-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po teroro išpuolių Norvegijoje gyvenantys musulmonai su nerimu galvoja apie ateitį

Teroro išpuoliai Norvegijoje pakeitė šią šalį. Nors politikai demonstruoja ryžtą šalį ir toliau išlaikyti tokią pat atvirą ir demokratišką, žmonės sunerimę. Kaip skelbia BBC, itin didelį nerimą jaučia čia gyvenantys musulmonai, kuriuos kaip pagrindinį savo neapykantos objektą savo „manifeste“ nurodė įtariamasis Andersas Behringas Breivikas.
Musulmonė Osle
Musulmonė Osle / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kuomet penktadienį Oslo centre sprogo bomba, Norvegijos musulmonai ėmė ruoštis blogiausiam, galvodami, kad tai – islamistų radikalų darbas, skelbia BBC. Norvegijoje gyvena daugiau nei 100 tūkstančių musulmonų, ir buvo bijoma, kad visuomenės pyktis atsisuks prieš juos.

Musulmonų bendruomenės Norvegijoje atstovas teigė, kad po išpuolių, kuomet dar nebuvo žinoma, kas juos suorganizavo, buvo sumušti keli musulmonai. Ir nors paaiškėjo, kad tai ne imigrantų darbas, atvykėliai teigia, jog nerimas nemažėja.

„Išplovė jam smegenis“

Pirmadienį prie teismo pastato, kuriame parodymus davė A.B.Breivikas, atėjo ir pabėgėlis iš Somalio Hasanas Ali, kuris į Norvegiją atvyko prieš 12 metų. Per paskutinius 10 metų somaliečių skaičius Norvegijoje pasiekė 27 tūkstančius. Pats H.Ali sako, kad po penktadienio įvykių jaučiasi nejaukiai, tačiau taip pat tvirtina, jog nėra dėl to labai nustebęs. Somaliečio teigimu, per pastaruosius 10 metų Norvegijos visuomenė ėmė žymiai blogiau žiūrėti į imigrantus.

Jo teigimu, prie to daugiausia prisideda kraštutinių dešiniųjų partijų, ypač Pažangos partijos, populiarėjimas. „Kraštutinė dešinioji Pažangos partija išplovė šiam žmogui smegenis... Jis sekė jų ideologija ir manė, kad turi kažką padaryti, – sakė H.Ali. – Pažangos partija griežtai kritikavo Darbo partiją už tai, kad ši leidžia musulmonams atvykti į šalį, taip pat gynė jų teises.“

A.B.Breivikas buvo Pažangos partijos narys 4 metus, tačiau partijos atstovai neigia, kad jie kažkaip paveikė įtariamąjį, jie taip pat skelbia, kad šio ideologiniai įsitikinimai prieštarauja jų pasaulėvaizdžiui.

Jaučiasi vis labiau nepageidaujami

Ypač nejaukiai Norvegijoje jaučiasi tie musulmonai, kurie atvyko čia palyginus neseniai. Pavyzdžiui, daugybė pakistaniečių atvyko į Norvegiją prieš 40 metų ir dabar jau pritapo šalyje. To negalima pasakyti, pavyzdžiui, apie somaliečius, kurie tik pastaruoju metu ėmė plūsti į šią Skandinavijos šalį.

„Per paskutinius trejus metus mes nebesijaučiame kaip namie. Kiekvieną sekmadienį laikraščiuose rašoma kas nors kritiško apie somaliečius. Daugelis ėmė vykti iš čia, ir jeigu taip tęsis toliau, išvažiuos dar daugiau žmonių“, – sakė H.Ali.

Kitų imigrantų bendruomenių atstovai taip pat nerimauja dėl ateities. Vienas atvykėlis iš Kenijos pasakojo, kad apie penktadienio išpuolius jis išgirdo būdamas lėktuve. Anot jo, daugelis aplinkui ėmė kalbėti, kad tai imigranto darbas ir kad imigraciją reikia sustabdyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius