Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Po Kirgizijos opozicijos lyderio sulaikymo šalyje kilo protestų

Šimtai žmonių sekmadienį Kirgizijoje išėjo į gatves protestuoti, kai dėl kaltinimų sukčiavimu ir korupcija buvo sulaikytas šalies opozicijos lyderis. Anot jo šalininkų, ši byla yra politiškai motyvuota.
Buvusi Kirgizijos prezidentė Roza Otunbajeva
Buvusi Kirgizijos prezidentė Roza Otunbajeva / „Scanpix“/AP nuotr.

Valstybinis nacionalinio saugumo komitetas skelbia, kad Omurbekas Tekebajevas, vadovaujantis socialistinei „Ata-Meken“ partijai, buvo sulaikytas sekmadienį atskridęs iš Vienos į Biškeko oro uostą. Aršiu dabartinio šalies prezidento Almazbeko Atambajevo priešininku laikomas O.Tekebajevas sulaikytas 48 valandoms dėl tyrimo, susijusio su korupcija stambioje ryšių bendrovėje, nurodoma komiteto pranešime.

Po jo sulaikymo maždaug 300 žmonių susirinko prie Valstybinio nacionalinio saugumo komiteto ir reikalavo paleisti O.Tekebajevą.

„Žymaus politiko O.Tekebajevo sulaikymas oro uoste naktį primena teroristo sulaikymą“, – žurnalistams sakė buvusi Kirgizijos prezidentė Roza Otunbajeva.

Valstybinis nacionalinio saugumo komitetas skelbia, kad O.Tekebajevas suimtas dėl kaltinimų, susijusių su jo tarnyba vicepremjero pareigose. Esą iš vieno rusų verslininko jis paėmė 1 mln. JAV dolerių kyšį. O.Tekebajevas tokius kaltinimus griežtai neigia ir į šalį grįžo, nors žinojo, kad gali būti suimtas.

Pastaraisiais mėnesiais Kirgizijoje iškeltos baudžiamosios bylos ne vienam opozicijos atstovui. Kritikai jas laiko politiškai motyvuotomis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kirgizijos prezidentas Almazbekas Atambajevas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kirgizijos prezidentas Almazbekas Atambajevas

Lapkritį Kirgizijoje bus rengiami prezidento rinkimai. Nors buvusi sovietinė respublika Kirgizija yra demokratiškiausia šalis šiame regione, kuriame dominuoja ilgai savo šalis valdantys politikai, pastaruoju metu padėtis joje yra neramiausia. Šalyje jau buvo dvi revoliucijos – 2005 ir 2010 metais, po kurių pasikeitė šalies vadovai. O vėliau kilo etninio smurto banga, per kurią žuvo daugiau nei 400 žmonių.

„Ata-Meken“ partija smarkiai priešinosi gruodį įvykusiam konstituciniam referendumui, kurį rengė prezidento administracija. Konstitucija leidžia A.Atambajevui užimti prezidento postą tik vieną šešerių metų kadenciją. Jis pats teigia neketinąs siekti premjero posto, kai po neseniai padarytų konstitucinių pakeitimų premjerui buvo suteikta daugiau galių.

58 metų O.Tekebajevas taip pat neseniai paragino surengti A.Atambajevui apkaltą ir ragino tirti prezidentą ir jo šeimos narius dėl korupcijos.

Verta paminėti, kad O.Tekebajevas kol kas nėra paskelbęs savo sprendimo, ar dalyvaus lapkričio 19 d. vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

Prezidento posto Kirgizijoje sieks dar du buvę premjerai, kurie jau paskelbė apie savo ketinimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius