-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Po teroro atakų Paryžiuje atgimė prancūzų patriotiškumas – jaunuoliai veržiasi į kariuomenę

Teroro atakos Paryžiuje, nusinešę 130 žmonių gyvybes, prancūzus ne tik privertė susirūpinti saugumu, bet ir atgaivino noro tarnauti valstybei dvasią. Į karius norinčių jaunuolių antplūdį Prancūzijos kariuomenės atstovai jau lygina su JAV po rugsėjo 11-osios atakų ištikusia patriotizmo banga, rašo „The New York Times“.
Prancūzijos kariai
Prancūzijos kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Niekada neteko matyti kažko panašaus“, – kalbėjo Prancūzijos kariuomenės pulkininkas Ericas de Lapresle. „Žmonės kreipiasi į mus, ieško per socialinius tinklus, rašo naudodami tokius žodžius kaip laisvė, gynyba, kova prieš terorizmą“, – sakė jis.

Šį procesą Prancūzijos kariuomenės atstovai lygina su JAV patriotizmo protrūkiu po 2001-ųjų metų rugsėjo 11-osios atakų. Tuomet aktyvioje tarnyboje esančių amerikiečių skaičius per kelis metus išaugo nuo 38 000 iki 1,4 milijono.

Prancūzijos kariuomenės pulkininko E.de Lapresle teigimu, anksčiau per dieną jie sulaukdavo iki 300 asmenų, norinčių atlikti pareigą tėvynei, tačiau dabar skaičius šoktelėjo iki 1500-2000.

23 metų Jeremy Moulinas – vienas iš Prancūzijos jaunuolių, panorusių jungtis prie karinių pajėgų. Iškart po atakų, pirmadienį, jis kreipėsi į „Fort Neuf“, klausdamas, kaip greitai galėtų tapti kariu. 

„Šios atakos mane dar labiau motyvavo ginti savo šalį“, – teigė jaunuolis. „Teroristai smogė Paryžiaus centrui. Jei mes jų nesustabdysime, jie smogs ir vėl“, – pridūrė jis.

„Jauni žmonės šiuo metu ypač motyvuoti. Teroristai smogė būtent ten, kur lankosi jaunimas – kavinėms, „Bataclan“ koncertų salei“, – teigė pulkininkas E.de Lapresle.

„Scanpix“/AP nuotr./Po žudynių „Charlie Hebdo“ redakcijoje prie Eifelio bokšto sustiprinta apsauga, budi Prancūzijos kariai.
„Scanpix“/AP nuotr./Po žudynių „Charlie Hebdo“ redakcijoje prie Eifelio bokšto sustiprinta apsauga, budi Prancūzijos kariai.

Tai patvirtino ir į „Fort Neuf“ prisistatęs 17-metis prancūzas, kuris teigė, kad atakos sukrėtė jį ir jo šeimos narius, gyvenančius Paryžiaus priemiestyje.

„Aš pasiruošęs eiti į karą“, – sakė jaunuolis, prisistatęs Jeremy vardu. „Tai labiau už viską motyvavo mane tapti kariu“, – pridūrė vaikinas, teigdamas, kad jau mėnesį prieš atakas norėjo jungtis prie karinių mokymų grupės.

Šią patriotizmo bangą lydi ir Prancūzijos vadovo Francois Hollande'o sprendimas didinti šalies gynybos biudžetą bei intensyvinti karą su terorizmu visame pasaulyje. Prie 42 milijardų eurų Prancūzijos gynybos biudžeto bus pridėti dar 600 milijonų, kurie teks būtent kovai su „Islamo valstybės“ džihadistais, prisiėmusiais atsakomybę už išpuolius Paryžiuje.

Šiuo metu didžiausią kariuomenę Vakarų Europoje turinti Prancūzija priims 10 000 papildomų karių, o kitais metais planuoja dar 15 000 naujų karių. 5000 papildomų darbo vietų teks ir Prancūzijos žandarmerijoms. 2500 pareigūnų priims ir Prancūzijos teisingumo ministerijai pavaldžios įstaigos.

VIDEO: Prancūzijos naikintuvai iš lėktuvnešio „Charles de Gaulle“ atakuoja ISIS

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius