Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po išpuolių Paryžiaus gydytojai iš tikrųjų suprato, ką reiškia sąvoka „karo ligoninė“

Paryžiaus medikai pasakoja, kaip jie tvarkėsi kritinėje padėtyje, kokios Prancūzija nematė nuo 1945 metų. Po išpuolių Paryžiuje ligoninėse vis dar gydomas 221 pacientas, skelbia theguardian.com.
Paryžiaus ligoninėje po teroro aktų
Paryžiaus ligoninėje po teroro aktų / Dr Pourya Pashootan/Saint Louis ligoninės nuotr.

Penkiasdešimt septyni sužeistieji ketvirtadienį vis dar gulėjo intensyvios terapijos skyriuje, trys iš jų buvo kritinės būklės. Tai – beprecedentis atvejis Paryžiaus skubios medicininės pagalbos personalui, priminęs, ką reiškia sąvoka „karo ligoninė“.

Per labai trumpą laiką sunkiai sužalotiems žmonėms reikėjo 35 operacinių. Paryžiaus medicinos personalui teko dorotis su didžiausiu šautinių žaizdų skaičiumi nuo Antrojo pasaulinio karo.

Kai kurie žmonės atvyko su šautinėmis žaizdomis galvoje ar kakle, pažeistomis akiduobėmis.

Chirurgas Rémy Nizardas pasakojo, kad darbuotojai, į ligonines savanoriškai atvykę vėlų penktadienio vakarą ar šeštadienį ryte, susidūrė su galybe trauminių sužalojimų.

„Tapome karo ligonine, – sakė jis „Le Monde“. – Kai kurie žmonės atvyko su šautinėmis žaizdomis galvoje ar kakle, pažeistomis akiduobėmis, kas grėsė akies ir regėjimo netekimu.“

Į Georges'o-Pompidou Europos ligoninę buvo atgabenti 49 nesąmoningi pacientai. Gydytojai nežinojo, kas jie tokie, todėl sužeistuosius žymėjo numeriais ant kaktos ir rankų.

„Tai buvo siaubinga. Ji buvo visiškai sukrėsta“, – apie kolegę, tą vakarą dirbusią intensyviosios terapijos skyriuje, pasakoja 26 metų slaugytoja Morgane.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Paryžių sukrėtė teroro išpuoliai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Paryžių sukrėtė teroro išpuoliai

„Tie žmonės patyrė sužalojimus nuo karo ginklų. Tokių dalykų gali tikėtis nebent mūšio lauke“, – svarstė ligoninės sunkių traumų skyriaus vadovas Philippe'as Juvinas.

Įvertindamas savo darbuotojų emocinę būklę jis pridūrė: „Ta naktis paveikė visus: jie visi labai pavargę – tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Be galo liūdna.“

P.Juvinas pasakojo, kad personalui šiuo metu padeda psichiatras: „Kalbant atvirai, nežinau, kodėl jie buvo taip smarkiai paveikti, juk savo darbe susiduriame su šautinėmis žaizdomis. Bet ne tokiais dideliais kiekiais. Ne su 50-čia vienu metu.“

Klaikus sutapimas, tačiau kaip tik to penktadienio rytą Paryžiaus greitosios pagalbos, priešgaisrinės tarnybos ir ligoninės repetavo scenarijų „Charlie Hebdo“ išpuolio pagrindu su daugiau nei 100 aukų.

Po kelių valandų pratybos tapo realybe. Kritinės padėties planas buvo aktyvuotas ir sužeistieji buvo sklandžiai paskirstyti po mažiausiai penkias miesto ligonines.

Pasak gydytojų, įtempta situacija normalizavosi po maždaug 12 valandų nuo kruvinų įvykių pradžios.

Po išpuolių Paryžiuje ligoninėse vis dar gydomas 221 pacientas. Tikimasi, kad kai kurie pacientai namo bus išleisti artimiausiomis dienomis. Kitiems bus skirta ilgalaikė reabilitacija, tačiau jų patirti sužalojimai turės įtakos visam likusiam gyvenimui.

Be to, visiems sužeistiesiems siūloma pasinaudoti specialistų, dirbančių su žmonėmis po psichologinių traumų, pagalba.

Per kruvinas teroristų atakas Paryžiuje žuvo 130 žmonių, dar apie 350 buvo sužeisti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius