Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 19 /18:12

Po 26 žmonių žūties Ukrainoje skelbiamas gedulas, opozicija ruošiasi dar vienai milicijos atakai

Antradienį Kijevui teko patirti kruviniausius įvykius nuo pat nepriklausomybės paskelbimo 1991-aisiais. Abiejose barikadų pusėse žuvo mažiausiai 26 žmonės. Milicijai šturmavus Maidaną, protestuotojai per visą aikštę uždegė ugnies sieną. Nors milicija antivyriausybinius protestus mėgino vaikyti pasitelkę šarvuočius, vandens patrankas, fejerverkus ir ugnį, protestuotojai nesitraukė – visą naktį centrinėje Kijevo aikštėje skambėjo dainos ir maldos. Milicininkams besipriešinantys protestuotojai sudegino du jėgos struktūrų darbuotojų šarvuočius ir sugadino vieną vandens patranką.
Barikados Kijeve
Barikados Kijeve / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija praneša, kad per kruvinus susidūrimus Kijeve jau žuvo 26 žmonės, iš kurių 10 – milicijos pareigūnai. Dėl sužeidimų medicinos pagalbos prireikė dar 263 protestuotojams ir 342 teisėsaugos pareigūnams.

VIDEO: Tiesiogiai iš Kijevo

18.12 val. Nukentėjusiųjų – 800

Ukrainos sostinėje per susirėmimus nukentėjusiųjų yra apie 800, iš jų 392 – teisėsaugininkai, pranešė Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Vyriausiosios tyrimų valdybos viršininko pavaduotojas Olehas Tatarovas, susitikęs su užsienio valstybių ambasadoriais trečiadienį Kijeve.

Jis dar nurodė, kad 350 sužeistų asmenų (civilių ir pareigūnų) gydomi ligoninėse.

„83 teisėsaugininkai atvežti su šautinėmis problemomis, jų būklė sunki“, – pabrėžė O.Tatarovas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai prie Profsąjungų rūmų Kijeve
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojai prie Profsąjungų rūmų Kijeve

Jis nurodė, kad 10 pareigūnų žuvo, visi – nuo šautinių sužalojimų.

„Mes galime patvirtinti, kad visi sužalojimai padaryti panašiais ginklais, nes visi sužeidimai – savadarbių ginklų“, – aiškino O.Tatarovas.

VRM turimais duomenimis, pagal baudžiamųjų teisės pažeidimų faktus iškeltos 45 baudžiamosios bylos, sulaikyti 59 įtariami nusikaltimus padarę asmenys.

18.05 val. Į Kijevą traukia Prancūzijos, Vokietijos ir Lenkijos užsienio reikalų ministrai

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabius patvirtino, kad ketina vykti į Kijevą, kur susitiks su prezidentu Viktoru Janukovyčiumi.

„Kartu su kolegomis iš Lenkijos ir Vokietijos nusprendėme rytoj ryte keliauti į Kijevą... ir surinkti naujausią informaciją prieš susitikimą Briuselyje“, – sakė jis.

Pasak AP, L.Fabius, Radoslawas Sikorskis ir Frankas-Walteris Steinmeieris ketvirtadienį ketina susitikti ir su opozicijos atstovais.

Iš Kijevo trys ministrai skris tiesiai į Briuselį, kur bus aptariamas sankcijų Ukrainos vadovams klausimas.

17.26 val. Europos lyderiai sutaria dėl sankcijų

Europos Sąjungos lyderiai sutarė dėl sankcijų Ukrainos vadovams, sako Lenkijos užsienio reikalų viceministras Piotras Serafinas.

Tai viceministras pareiškė žurnalistams po to, kai Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas telefonu pasikalbėjo su ES vyriausybių ir institucijų vadovais.

„Pastarųjų 24 valandų įvykiai pateisina Europos Sąjungos sprendimą imtis sankcijų. Visų žmonių, su kuriais kalbėjosi ministras pirmininkas Tuskas, požiūriai sutapo“, – sakė P.Serafinas.

17 val. Ukrainos opozicija: „Niekada nekvietėme ir nekviesime žmonių griebtis ginklų“

Trys pagrdindinės Ukrainos opozicijos partijos, „Tėvynė“, „Laisvė“ ir „Smūgis“, sako niekada nekvietusios žmonių į ginkluotą protesrą ir niekada to nedarysiančios, skelbia „Interfax“ agentūra.

VIDEO: V.Klyčko pasisakymas

Paskelbtame pranešime partijos neigia kaltinimus, kad dėl vasario 18 dieną kilusių susirėmimų, pasibaigusių bent 26 žmonių mirtimi, Kijeve kalta opozicija.

„Mes niekada nekvietėme ir nekviesime žmonių griebtis ginklų. Tai mūsų principinė pozicija. Kiekvieno žmogaus mirtis mums yra asmeninė tragedija“, – teigia opozicija

„Mes niekada nekvietėme ir nekviesime žmonių griebtis ginklų. Tai mūsų principinė pozicija. Kiekvieno žmogaus mirtis mums yra asmeninė tragedija“, – trečiadienį „Tėvynės“ partijos tinklalapyje paskelbtame pareiškime teigia opozicija.

16.40 val. Ukrainos specialiosios tarnybos skelbia pradedančios antiteroristinę operaciją

Ukrainos saugumo tarnyba (UST) ir Antiterorizmo centras pradeda kovos su terorizmu operaciją šalies teritorijoje, sakoma UST vadovo Oleksandro Jakymenkos pareiškime, paskelbtame trečiadienį.

„Ukrainos Saugumo tarnyba ir Antiteroristinis centras šiandien priėmė sprendimą pradėti antiteroristinę operaciją Ukrainos teritorijoje... Aš jau informavau valstybės prezidentą apie sprendimą dėl antiteroristinės operacijos vykdymo“, – nurodoma pranešime.

Anot O.Jakymenkos, pastarosios paros įvykiai Ukrainoje parodė „augantį jėgos priešpriešos eskalavimą ir masišką ginklų panaudojimą iš ekstremistiškai nusiteikusių grupuočių pusės“.

„Daugelyje šalies regionų užimami vietinės valdžios organai, Vidaus reikalų ministerijos, Saugomo tarnybos, prokuratūros struktūros, kariniai daliniai, arsenalai. Dega teismų pastatai, vandalai naikina privačius butus, žudo taikius gyventojus“, – tvirtina UST vadovas.

Anot jo, per pastarąją parą daugiau kaip 1500 šaunamųjų ginklų ir 100 tūkst. šovinių atsidūrė nusikaltėlių rankose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dalis per susidūrimus Kijeve nukentėjusių protestuotojų glaudžiasi Šv. Mykolo aukso kupolo sobore
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dalis per susidūrimus Kijeve nukentėjusių protestuotojų glaudžiasi Šv. Mykolo aukso kupolo sobore

16 val. Opozicija ruošiasi dar vienam reidui Maidane

Opozicijos atstovai skelbia, kad milicija planuoja dar vieną reidą Maidane 18 val., praneša britų žurnalistas Maxas Seddonas.

Protestuotojai, ruošdamiesi susidūrimams, lupa grindinio trinkeles, kuriomis ketina gintis nuo pareigūnų.

AP praneša, kad trečiadienio popietę Kijeve vėl auga įtampa. Nepriklausomybės aikštės pakraščiuose renkasi šimtai milicininkų, kurie vandens patrankomis ir dūminėmis granatomis bando išvaikyti protestuotojus.

VIDEO: Protestuotojai kaupia amuniciją

15.35 val. Milicija pradėjo 40 bylų dėl riaušių kurstymo

Ukrainos Vidaus reikalų ministerija pradėjo nagrinėti 40 bylų dėl masinių riaušių kurstymo, pranešė ministerijos Pagrindinių tyrimų skyriaus direktoriaus pavaduotojas Olehas Tatarovas.

15.20 val. Filmuota medžiaga iš Maidano

„Russia Today“ paviešino iš aukštai filmuotą reportažą, kuriame matyti susidūrimai Kijevo Nepriklausomybės aikštėje.

Antradienį nufilmuotas reportažas paskelbtas trečiadienį, jame užfiksuotas profesinių sąjungų rūmus apėmęs gaisras.

VIDEO: Susidūrimai Maidane

15.10 val. Blokuojamas kelias į Lenkiją

Dešimtys ukrainiečių trečiadienį blokavo kelią, vedantį į vieną sienos su Lenkija perėją, pranešė Lenkijos sienos apsaugos tarnyba, pridūrusi, kad kitų perėjų darbas kol kas netrikdomas.

„Gavome informacijos iš žmonių, dar spėjusių kirsti sieną, kad šį rytą apie 200 ukrainiečių blokavo kelią į Korčovos perėją. Dabar jų gali būti apie 300“, – vienas sienos apsaugos tarnybos atstovas sakė naujienų agentūrai „Reuters“.

„Tiksliai nežinome, tačiau kai kuri informacija rodo, jog jie yra opozicijos protestuotojai“, – pridūrė pareigūnas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žvakutės pagerbiamas Kijeve žuvusių žmonių atminimas prie Ukrainos ambasados Vilniuje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žvakutės pagerbiamas Kijeve žuvusių žmonių atminimas prie Ukrainos ambasados Vilniuje

Kaip pranešama, kelias blokuojamas Ukrainos pusėje netoli perėjos, esančios prie Lenkijos pasienio kaimo Korčovos.

15 val. Maidano protestuotojai užsiėmė centrinio pašto ir konservatorijos pastatus

Maidano protestuotojai užėmė Kijevo centrinio pašto pastatą ir konservatoriją, praneša portalas ZN.UA.

Pasak Maidano protestuotojų, pašto pastatas jiems reikalingas apgyvendinti aikštėje susirinkusius žmones.

Prie Nepriklausomybės aikštės esančiame konservatorijos pastate protestuotojai ketina įrengti kliniką. Pasak jų, pastatą jie išsinuomojo.

14.50 val. TOK neleido Ukrainos atletams užsirišti gedulo raiščių

Ukrainos olimpinis komitetas pranešė, kad Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) atmetė prašymą jo atletams Sočio olimpinėse žaidynėse leisti užsirišti juodus rankovių raiščius ir taip pagerbti žuvusiuosius per protestus Kijeve.

Komiteto interneto svetainėje sakoma, kad jis „nori pasidalyti giliu skausmu dėl tautiečių netekties“ ir ragina dėvėti rankovių raiščius kaip „sielvarto ir užuojautos išraišką“.

Pasak komiteto, TOK atsakė, kad tai yra „neįmanoma pagal olimpinę chartiją“.

14.30 val. Sankcijos nuo ketvirtadienio

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as paprašė Europos Sąjungos (ES) jau nuo ketvirtadienio paskelbti tikslines sankcijas Ukrainos lyderiams.

„Jis paprašė Europos Sąjungos skubiai reaguoti ir priimti sprendimus paskelbti tas sankcijas per užsienio reikalų tarybos susitikimą vasario 20 dieną“, – sakoma F.Hollande'o biuro pranešime.

Ten pat nurodoma, kad prezidentas apie padėtį Ukrainoje telefonu kalbėjosi su Lenkijos premjeru Donaldu Tusku.

„Prezidentas pasmerkė nepriimtiną policijos smurtą ir paragino nedelsiant jį nutraukti. Jis sutiko su ponu Tusku dėl būtinybės skubiai paskelbti Europos sankcijas atsakingiesiems“, – sakoma pranešime.

Ruslana žada badauti

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ruslana Lyžičko
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ruslana Lyžičko

Žinoma Ukrainos dainininkė, „Eurovizijos“ nugalėtoja Ruslana žada imtis drastiškų priemonių, jei ES lyderiai nesutars dėl sankcijų šalies vadovams, praneša portalas ZN.UA

Per spaudos konferenciją Europos Parlamente daininkė sakė: „Jei ES nepaskelbs sankcijų Ukrainos valdžiai, aš pradėsiu bado streiką.“

Ruslana yra aktyvi Maidano protestų dalyvė ir yra užsiminusi net apie susideginimą, jei valdžia nepatenkins protestuotojų reikalavimų.

14.15 val. F.Hollande'as pasisako už sankcijas

Europos Sąjunga (ES) turėtų svarstyti galimybę paskelbti sankcijas Ukrainos lyderiams, trečiadienį pareiškė Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as.

„Prancūzija laikosi požiūrio, kad lyderiai privalo atsakyti už savo veiksmus ir kad Europos Sąjunga turėtų svarstyti individualias sankcijas“, – prezidento žodžius citavo vyriausybės atstovė Najat Vallaud-Belkacem.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as taip pat trečiadienį pasmerkė smurtą prieš protestuotojus Ukrainoje ir pareiškė, kad už jį atsakinga turėtų būti laikoma Kijevo vyriausybė.

„Smurtas prieš taikius protestuotojus nepriimtinas, o Ukrainos vyriausybė turėtų būti laikoma atsakinga“, – sakoma W.Hague'o pranešime socialiniame tinkle „Twitter“, kuris buvo paskelbtas ruošiantis nepaprastajam Europos Sąjungos diplomatijos vadovų susitikimui.

Popiežius Pranciškus trečiadienį paragino abi Ukrainos konflikto šalis nutraukti smurtą ir sakė, jog yra susirūpinęs dėl kruvinų susirėmimų Kijeve.

„Kviečiu visas šalis sustabdyti visus smurtinius veiksmus ir siekti susitarimo bei taikos šaliai“, – sakė jis.

13.51 val. Skelbiamas gedulas

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius po mažiausiai 26 žmonių gyvybių pareikalavusių susirėmimų Kijeve ketvirtadienį paskelbė nacionaline gedulo diena.

„Dėl žmonių aukų per masinius neramumus įsakau 2014 metų vasario 20-ąją paskelbti Ukrainoje gedulo diena“, – sakoma valstybės vadovoįsakyme, kuris buvo paskelbtas trečiadienį.

Pagal šį dokumentą, gedulo dieną visoje Ukrainos teritorijoje turi būti iki pusės stiebo nuleistos šalies vėliavos ant namų ir valstybinės valdžios, vietos savivaldos organų, valstybinių įmonių, įstaigų ir organizacijų pastatų.

Be to, turi būti atšaukti pramoginiai renginiai ir koncertai, sporto varžybos, atitinkamai pakeistos televizijos ir radijo stočių programos.

13.44 val. V.Klyčko: Ukrainos prezidentas nori tęsti derybas

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius trečiadienį išsakė pageidavimą tęsti derybas su opozicija, vienas iš protestų lyderių Vitalijus Klyčko sakė Vokietijos dienraščiui „Bild“, pridūręs, kad pats yra nusiteikęs dalyvauti tame dialoge, jeigu milicija sustabdys veiksmus prieš demonstrantus.

„Prezidentas nori šiandien surengti dar vieną susitikimą su opozicija, ir mes esame tam nusiteikę“, – „Bild“ citavo V.Klyčko, kuris taip pat yra šio laikraščio nuolatinis skiltininkas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojas Kijeve
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojas Kijeve

„Mūsų reikalavimas aiškus: policijos veiksmai prieš demonstrantus privalo nedelsiant liautis; turi būti nedelsiant paskelbtos paliaubos deryboms“, – jis sakė dienraščiui.

13.07 val. Putinas „nepatarinėja“ Janukovyčiui

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nepatarinėja Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui dėl politinės krizės Kijeve, trečiadienį sakė V.Putino atstovas – po to, kai abu lyderiai pasikalbėjo telefonu.

„Praėjusį vakarą įvyko telefoninis pokalbis“, – Rusijos naujienų agentūroms sakė Dmitrijus Peskovas.

„Rusijos prezidentas niekada nepatarinėjo ir nepatarinėja ukrainiečių kolegai, ką daryti ir kaip, ... ir neplanuoja dalyti tokių patarimų ateityje“, – pažymėjo atstovas.

12.43 val. Pradėtas tyrimas dėl bandymo įvykdyti perversmą

Ukrainos saugumo tarnyba trečiadienį pranešė, kad po kruvinų susirėmimų Kijeve pradėjo tyrimą dėl bandymo įvykdyti perversmą.

„Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) pradėjo tyrimą dėl neteisėtų tam tikrų politikų veiksmų, nukreiptų į valdžios užgrobimą“, – sakoma SBU pareiškime.

ES užsienio reikalų ministrai svarstys sankcijas

Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį šaukia nepaprastąjį posėdį Briuselyje, per kurį aptars krizę Ukrainoje, pranešė vienas ES pareigūnas.

Tikimasi, kad ministrai aptars galimybę paskelbti sankcijas asmenims, atsakingiems už per didelį jėgos naudojimą malšinanti protestus Ukrainoje.

ES vadovų prašymu į Kijevą vyksta Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis. „ES aukštų Užsienio reikalų pareigūnų prašymu vykstu netrukus su misija į Kijevą“, – savo „Twitter“ paskyroje parašė R.Sikorskis.

Buvęs Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis pareiškė, kad situacija Ukrainoje jau kurį laiką yra nekontroliuojama. Jis teigė nesitikėjęs, kad per tokį trumpą laiką situacija tapo tokia dramatiška. A.Kwasniewskio teigimu, ES sankcijos yra neišvengiamos.

12.40 val. Gynybos ministerija neigia siunčianti karius į Kijevą

Ukrainos Gynybos ministerija neigia, kad į Kijevą siunčiami kariuomenės daliniai išvaikyti Maidano protestuotojų.

Pasak ministerijos, kariai tiesiog perkeliami iš vienų bazių į kitas, kad būtų sustiprinta apsauga amunicijos sandėliuose.

„Dėl sociopolitinės situacijos šalyje paaštrėjimo Ukrainos ginkluotosios pajėgos sustiprina saugumą kariniuose arsenaluose, bazėse, sandėliuose ir kitur, kad iš sandėlių nebūtų vagiama amunicija ir kariuomenės nuosavybė“, – „Interfax“ cituoja Gynybos ministerijos pranešimą.

„Pranešimai, kad kariai siunčiami išvaikyti Maidaną, yra klaidingi“, – teigia ministerija.

Ukrainos parlamentaras Anatolijus Gricenka trečiadienį ryte „Facebook“ tinkle skelbė, kad gynybos ministras P.Lebedevas įsakė siųsti desantą į Kijevą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojas Kijeve
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojas Kijeve

12.05 val. Susirėmimai Maidane atsinaujino

Maidane susirėmimai atsinaujino. Kaip praneša zn.ua, pareigūnai atnaujino aktyvų spaudimą, jie bando vandens patrankomis stumti protestuotojus iš Nepriklausomybės aikštės. Kijevo gyventojų prašoma atnešti protestuotojams šiltų drabužių.

11.54 val. Kremlius žada nesikišti

„Kremlius atidžiai stebi įvykius Ukrainoje, bet neketina kištis, – „RIA-NOvosti“ pareiškė Rusijos prezidento spaudos atstovas Dmitrijus Peskovas. – Tikrai informuosime apie mūsų poziciją, bet tai bus vėliau.“

Taip pat D.Peskovas pabrėžė, kad „svarbiausia pozicija yra nesikišti į tai, kas vyksta Kijeve“.

„Rusija apie tai kalbėjo ne vieną kartą ir Kremlius laikosi tos linijos“, – pareiškė jis.

11.50 val. Galvojama atšaukti futbolo varžybas

Dėl įvykių Ukrainos sostinėje gali būti atšauktas susitikimas tarp „Valencia“ ir Kijevo „Dynamo“ futbolo klubų.

UEFA savo interneto svetainėje skelbia, kad trečiadienį spręs, ar atšaukti ketvirtadienį numatytas varžybas.

Ispanų klubas neva išreiškė susirūpinimą futbolininkų saugumu.

11.42 val. Sulaikyta šešiasdešimt protestuotojų

Antradienį ir trečiadienį Kijeve suimta šešiasdešimt protestuotojų, praneša EuromaidanSOS.

Savo „Facebook“ paskyroje grupė taip pat pateikė visų sulaikytųjų sąrašą.

Vidaus reikalų ministerija agentūrai „Interfax“ patvirtino, kad iki trečiadienio 10 val. buvo sulaikyti 59 žmonės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dūmai virš Nepriklausomybės aikštės – Maidano – Kijeve
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dūmai virš Nepriklausomybės aikštės – Maidano – Kijeve

11.40 val. Lenkijos premjeras ragins ES skelbti sankcijas

Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas trečiadienį pareiškė spausiantis Europos Sąjungos (ES) lyderius paskelbti sankcijas Ukrainos vyriausybei po to, kai Kijeve per susirėmimus tarp protestuotojų ir milicijos žuvo arba buvo sužeisti dešimtys žmonių.

„Šiandien surengsiu derybas su didžiausių ES šalių ir institucijų lyderiais bei įtikinėsiu juos paskelbti sankcijas – asmenines ir finansines“, – D.Tuskas sakė per Lenkijos parlamento nepaprastąjį posėdį.

„Tikiuos, kad tokia Lenkijos pozicija padės visai ES skubiai priimti sprendimus“, – pabrėžė vyriausybės vadovas.

Jis aiškino, kad lenkai suvokia, kokia dramatiška padėtis susiklostė Ukrainoje ir kokių rimtų padarinių sukėlė besivystantys įvykiai Kijevo Nepriklausomybės aikštėje, dar vadinamoje Maidanu.

D.Tuskas pridūrė, kad lenkai neliks abejingi tiems įvykiams, nes suvokia, kad įvykiai Ukrainoje lems viso regiono istoriją ir ateitį bei darys tiesioginę įtaką Lenkijos ir lankų ateičiai bei saugumui.

11.30 val. Vidaus reikalų ministras V.Zacharčenka kaltina opoziciją

Ukrainos vidaus reikalų ministras Vitalijus Zacharčenka pareiškė, kad dėl pastarųjų kruvinų susirėmimų Kijeve atsakomybė tenka opozicijos politikams.

VRM tinklalapyje trečiadienį paskelbtame pranešime V.Zacharčenka pabrėžė, kad anksčiau ne kartą atkreipė opozicijos politikų ir užsienio diplomatų dėmesį, jog protestuotojai, įsitvirtinę Kijevo centrinėje Nepriklausomybės aikštėje, turi šaunamųjų ginklų.

„Kalbėjome apie jų radikalias nuotaikas – kad jis pasiruošę panaudoti ginklus ir rengiasi tai padaryti. Visa atsakomybė už šiuos įvykius, mano nuomone, turėtų prislėgti tų neatsakingų politikų pečius, – rašo ministras. – Pabrėžiu, kad teisėsaugininkai nenaudojo šaunamųjų ginklų. Lokalizuojant susirėmimus milicijos pareigūnai buvo ginkluoti tik specialiosiomis priemonėmis, pritaikytomis šaudyti elastines kulkas.“

„Scanpix“ nuotr./Maidano kovotojai
„Scanpix“ nuotr./Maidano kovotojai

11.05 val. Švedijos užsienio reikalų ministras: V.Janukovyčiaus rankos suteptos krauju

Švedijos užsienio reikalų ministras ir buvęs premjeras Carlas Bildtas pareiškė, kad Ukrainos prezidento rankos suteptos krauju.

„Twitter“ tinkle Švedijos ministras išplatino žinutę: „Tegul nekyla neaiškumų: atsakomybė už mirtis ir smurtą tenka prezidentui Janukovyčiui. Jo rankos suteptos krauju.“

„Twitter“ tinkle jis išplatino žinutę: „Tegul nekyla neaiškumų: atsakomybė už mirtis ir smurtą tenka prezidentui Janukovyčiui. Jo rankos suteptos krauju.“

Jis taip pat paragino Europos Parlamentą vieningai pasmerkti smurtą Ukrainoje.

Apie sankcijas užsiminė ir Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris. JAV viceprezidentas Joe Bidenas taip pat išreiškė susirūpinimą, ragindamas Ukrainos valdžią mažinti įtampą.

Buvęs Didžiosios Britanijos ambasadorius Ukrainoje Robertas Brinkley taip pat paragino ES imtis veiksmų.

„Tikiuosi, kad ES priims kokias nors sankcijas, uždraus keliauti ar įšaldys lėšas tų vadovų, kurie davė įsakymus kruvinoms priemonėms“, – sakė jis BBC radijo programoje.

10.50 val. Laikinasis premjeras S.Arbuzovas: Tai ne demokratija, tai bandymas jėga paimti valdžią

Laikinasis Ukrainos premjeras Serhijus Arbuzovas trečiadienį vyriausybės posėdyje pareiškė, kad įvykiai Kijeve – ne demokratijos išraiška, o bandymas jėga paimti valdžią.

„Tai nėra demokratijos ir žmonių pilietiškumo pasireiškimas. Tai manipuliavimas ir bandymas jėga perimti valdžią“, – sakė jis.

Pasak jo, valdžia siekė taikaus būdo politinei krizei spręsti, tačiau radikalai išprovokavo riaušes.

10.25 val. Gynybos ministras į Kijevą pasiuntė ginkluotą desantą

Parlamento narys, buvęs gynybos ministras Anatolijus Gricenka savo „Facebook“ paskyroje skelbia, kad nepaisant gynybos ministro Pavelo Lebedevo pareiškimų, jog armija nesikiš į konfliktą, į Kijevą pasiųsta 500 desantininkų su pilna karine ekipuote.

„Kariuomenė su tauta, visi klausinėjo ir įsitempę laukė? Sulaukė. Gynybos ministras Lebedevas ką tik davė įsakymą siųsti į Kijevą 25-ąją Dnepropetrovsko oro desanto brigadą. Tuoj pat! Apie 500 žmonių, su visa karine amunicija. Ginti ko? Nuo ko? Retoriniai klausimai tokiai kariuomenei su tokiais karininkais...“, – parašė parlamentaras.

P.Lebedevas anksčiau yra sakęs, kad ginkluotosios pajėgos į konfliktą nesikiš.

10.17 val. Lietuvos ambasadorius Kijeve Petras Vaitiekūnas sako, kad Ukrainos valdžia tris mėnesius nieko neveikė.

VIDEO: Solidarumas statant barikadas

10.05 val. Protestuose nuo kulkų žuvo devyni milicininkai

Ukrainos Vidaus reikalų ministerija praneša, kad per susidūrimus Kijeve nuo kulkų žuvo devyni milicijos pareigūnai.

Pasak ministerijos, medikų pagalbos prireikė 371 pareigūnams, iš jų 349 paguldyti į ligoninę. 74 milicininkai sužeisti nuo kulkų

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai Kijeve
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Neramumai Kijeve

9.50 val. Į Maidaną atvyksta pastiprinimas iš Lvovo

„Ukrainos tiesa“ praneša, kad į Kijevo Maidaną atvyko du autobusai iš Lvovo. Atvykėliai buvo sutikti ovacijomis.

Prieš tai į protestų vietą atvažiavo keli mikroautobusai. Protestų palaikyti atvykę žmonės sako, kad Ukrainos sostinė sulauks daug svečių iš Lvovo.

9.45 val. Metro neveiks, gyventojai prašomi nesinaudoti automobiliais

Kijevo metropoliteno valdyba pranešė, kad metro linijos trečiadienį neveiks. Eismas mieste ribojamas.

„Transporto infrastruktūros departamentas prašo gyventojus nesinaudoti asmeninėmis transporto priemonėmis, ypač sostinės centre ir gretimuose rajonuose, ir keliauti tik viršžeminiu keleiviniu transportu“, – skelbiama Kijevo savivaldybės puslapyje.

9.13 val. Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad Ukrainoje artėjama prie pilietinio karo slenksčio

8.41 val. Ministerija dėl gaisro kaltina protestuotojus

Vidaus reikalų ministerija dėl gaisro Profsąjungų rūmuose kaltina dešiniosios politinės pakraipos protestuotojus. Pranešime spaudai ministerija tvirtina, kad pastatas buvo tikriausiai tyčia padegtas bandant sunaikinti įrodymus apie viename iš svarbiausių protestuotojų centrų vykdytą nelegalią veiklą ir galbūt net gaminamus sprogmenis. Opozicija skelbia, kad Profsąjungų rūmus padegė „Berkut“ nariai.

8.26 val. Milicija bando pulti

Milicija ir specialieji „Berkut“ padaliniai maždaug 7.40 val. bandė prisiartinti prie barikadų ir apsupti protestuotojus, tačiau atsitraukė jau po dviejų minučių, skelbia news.liga.net. Apie 120 pareigūnų artinantis prie barikadų protestuotojai pasiruošė Molotovo kokteilius ir akmenis, tačiau susirėmimas neįvyko. 

8.01 val. Išvargusiems kovotojams skuba pagalba

Abi pusės – protestuotojai ir milicija – yra be galo išvargę po naktinių susirėmimų. Per LRT televiziją pranešta, kad protestuotojai neturi nei kur, nei kada pailsėti, o pareigūnai taip pat atrodo praradę budrumą.

Tačiau abiems pusėms atvyksta pagalba. Skelbiama, kad į Kijevą atvyksta autobusai su protestuotojais iš vakarų Ukrainos. Į sostinę juda ir nauji „Berkut“ padaliniai.

7.54 val. Griūna degantys Profsąjungų rūmai

Trečiadienio ryte sugriuvo konstrukcijos tarp ketvirto ir penkto degančių Profsąjungų rūmų aukštų. Anksčiau protestuotojų kontroliuojamas pastatas buvo padegtas „Berkut“ pareigūnų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kijevas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kijevas

Iš degančio pastato iki 6 val. ryto buvo išgelbėta apie 40 žmonių. Sužeistų žmonių paieškos ir gelbėjimo operacija tebetęsiama.

7.41 val. Blokuojama siena su Lenkija

Naktį protestuotojai užblokavo Ukrainos sieną su Lenkija. Lvovo regione apie 50 žmonių prieš pasienio kontrolės postą pastatė barikadą. Automobiliams neleidžiama važiuoti nė viena kryptimi. 

7.03 val. Kviečiami visi su karine patirtimi

Į Maidaną kviečiami visi, turintys karinės patirties, arba turintys skydą. Protestuotojai ragina, kad dabar reikia kilti į lemiamą kovą, nes kitaip šalis taps getu patiems ukrainiečiams.

Į Maidaną iš visų Ukrainos regionų vyksta žmonės. Skaičiuojama, kad ryte jų centrinėje Kijevo aikštėje yra apie 10 tūkst.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maidano aikštė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maidano aikštė

6.48 val. Žuvo žurnalistas

Trečiadienio naktį žuvo laikraščio „Vesti“ žurnalistas. Socialiniuose tinkluose plinta informacija, kad jis žuvo nuo šautinių žaizdų.

Laikraščio vyriausiasis redaktorius „Facebook“ tinkle patvirtino, kad tai – Viačeslavas Veremejus. Jis mirė ligoninėje nuo šautinės žaizdos į pilvą.

Vyriausiojo redaktoriaus Ihorio Hužvos teigimu, taksi automobilį, kuriame važiavo žurnalistas su kolegomis, sustabdė nepažįstami vyrai, išsodino keleivius ir ėmė juos mušti. Du žmonės buvo sunkiai sužeisti.

6.33 val. V.Janukovyčius: opozicija peržengė ribą

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pareiškė, kad opozicijos lyderiai peržengė ribą, kai šaukė žmones prie ginklų, ir turi stoti prieš teismą, kuris paskirs jiems bausmę, arba atsiriboti nuo radikalų. Visą V.Janukovyčiaus pasisakymą skaitykite čia.

6.07 val. Į protestuotojus nukreiptos vandens patrankos ir ašarinės dujos

Ukrainos riaušių milicija anksti trečiadienį atakavo protestuotojus Kijevo centrinėje aikštėje. Milicija įsiveržė į Maidano aikštę, kuri yra tris mėnesius trunkančių protestų prieš prezidentą V.Janukovyčių centras, o demonstrantai, kurių kai kurie yra ginkluoti lazdomis, su šalmais ir šarvais, praranda pozicijas.

Anksti ryte milicija vėl į protestuotojus nukreipė galingas vandens sroves. Jomis bandoma ir užgesinti ugnies sieną, ir išvaikyti vis dar tūkstančiais besibūriuojančius protestuotojus. Į protestuotojus taip pat purškiamos ašarinės dujos.

Apie 5 val. ryto milicijai pavyko prasibrauti iki Maidano aikštės centro ir užsiimti pozicijas prie centrinio paminklo.

Mieste neveikia metro, į darbą nereikia

Visame mieste neveikia metro sistema, keliai į Kijevą – taip pat uždaryti. Nepaisant to, žmonės į Ukrainos sostinę bando patekti pėsti per miškus ir laukus.

Naktį Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius susitiko su opozicijos lyderiais, tačiau apie apčiuopiamus derybų rezultatus nepranešama. Opozicinės partijos UDAR lyderis Vitalijus Klyčko pareiškė, kad šalies vadovas neadekvačiai vertina situaciją, susiklosčiusią Kijeve. „Viskas, apie ką jis kalbėjo, – tai apie tai, kad opozicijos lyderiai paragintų žmones Maidane nutraukti priešpriešą ir sudėti ginklus“, – partijos UDAR tinklalapyje cituojami V.Klyčko žodžiai.

Nepaisydami, kad Profsąjungų rūmuose tebebuvo nemažai žmonių, „Berkut“ rūmus padegė

Kol opozicija bandė susitarti su V.Janukovyčiumi, Maidano aikštėje „Berkut“ pareigūnams pavyko patekti į protestuotojų užimtus Profsąjungų rūmus. Nepaisydami, kad pastate tebebuvo nemažai žmonių, „Berkut“ rūmus padegė. Viršutiniai aukštai tebeliepsnojo ir ryte.

Trečiadienį daugeliui paskelbtas laisvadienis – nedirbs dalis valstybinių institucijų, Kijevo centre įsikūrę bankai, mokyklos, vaikų darželiai. Atšaukiamos paskaitos universitete.

Ukrainos valdžia Kijeve išjungė šviesą. VIsoje šalyje nutraukta ir Penktojo televizijos kanalo transliacija. Jis buvo vienintelis kanalas, kuris per televiziją rodė neramumus sostinės centre.

Tarptautinė bendruomenė griežtai pasmerkė smurtą Kijeve. NATO, Europos Sąjunga, JAV pareikalavo nedelsiant nutraukti jėgos naudojimą, priešingu atveju atsakingų už žmonių mirtis laukia sankcijos.

Antradienio įvykių chronologiją skaitykite čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius