Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po žudynių Norvegijoje Vladimiro Putino atstovas spaudai ir judėjimas „Naši“ kratosi Breiviko simpatijų

Norvegijoje daugybę žmonių nužudęs vyras, neslepiantis, jog žavisi Rusijos premjeru Vladimiru Putinu, yra beprotis ir įsikūnijęs velnias, sakoma pirmadienį paskelbtame vyriausybės vadovo atstovo pranešime.
Vienas iš „Naši“ aktyvistų protestų.
„Naši“ aktyvistai / „Scanpix“ nuotr.

Savo pareiškime žudikas nurodė, jog jo tikslas buvo pažadinti Europą, kuriai gresia žūtis dėl musulmonų antplūdžio bei jiems pataikaujančių liberalių politikų. Jo politinės santvarkos idealas – Rusijos valdoma demokratija, o didžiausi autoritetai – Romos popiežius ir Vladimiras Putinas.

„Jis – įsikūnijęs velnias. Visiškas beprotis. Ir viskas, ką jis rašė ar sakė, galima vadinti tik bepročio kliedesiais“, – dienraščiui „Kommersant“ sakė Dmitrijus Peskovas, kalbėdamas apie Andersą Behringą Breiviką.

32 metų vyras, kuris prisipažino praeitą penktadienį susprogdinęs bombą Oslo centre ir nušovęs daugybę žmonių netoli sostinės esančioje saloje, anksčiau paskelbė 1500 puslapių manifestą, kuriame ragina nutraukti šimtmečius musulmonų vykdomą Europos kolonizaciją, taip pat reiškiamas susižavėjimas V. Putinu.

Savo traktate A.Behringas Breivikas taip pat pasmerkė politinį korektiškumą ir pareiškė, jog Norvegijoje reikia įkurti organizaciją, panašią į Kremliaus politiką remiantį ultranacionalistinį judėjimą „Naši“ („Mūsiškiai“).

Tačiau patys „Naši“ nedelsiant pasmerkė šio masines žudynes surengusio norvego filosofiją, vadindami jį psichopatu ir fašistu.

„Kad ir kokiomis temomis jis pasisako, Anderso Breiviko nuomonė lieka bepročio nuomonė. Breivikas siekė destabilizuoti padėtį Norvegijoje ir atkreipti dėmesį į savo fašistines idėjas. Judėjimas „Naši“ garsėja atkaklia kova su fašizmu ir mes nemanome, kad turime reaguoti į psichopatų ir fašistų pasisakymus“, – „Naši“ atstovė Kristina Potupčik sakė valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“.

„Naši“ yra vienas iš kelių jaunimo judėjimų, iškilusių 2000-2008 metais per V.Putino prezidentavimo laikotarpį. Ši organizacija garsėja aistringu lojalumu Kremliui, taip pat yra žinoma dėl opozicijos politikų ir Vakarų šalių diplomatų viešų įžeidinėjimų.

Po šios tragedijos V.Putinas paskambino Norvegijos premjerui Jensui Stoltenbergui ir nusiuntė jam užuojautos telegramą, pasmerkdamas „barbariškus nusikaltimus“.

Populiarus socialinis tinklalapis „VKontakte“ (VK), kuris dažnai vadinamas rusiškuoju „Facebook“, pirmadienį pranešė užblokavęs vietinių A.Behringo Breiviko palaikymo grupę.

„Buvo daugiau kaip aštuonios Breiviko palaikymo grupės ir mes jas atidžiai stebime“, – sakoma VK atstovo Vladislavo Cypluchino elektroniniame laiške.

„Mes galime juos užblokuoti tada, kai jie ragina imtis ekstremizmo ir terorizmo. Bet vieną užblokavome“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius