Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po pranešimo apie bombą Londono metro – ginkluoti pareigūnai traukiniuose

Londono metro traukiniais netrukus gali pradėti keliauti ginkluoti pareigūnai. Toks projektas pasiūlytas po praėjusį ketvirtadienį įvykusio incidento, kuomet Rytų Londono stotyje sustojusiame traukinyje aptiktas įtartinas paketas, kurį detonavo išminuotojai.
Ginkluoti patruliai Londone.
Ginkluoti patruliai Londone. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ginkluoti pareigūnai, kurie patruliuodavo tik pačiose metro stotyse, nuo šiol traukiniais galimai keliaus iš vienos darbo vietos į kitą. Tokį sprendimą kovos su terorizmu biuras pasiūlė pirmą kartą siekiant nuraminti gyventojus ir užtikrinti keleivių saugumą ne tik stotyse, bet ir pačiuose traukiniuose.

Britų transporto policija (BTP) patikslino, kad traukiniais keliaus ne ginkluotųjų pajėgų pareigūnai. Jei pasiūlymas bus priimtas, šaunamuosius ginklus prieš keletą mėnesių gavę eiliniai budintys policininkai vietoj kelionių automobiliais važinės viešuoju transportu.

Šaunamuosius ginklus prieš keletą mėnesių gavę eiliniai budintys policininkai vietoj kelionių automobiliais važinės viešuoju transportu.

BTP vadas Adrianas Hanstockas teigė, kad apie pareigūnų keliones paskelbta viešai tam, jog civiliai neišsigąstų traukiniuose išvydę ginkluotus pareigūnus. Policija patikino, kad saugumo padėtis mieste nesikeičia ir ginkluotų pareigūnų skaičius nepadidintas. Jie tiesiog bus labiau matomi.

„Jie rodysis viešai, ir žmonės juos matys dažniau. Tikimės, pareigūnai suteiks saugumo jausmą ir civiliai žinos, kad jie yra šalia ir gali greitai sureaguoti į bet kokią grėsmę“, – sakė policijos vadas. Policijos vadas teigė suprantantis, kad žmonėms gali kilti nerimas, mat išvydę ginkluotus pareigūnus jie bus priversti pažvelgti realybei į akis ir prisiminti apie labai tikėtinas teroristų atakas Jungtinėje Karalystėje.

Ginkluoti policijos pareigūnai pastarąjį kartą metro traukiniais keliavo 2005-aisiais. Ši saugumo priemonė buvo laikinai įvesta po liepos 7-osios teroro išpuolių Londone. Šiuo metu pradėtą programą norima tęsti ilgai ir kasdien.

Įtariama, kad planuotas teroristinis išpuolis

Tiesa, toks sprendimas sukėlė nerimą miesto rotušėje. Politikus neramina galima civilių reakcija į ginkluotus pareigūnus. Mero Sadiqo Khano atstovo teigimu, galutinis sprendimas dėl ginkluotų patrulių traukiniuose dar nepriimtas, tad nereikėtų skubėti daryti išvadų.

Londone ginkluoti pareigūnai patruliuoja didžiosiose metro stotyse, tad naujasis planas reiškia, jog jie tiesiog naudotųsi traukiniais vykdami iš vienos stoties į kitą. Ateityje planuojama leisti važiuoti metro ne tik ginkluotiems pareigūnams, bet ir policininkams su tarnybiniais šunimis.

Susirūpinimas dėl metro keleivių saugumo sustiprėjo po praėjusią savaitę gauto pranešimo apie galimą bombą North Greenwich stotyje. Keleiviai, pastebėję įtartiną paketą, pranešė policijai. Evakavus stotį tariamas sprogmuo buvo detonuotas, o įtariamasis suimtas.

Policija įvykį įvardino kaip galimą teroristinę ataką.

„Džiaugiamės, kad civiliai padarė būtent tai, ko mes prašome jau metų metus. Jie buvo mūsų akys ir ausys ir pranešė apie pastebėtą įtartiną daiktą. Žmonės pranešė stoties darbuotojams, kurie atsargiai ir kruopščiai įvertino situaciją, evakavo stotį bei iškvietė ekspertus nesukeliant panikos“, – kalbėjo BTP vadas.

Niekuo neišsiskiriantis krepšys buvo paliktas be priežiūros. Pareigūnai džiaugėsi, kad nepaisant to, jog iš krepšio nestyrojo laidai, nesimatė jokių kitų pavojingų daiktų ir jis galėjo likti nepastebėtas, keleiviai neliko abejingi.

Keletą metro stotelių traukinyje be priežiūros gulintis krepšys sukėlė įtarimų, tad vienas keleivis pranešė apie jį vairuotojui, kuris, įvertinęs padėtį, suskubo kviesti išminuotojus.

Krepšį palikęs 19-metis kitą dieną buvo sulaikytas ir suimtas. Vaikinas vis dar laikomas areštinėje. Nors policija įvykį įvardino kaip galimą teroristinę ataką, kokie buvo tikrieji įtariamojo planai paliekant krepšį traukinyje, nepranešama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius