Meksikos prezidentu Enrique Pena Nieto.

Jau paaiškėjo, kad kitą penktadienį D.Trumpas susitiks su britų ministre pirmininke Theresa May, o sausio 31 dieną su Meksikos prezidentu.

Th.May sekmadienį teigė ketinanti su D.Trumpu aptarti laisvosios prekybos ir NATO karinio aljanso svarbą. Ji sakė nekantraujanti plėtoti „ypatingus santykius“ tarp Jungtinių Valstijų ir Jungtinės Karalystės.

BBC laidai „The Andrew Marr Show“ ji sakė, kad D.Trumpo administracija suinteresuota geru prekybos susitarimu su Britanija, nepaisant jo skelbiamos „pirmiausia Amerika“ politikos.

Britų vyriausybės vadovė sakė, kad D.Trumpas vertina NATO, nors yra kritiškai apie šią organizaciją atsiliepęs.

Th.May išvengė tiesioginio atsakymo į klausimą, ar ji papriekaištaus D.Trumpui dėl kai kurių jo komentarų apie moteris. Anksčiau už tai premjerė jį kritikavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius