-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Didesnių laisvių sprendžiant savo likimą nori ir Anglija

Nacionalinis džiugesys po įvykusio refrendumo Škotijoje Didžiojoje Britanijoje truko neilgai. Po to, kuomet buvo paskelbti Škotijos referendumo rezultatai ir buvo išklausytas škotų noras išsaugoti sąjungą su Anglija, premjeras Davidas Cameronas pareiškė, kad atėjo laikas keisti politines sąlygas, nepalankias pačiai Anglijai, rašo savaitraštis „The Economist“.
Anglijos futbolo rinktinės gerbėjas
Anglijos futbolo rinktinės gerbėjas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Didžiosios Britanijos premjeras pareiškė, kad sunku suvokti tai, jog Škotija, Šiaurės Airija ir Velsas turi savo parlamentus, kurie reguliuoja vietos politiką, o Anglija, turinti 84 proc. visos jungtinės valstybės gyventojų, tebėra valdoma iš Vestiminsterio.

Gerokai demokratiškesnė ir drąsesnė alternatyva būtų atskiro Anglijos parlamento įkūrimas.

Be to, Škotija, Šiaurės Airija ir Velsas siunčia savo atstovus į bendrą šalies parlamentą ir turi įtaką priimant sprendimus, susijusius tik su Anglijos mokyklomis ar sveikatos apsaugos sistema. Anglas parlamentarai tokios įtakos likusiems trims šalies regionams neturi ir tokia padėtis privalo keistis, teigė D.Cameronas.

Regionų asamblėjos Didžiojoje Britanijoje įgauna vis daugiau galių. Štai Škotijos asamblėja 2016 m. spręs daugiau reikalų, susijusių su mokesčiais. Be to, Škotijos referendumo judėjimo įkarštyje Londonas, apimtas panikos dėl galimų rezultatų, prižadėjo dar daugiau naujų laisvių ir teisių.

D.Cameronas tikino, kad dabartinė sistema nėra sąžininga Anglijos rinkėjų atžvilgiu ir turi būti pakeista taip, kad būtų sustiprinta demokratija, sutvirtinta sąjunga ir nepadidėtų biurokratinis aparatas. Deja, šie tikslai sunkiai suderinami tarpusavyje.

Pats lengviausias problemos sprendimo būdas būtų sumažinti į Vestminsterį siunčiamų parlamentarų iš Škotijos, Šiaurės Airijos ir Velso skaičių. Toks žingsnis atspindėtų augančią regionų autonomiją.

Štai Šiaurės Airijos atstovų skaičius buvo sumažintas nuo XX a. vidurio, kuomet ji įgavo teisę tvarkyti dalį savo reikalų. Tačiau ar tokiu atveju Velsas turėtų daugiau atstovų negu Škotija vien dėl to, kad jo asamblėja nėra tokia išvystyta? Be to, škotai ir toliau spręstų Anglijos švietimo klausimus balsuodami, tik mažesniais kiekiais. Tačiau tokiu atveju balsuojant dėl gynybos škotai neturėtų didelės įtakos, o tai būtų nesąžininga.

Gerokai demokratiškesnė ir drąsesnė alternatyva būtų atskiro Anglijos parlamento įkūrimas.

Gerokai demokratiškesnė ir drąsesnė alternatyva būtų atskiro Anglijos parlamento įkūrimas. Jis būtų atsakingas už vietos politiką, o užsienio politikos ir ekonominio derinimo klausimai liktų federalinio parlamento žinioje.

Tai būtų teisingiausias sprendimas, nes kiekvienas Didžiosios Britanijos regionas turėtų savo parlamentą. Tokiu atveju Anglijos deputatai būtų atsakingi už Anglijos, o britų deputatai už visos Didžiosios Britanijos reikalus.

Tačiau turima Anglijos įtaka vis tiek pažeistų pusiausvyrą. Galingiausia jungtinės valstybės dalis dominuotų federaliniame parlamente. Anglų ir britų parlamentai pradėtų konfliktuoti dėl lėšų ir galiausiai Anglijos parlamentas paimtų viršų, o bendrasis parlamentas nusilptų.

Anglijos įtaka galėtų būti apribota tik plačiau pertvarkant politinę sistemą, pavyzdžiui, įkuriant naujus regioninius parlamentus. To gali būti pasimokyta iš Vokietijos.

Norėdami užkirsti kelią didžiulės Prūsijos įtakai valstybės valdymui, Vokietijos federacinės sistemos kūrėjai ją padalijo į keletą regionų.

Anglijos pietvakarių, šiaurės rytų ir kitiems regionams galėtų būti suteiktos teisės, panašios į Škotijos.

Tas pats galėtų būti atlikta Anglijoje. Anglijos pietvakarių, šiaurės rytų ir kitiems regionams galėtų būti suteiktos teisės, panašios į tas, kurias turi Škotija.

Tačiau čia iškyla dar viena problema. 

Anglijos gyventojai save labiau tapatina ne su regionais, bet su miestais ir grafystėmis.

Štai 2004 m. Šiaurės Rytų Anglijos gyventojai sutriuškino idėją dėl regioninės asamblėjos įkūrimo. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius