-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pirmoji Paryžiaus merė moteris – Ispanijoje gimusi Anne Hidalgo, kuri įveikė dešiniąją Lietuvos bajorų Kostiuškų palikuonę

Paryžius išsirinko pirmąją merę moterį – po Prancūzijos savivaldybių rinkimų, kurie apskritai nebuvo sėkmingi prezidento Francois Hollande'o socialistams, šalies sostinės rotušės raktus perima šios partijos atstovė Anne Hidalgo.
Anne Hidalgo
Anne Hidalgo / „Scanpix“ nuotr.

Tiesa, net ir pralaimėjimo atveju Paryžiui būtų vadovavusi moteris – A.Hidalgo konkurentė rinkimuose buvo dešiniųjų atstovė Nathalie Kosciusko-Morizet, kurios šeimos šaknys siekia Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės bajorus Kostiuškas (jos protėvis buvo Tado Kostiuškos brolis).

Vis dėlto savaitgalį antrajame mero rinkimų ture užtikrinta 54,5 proc. dauguma pergalę skelbė 54 metų vicemerė A.Hidalgo, kuri Paryžiaus vairą perima iš 12 metų miestui vadovavusio savo boso socialisto Bertrand'o Delanoë.

Naujosios Paryžiaus Madame la Maire lytis – ne vienintelis išskirtinis jos bruožas. Žurnalas „Time“ pateikia penkis įdomius faktus apie Anne Hidalgo.

„Scanpix“ nuotr./Paryžiaus merė Anne Hidalgo
„Scanpix“ nuotr./Paryžiaus merė Anne Hidalgo

Ji nėra gimusi Prancūzijoje

A.Hidalgo kilusi iš pietų Ispanijos uostamiesčio Kadiso, kuris garsus tuo, kad vienintelis nepasidavė Napoleono armijai 1810-aisiais.

A.Hidalgo su šeima persikėlė į Lioną ankstyvoje vaikystėje, o būdama keturiolikos ir priėmusi Prancūzijos pilietybę savo ispanišką vardą Ana pakeitė į prancūziškesnį Anne.

Jos kuklią ir, svarbiausia, užsienietišką kilmę kampanijos metu dažnai minėdavo oponentai. Vis dėlto prancūzišku socialiniu solidarumu besididžiuojantys paryžiečiai išsirinko ją, o ne aristokratę N.Kosciusko-Morizet.

„Scanpix“ nuotr./Anne Hidalgo ir Nathalie Kosciusko-Morizet
„Scanpix“ nuotr./Anne Hidalgo ir Nathalie Kosciusko-Morizet

Jai rūpi aplinka

A.Hidalgo vardas glaudžiai siejamas su 2007-aisiais Paryžiuje pradėta dviračių dalinimosi programa „Vélib“. Savo kampanijoje ji žadėjo panašią „Scooterlib'“ iniciatyvą – nemokamus mopedus – ir išplėsti „Autolib'“, neseniai pradėtą elektrinių automobilių skolinimosi programą. Ji taip pat žadėjo paryžiečiams daugiau pėsčiųjų takų ir žaliųjų erdvių.

„Scanpix“ nuotr./Anne Hidalgo perima Paryžiaus meriją iš Bertrand'o Denanoe
„Scanpix“ nuotr./Anne Hidalgo perima Paryžiaus meriją iš Bertrand'o Denanoe

Ji labai nemėgsta scientologijos

2005 metais A.Hidalgo vadovavo komitetui, kuris prižiūrėjo „kultams artimas grupes“, tarp kurių buvo įrašyta ir JAV populiari Scientologijos bažnyčia. Ji netgi dalyvavo proteste prie šios organizacijos būstinės Paryžiuje.

„Scanpix“ nuotr./Anne Hidalgo ir jos vyras Jeanas Marcas Germainas
„Scanpix“ nuotr./Anne Hidalgo ir jos vyras Jeanas Marcas Germainas

Ji nesiekia tapti stiliaus ikona

Kovo mėnesį A.Hidalgo davė interviu žurnalui „Vogue“ ir kalbėjo apie Paryžiaus vaidmenį remiant mados pramonę ir jaunus dizainerius.

Ji papasakojo apie savo pačios stilių ir pasidalijo prisiminimais apie siuvėją motiną. Stilingoji paryžietė, kuri puikiai žino, kad apranga daro didžiulę įtaką politikių įvaizdžiui, žurnalui „Women's Wear Daily“ sakė: „Esu išrinkta pareigūnė, ne manekenė. Man patinka prislopintas stilius, o ne blizgučiai.“

Greičiausiai ji taip norėjo patraukti per dantį buvusį Prancūzijos prezidentą Nicolas Sarkozy, kurį kritikai praminė prezidentu blizgučiu dėl į akis krentančio gyvenimo būdo ir manekenės žmonos.

„Scanpix“ nuotr./Anne Hidalgo
„Scanpix“ nuotr./Anne Hidalgo

Ji turi mažai kolegių merių

A.Hidalgo tapo viena iš labai nedaugelio moterų, vadovaujančių svarbiems pasaulio miestams. Šiai kompanijai priklauso Madrido merė Ana Botella, Keiptauno merė Patricia de Lille, Varšuvos merė Hanna Gronkiewicz-Waltz ir Čilės sostinės Santijago merė Carolina Toha.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius