Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujos sankcijos Rusijai: Maskva be „Mistralio“ ir naftos pramonės technologijų?

Penktadienį, rugsėjo 5 d., ES priims naujų sankcijų Rusijai paketą, praneša naujienų svetainė gazeta.ru, remdamasi Italijos užsienio reikalų ministrės Federicos Mogherini pareiškimu. Naujos Briuselio sankcijos gali skaudžiai smogti Rusijos finansų sektoriui, o ant plauko gali pakibti ir Prancūzijos karo laivų „Mistral“ pardavimo Maskvai procedūra.
Maskvos Kremlius
Maskvos Kremlius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

F.Mogherini teigė, kad galutinis sprendimas dėl naujų sankcijų įvedimo bus priimtas penktadienį. Ji pabrėžė, kad Europos Komisija (EK) planuoja įvesti sankcijas Rusijos gynybos, dvejopos paskirties prekių ir finansų sektoriams.

Dar vienas ES ginklas prieš Maskvą galėtų būti dabartinių ginklų kontraktų nutraukimas. 

Naujienų svetainė rbcdaily.ru praneša, kad ES gali uždrausti savo piliečiams ir įmonėms įsigyti naujus Rusijos vyriausybės vertybinius popierius, taip pat pratęsti apribojimą tiekti technologijas, reikalingas naftos ir dujų pramonei. Maža to, gali būti nevykdomos jau pasirašytos ginklų tiekimo sutartys. Būtent apie tokias priemones šiuo metu mąsto ES pareigūnai.

Pirmadienį Europos pareigūnai pradėjo diskutuoti apie galimybę uždrausti Europos investuotojams pirkti Rusijos vyriausybės obligacijas. Finansinės sankcijos sulaukė didelio palaikymo Briuselyje, nes jos skaudžiau smogtų Rusijos valdžiai, o ne paprastiems šalies piliečiams.

„Žymi dalis skolos (Rusijos valstybės) yra užsienio fondų portfeliuose. Dėl to, šiems investuotojams išėjus iš rinkos, skolos refinansavimo klausimas taps problematiškas. Mes tai matome iš bankų, kuriuos paveikė sankcijos, pavyzdžio. Tai padidins fondų sudarymo kainą Rusijos įmonėms“, – teigė „GHP Group“ finansų analitikas Jurijus Seljadinas.

„Viena vertus, Rusijos biudžetas pakankamai subalansuotas ir gali sau leisti per ateinančius pusantrų metų visai neplatinti vertybinių popierių. Tai neturės ilgalaikio poveikio biudžeto stabilumui, bet tai lems didelį euro zonos vertybinių popierių pajamingumą. Tai reiškia, kad dalis investuotojų gali parduoti dalį Vakarų vertybinių popierių, bijodami tolesnės situacijos paaštrėjimo, o tai gali lemti vidaus ir išorės skolos augimą“, – teigė ekonomistas Olegas Kuzminas.

Naujausios ES sankcijos gali paveikti ir gamtinių dujų gavybos pramonę, o tai darytų didelę žalą tarp Rusijos ir Kinijos pasirašytai sutarčiai dėl dujų tiekimo. 

Kitos ES sankcijos gali paveikti Rusijos naftos pramonę. Rugpjūčio 1 d. ES jau uždraudė Rusijai įsigyti technologijas, kurios padėtų išgauti naftą Arktyje ir vandenyno dugne bei pradėti skalūnų naftos gavybą.

Naujausios ES sankcijos gali paveikti ir gamtinių dujų gavybos pramonę, o tai darytų didelę žalą Rusijos ir Kinijos pasirašytai sutarčiai dėl dujų tiekimo. Be to, rugpjūčio 1 d. ES taip pat jau uždraudė dvejopos paskirties prekių, kurios galėtų būti panaudotos karo tikslams, pardavimą Rusijai.

Dar vienas ES ginklas prieš Maskvą galėtų būti dabartinių ginklų kontraktų nutraukimas. Tai reiškia, kad dviejų Prancūzijos karo laivų „Mistral“ pardavimas Maskvai pakibtų ant plauko. Šio kontrakto vertė siekia 1,6 mlrd. dolerių.

ES šalių lyderiai aptars galimas naujas sankcijas Rusijai ir rugsėjo 3 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius