-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Po Varšuvoje įvykusių riaušių Rusijos ambasadorius Lenkijoje lenkus apkaltino antirusiškumu

Lenkijos Nepriklausomybės dieną lenkų nacionalistai petardomis ir buteliais apmėtė Rusijos ambasadą Varšuvoje. Šie įvykiai sulaukė aštrios reakcijos iš Rusijos atstovų. Rusijos ambasadorius Lenkijoje Aleksandras Aleksejevas pareiškė, kad buvo pažeista Vienos konvencija, o pati ambasada – užblokuota, rašo rp.pl.
Nacionalistų eitynių Varšuvoje akimirka
Nacionalistų eitynių Varšuvoje akimirka / AFP/„Scanpix“ nuotr.

A.Aleksejevas surengė antradienį specialią spaudos konferenciją, kurioje išsakė pasipiktinimą dėl chuliganu atakos prieš ambasadą Nepriklausomybės eitynių metu. „Kodėl eitynių trasa buvo tokia, kad supo ambasadą net iš trijų pusių, kaip išduotas leidimas tokia trasa žygiuoti, kaip įsivaizduota, kad galės tokiomis sąlygomis veikti ambasada?“ – klausė ambasadorius.

Anot diplomato, pastaraisiais metais Rusijos diplomatinė atstovybė atakuota tik kartą – Libijoje. „Eitynių dalyviai nepateko į ambasados vidų tik dėl to, kad fiziškai neįveikė barjerų aplink ambasados teritoriją. Laimė, nė vienas darbuotojas nenukentėjo, mums tai svarbiausia“, – tvirtino ambasadorius.

Patirta žala dar skaičiuojama, bet A.Aleksejevas tvirtina, kad jei ne pačios ambasados rūpestis, nuostoliai būtų gerokai didesni. „Kodėl nebuvo sugriežtinta ambasados apsauga? Reikalaujame išsamaus tyrimo, kurio metu išaiškėtų visa situacija. O taip pat – atsiprašymo ir žalos atlyginimo bei pažado imtis veiksmų, kad panašios situacijos nepasikartotų ateityje. Mes to neprašome, tai Lenkijos pareiga“, – kalbėjo Rusijos ambasadorius Lenkijoje.

VIDEO: Incidentas prie Rusijos ambasados Varšuvoje

Paklaustas, kas galėjo sukelti isterišką antirusišką kampaniją Lenkijoje, A.Aleksejevas pareiškė nesąs prokuroras ir nieko negalįs kaltinti. „Lenkija pirmauja antirusiškais išpuoliais. Buvau pas prezidentą Bronislawą Komorowskį priėmime Nepriklausomybės dienos proga ir išgirdau apie neramumus. Lenkijos prezidentas kalbėjo, kad ši diena yra draugystės su kitomis šalimis šventė. Tai nemalonu“, – aiškino A.Aleksejevas.

Wyborcza.pl praneša, kad po pirmadieninių įvykių Lenkijos ambasadorius Maskvoje Wojciechas Zająnczkowskis buvo iškviestas į Rusijos Užsienio reikalų ministeriją ir pareikalauta, kad Lenkijos vadovai oficialiai atsiprašytų už pirmadienio išpuolį ir atlygintų žalą bei nubaustų kaltuosius.

Ambasadorius susitikimo nekomentavo. 

Rusijos Užsienio reikalų ministerija po susitikimo išplatino pareiškimą, kad Lenkijos ambasadoriui įteiktas protestas dėl agresijos protrūkio prie Rusijos ambasados Varšuvoje. „Dėl išpuolio ambasados teritorija nukentėjo, o pati ambasada kelias valandas buvo užblokuota, kas yra rimtas Vienos konvencijos, reglamentuojančios diplomatinius santykius, pažeidimas. Taip pat atkreipėme ambasadoriaus dėmesį į pasyvią policijos reakciją, kas nulėmė dar didesnį chuliganų siautėjimą“, – rašoma pranešime.

Lenkija lapkričio 11 dieną mini Nepriklausomybės dieną. Vienas iš jau tradicija tapusių renginių yra ir nacionalistų eitynės, kurios paprastai virsta riaušėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius