Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 07 /2015 01 08

Pasidavęs jauniausias žudynių „Charlie Hebdo“ redakcijoje įtariamasis pateikė alibi

Trečiadienio dieną automatais ginkluoti užpuolikai įsiveržė į Prancūzijos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakciją ir surengė žudynes. Pavardėmis vieną po kito kvietę karikatūristus ir redaktorius, teroristai nužudė iš viso 12 žmonių. Policija identifikavo pasprukusius užpuolikus – 18, 32 ir 34 metų vyrus, kurių vienas jau yra teistas už sąsajas su teroristų tinklu. Po to, kai vėlų trečiadienio vakarą gausios pareigūnų pajėgos surengė operacijas, paskelbta apie jauniausio ieškomojo pasidavimą.
Chérifas ir Saidas Kouachi
Chérifas ir Saidas Kouachi / AFP/„Scanpix“ nuotr.
VIDEO: Tiesioginė FRANCE 24 transliacija

8.02 val. Prancūzijos portalas „20 minutes“ praneša, kad pasidavusio Hamydo Mourado alibi, jog teroristinio akto metu jis buvo licėjuje Reimse, patvirtina ir mokiniai.

Tuo tarpu Prancūzijos policija tęsia plataus masto operaciją, ieškodama brolių Chérifo ir Saido Kouachi.

Vidurdienį Paryžiuje prasidės gedulo dienos renginiai šio išpuolio aukoms atminti. Skambės Dievo Motinos katedros varpai. Vėliavos bus nuleistos tris dienas.

6.09 val. Kaip skelbia TV kanalas iTele, 18-metis Hamydas Mouradas vos pasidavęs iškart pateikė alibi. Jis teigia, kad tuo metu, kai Paryžiuje buvo įvykdytas teroristinis aktas, buvo užsiėmimuose Reimso licėjuje.

3.39 val. Pasidavė vienas įtariamų užpuolikų

Jauniausias iš įtariamųjų ketvirtadienio naktį šiaurės rytų Prancūzijoje pasidavė policijai. Tai naujienų agentūroms „Reuters“ ir AFP patvirtino Prancūzijos pareigūnai.

Policijai pasidavė 18-metis Hamydas Mouradas. Anksčiau buvo skelbta, kad jis neturi nuolatinės gyvenamosios vietos, jo pilietybė nežinoma. Praėjusiais metais jis baigė mokyklą, pastaruoju metu jis gyveno Reimse, kur trečiadienio vakare policija surengė operaciją.

Du broliai tebeieškomi. Prancūzijos policija paskelbė ieškomų Chérifo ir Saido Kouachi nuotraukas:

 

2.29 val. Dar viena operacija

Vykdomas dar vienas reidas kitame Prancūzijos mieste – Šarlevilyje-Mezjere, netoli sienos su Belgija.

2.12 val. Skelbiama, kad policija atsitraukia

Prancūzijos žurnalistai praneša, kad nemažai pareigūnų, atlikę reidą viename iš miesto pastatų, jau išvyko. Kiti apklausia vieno daugiabučio gyventojus.

Oficialiai taip pat vis dar nėra žinių apie sulaikytus arba nukautus įtariamuosius.


1.45 val. Žiniasklaida: vienas įtariamasis nukautas, du – sulaikyti

„NBC News“, remdamiesi dviem aukšto rango JAV pareigūnais, pranešė, kad Reimse buvo nukautas vienas iš įtariamųjų, kiti du – sulaikyti.

Kol kas šios informacijos kiti šaltiniai nepatvirtino. Prancūzijos žurnalistai teigia, kad aiškus tik vienas dalykas – Reimse vyksta operacija. Ar yra sulaikytųjų – nežinoma.

00.42 val. Rengiamasi šturmui Reimse

„Twitter“ iliustr./Rengiamasi reidui Reimse
„Twitter“ iliustr./Rengiamasi reidui Reimse

Reimso mieste, kuriame pastaruoju metu gyveno vienas iš užpuolikų, prasidėjo policijos operacija. Šiaurinėje miesto dalyje pareigūnai rengiasi šturmuoti butą, praneša vietoje esantys žurnalistai.

Naujienų agentūrai AFP vienas pareigūnų sakė, kad jeigu įtariamiesiems nepavyks pasprukti, laukia atviras susirėmimas su jais.

Aiškėja daugiau informacijos apie užpuolikus

„Twitter“ nuotr./Įtariamųjų užpuolikų pavardės
„Twitter“ nuotr./Įtariamųjų užpuolikų pavardės

Prancūzijos policija nustatė teroristų tapatybes, pranešė „Metro News“. Pareigūnų duomenimis, užpuolikai – 18, 32 ir 34 metų vyrai. Pastarieji du – Saidas ir Chérifas Kouachi – broliai, turintys Prancūzijos pilietybes, gyvenantys Paryžiuje.

18-mečio Hamydo Mourado, neturinčio nuolatinės gyvenamosios vietos, pilietybė nežinoma. Pastaruoju metu jis gyveno Reimse.

„Le Point“ rašo, kad broliai yra alžyrietiškos kilmės. Jie praėjusią vasarą grįžo iš Sirijos. Chérifas Kouachi buvo policijai gerai žinomas. 2005 m. jis buvo sulaikytas Paryžiuje, kai ketino išvykti į Damaską ir ten prisijungti prie Irako sukilėlių. Tuomet jis teismui aiškino, kad tokiam žingsniui jį paskatino kalinių kankinimas Abu Graibo kalėjime, tačiau tikino besidžiaugiantis, kad buvo sulaikytas.

„Twitter“ nuotr./Chérifas Kouachi
„Twitter“ nuotr./Chérifas Kouachi

Jo advokatas tuomet aiškino, kad Ch.Kouachi nebuvo religingas – jis vartojo alkoholį, rūkė marihuaną, turėjo nesantuokinių lytinių santykių, dirbo picų išvežiotoju.

2008 m. jis buvo nuteistas už terorizmą. Ch.Kouachi buvo įvardintas tinklo, kuris verbavo jaunuolius vykimui į Iraką, nariu. Jam buvo skirti 3 metai kalėjimo, tačiau laisvę jis atgavo po 18 mėnesių. Laisvėje jis įsidarbino žuvų pardavėju.

Vienas pareigūnas naujienų agentūrai AP sakė, kad visi trys vyrai siejami su Jemeno teroristų tinklu. 

„Le Point“ skelbia, kad vienas iš įtariamųjų bėgdamas pametė savo asmens identifikavimo kortelę. Ši informacija nėra oficialiai patvirtinta.

lepoint.fr nuotr./Vieno iš įtariamųjų – Saido Kouachi – asmens dokumentas
lepoint.fr nuotr./Vieno iš įtariamųjų – Saido Kouachi – asmens dokumentas

23.59 val. Mestos milžiniškos pajėgos

Trijų įtariamųjų ieško daugiau nei 800 policijos pareigūnų, pranešė Prancūzijos Vidaus reikalų ministerija. 

Kartu su policijos pareigūnais Paryžiaus gatvėse pradėjo patruliuoti kariai.

 

23.35 val. Chaosas dėl to, ar įtariamieji sulaikyti

Žiniasklaidose priemonėse vėlų trečiadienio vakarą pasirodė pranešimų, kad policija sulaikė visus tris užpuolikus.

Pirmasis tai pranešė Prancūzijos portalas liberation.fr, tačiau netrukus paskelbė, kad Vidaus reikalų ministerija paneigė šią informaciją.

CNN eteryje Paryžiaus vicemeras taip pat sakė, kad gali būti, jog įtariamieji sulaikyti. Vėliau buvo paskelbtas patikslinimas, kad užpuolikai tik identifikuoti, o ne sulaikyti.

Netrukus „The Guardian“ paskelbė, kad jiems Prancūzijos policijos atstovas patvirtino, jog užpuolikai sulaikyti. Tačiau britų portalas pridūrė, kad neseniai vidaus reikalų ministras paneigė šiuos gandus.

Nuotr, iš „Twitter“/Užpuolikai
Nuotr, iš „Twitter“/Užpuolikai

21.09 val. Užpuolikai iš pradžių pasirodė ne tuo adresu 

Du kaukėti ir ginkluoti vyrai prieš žudynes „Charlie Hebdo“ redakcijoje visų pirma įžengė pro ne to pastato duris, rašo „Bloomberg“.

Iš dviejų to pastato darbuotojų išgirdę, kad jų ieškoma redakcija yra dar už poros durų, užpuolikai vieną jų nušovė ir nuėjo tikrojo taikinio link.

21.07 val. JT Saugumo Taryba pasmerkė teroro aktą Paryžiuje

JT Saugumo Taryba trečiadienį griežtai pasmerkė 12 žmonių pražudžiusį „barbarišką ir bailų teroro aktą“ Paryžiuje prieš prancūzų savaitraštį „Charlie Hebdo“.

„Saugumo Tarybos narės griežtai smerkia šį netoleruotiną teroro aktą, kuriuo taikyta į žurnalistus ir laikraštį“, – sakoma 15 šalių narių Tarybos pareiškime.

19.36 val. Prokuratūra surengė spaudos konferenciją

Paryžiaus prokuroras François Molinsas trečiadienio vakare surengė spaudos konferenciją, kur atskleidė daugiau detalių apie teroro išpuolį.

Priimamajame jie nušovė vieną žmogų, tuomet pakilo į antrą aukštą, kur vyko redakcijos susirinkimas. 

Pasak jo, du ginkluoti užpuolikai į „Charlie Hebdo“ redakciją įžengė 11.30 val. Priimamajame jie nušovė vieną žmogų, tuomet pakilo į antrą aukštą, kur vyko redakcijos susirinkimas. Manoma, kad užpuolikai žinojo, kada ir kur jis vyks.

Įžengę į kabinetą užpuolikai pradėjo šaudyti kalašnikovais. Anot prokuroro, jie šaukė „Allah Akbar“ ir rėkė, kad jie keršija už pranašą. Viename iš liudininkų padarytų vaizdo įrašų girdėti, kaip teroristas tą patį sako ir išėjęs iš pastato.

Per išpuolį buvo nužudyta 12 žmonių, dar 11 sužeisti. 4 iš jų – sunkios būklės, pranešė F.Molinsas. 

Užpuolikai vis dar nerasti.

19.01 val. Galinga operacija

Didžiojoje dalyje Paryžiaus paskelbta aukščiausio lygio saugumo parengtis. 

Mestos milžiniškos pajėgos, kad būtų surasti trys ginkluoti asmenys, dalyvavę išpuolyje – du, kurie redakcijoje išžudė žmones, ir vienas vairuotojas.

17.28 val. B.Obama pasmerkė šiurpų išpuolį

JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį pasmerkė šiurpų šaudymą savaitraščio redakcijoje Paryžiuje, pavadindamas jį teroro aktu ir pažadėdamas Jungtinių Valstijų pagalbą.

„Mes susisiekėme su Prancūzijos pareigūnais ir aš nurodžiau savo administracijai suteikti visokeriopą pagalbą, kurios reikia, kad šie teroristai stotų prieš teisingumą“, – pareiškė JAV vadovas

B.Obama paragino mintimis ir maldomis būti su Prancūzijos, seniausios Amerikos sąjungininkės, žmonėmis. Pasak jo, Prancūzija ir Paryžius, kuriame buvo įvykdytas šis išpuolis, pergyvens neapykantos kupiną šių žudikų viziją.

17.07 val. Vyr.redaktorius buvo išvykęs

„Charlie Hebdo“ vyr. redaktorius Gérard'as Biard'as išpuolio metu buvo Londone. „France Inter“ jis sakė, kad yra šokiruotas, kad ginkluoti asmenys įvykdė išpuolį sekuliarios Prancūzijos respublikos redakcijoje. „Aš to nesuprantu. Nesuprantu, kaip žmonės su sunkiaisiais ginklais gali pulti redakciją. Laikraštis nėra karo ginklas“, – sakė jis.

Jo teigimu, žurnalo redakcija nebuvo sulaukusi grasinimų. „Kiek žinau, ne. Nemanau, kad kas nors sulaukė jų ir asmeniškai, nes jie būtų apie tai pasakę. Pastaruoju metu nebuvo jokios ypatingos įtampos“, – sakė G.Biard'as.

17.01 val. Vatikanas išpuolį Paryžiuje pavadino „pasibjaurėtinu“

Vatikanas trečiadienį pasmerkė „pasibjaurėtiną“ šaudymą radikalaus islamizmo kritika pagarsėjusio Prancūzijos satyrinio savaitraščio redakcijoje, kur žuvo 12 žmonių.

„Tai dvigubas smurto aktas, pasibaisėtinas, nes jis įvykdytas prieš žmones ir prieš spaudos laisvę“, – pareiškė Vatikano atstovo pavaduotojas tėvas Ciro Benedettini.

Jis pridūrė, jog popiežius Pranciškus vėliau trečiadienį turėtų asmeniškai pasmerkti šį išpuolį savo laiške Paryžiaus arkivyskupui.

„Scanpix“/AP nuotr./Po žudynių „Charlie Hebdo“ redakcijoje prie Eifelio bokšto sustiprinta apsauga, budi Prancūzijos kariai.
„Scanpix“/AP nuotr./Po žudynių „Charlie Hebdo“ redakcijoje prie Eifelio bokšto sustiprinta apsauga, budi Prancūzijos kariai.

16.35 val. „France TV Info“ skelbia, kad tarp aukų – ekonomistas Bernard'as Mari, savaitraščio akcininkas.

16.27 val. Žuvusio redaktoriaus Stéphane'o Charbonnier, žinomo Charb pseudonimu, paskutinėje karikatūroje – džihadistas. Virš jo – užrašas „Vis dar nėra atakų Prancūzijoje“, o ginkluotas islamistas sako – „Luktelkite! Turime dar laiko iki sausio pabaigos nusiųsti savo linkėjimus“.

15.52 val. Išpuolio metu redakcijoje buvusi karikatūristė Coco pasakojo, kad į pastatą įsiveržę teroristai idealiai kalbėjo prancūziškai. „Jie prisistatė esantys „al Qaeda“ nariai“,  – sakė išpuolio liudininkė.

15.46 val. Vienas liudininkas „Sky News“ sakė, kad į pastatą įsiveržę teroristai žurnalistus kvietė pavardėmis.

Teroro aktas leidinyje įvyko kiekvieną savaitę vykstančio leidinio susirinkimo metu. Čia dalyvavo visi pagrindiniai leidinio žurnalistai, taigi, teroristai pasirinko itin tinkamą laiką šiam išpuoliui.  Ekspertai teigia, kad tai liudija apie itin kruopštų pasirengimą teroro aktui.

15.38 val. „Le Parisien“ patvirtino, kad šio išpuolio metu žuvo 4, 76-erių Jeanas Cabutas, 80-etis Georges'as Wolinski, 47-erių Bernard'as Verlhacas, geriau žinomas Tignous pseudonimu.

15.20 val. Kaip „Sky News“ sakė „Daily Telegraph“ korespondentas Paryžiuje Henry Samuelis, prasidėjus išpuoliui, prie pastato atvyko trys policininkai, tačiau išvydę, kaip gerai ginkluoti užpuolikai, jie nedrįso veržtis į vidų.

Prasidėjus išpuoliui, prie pastato atvyko trys policininkai, tačiau išvydę, kaip gerai ginkluoti užpuolikai, jie nedrįso veržtis į vidų

Iš pastato išsiveržę užpuolikai ėmė šaudyti į policininkus ir vieną jų sužeidė. Anot liudininkų, į redakciją vyrai atvyko juodos spalvos „Citroen“ automobiliu, o spruko pagrobę kažkieno prie redakcijos paliktą automobilį.  

Nors anksčiau buvo skelbiama, kad leidinio redaktorius per išpuolį liko gyvas, naujausiais pranešimais, jis žuvo. 

15.08 val. Policija Paryžiuje aptiko automobilį, kuriuo atvažiavo užpuolikai, tačiau jiems pavyko pasislėpti. 

14.46 val. Išpuolį surengę užpuolikai skelbė, kad tai yra kerštas už Mahometą, praneša „Le Figaro“. „Mes atkeršysime už pranašą Mahometą. „Charlie Hebdo“ mirę“, – taip, anot liudininkų, šaukė užpuolikai.

Tuo tarpu „France Bleu“ praneša, kad viename iš vaizdo įrašų girdėti, kaip užpuolikai šaukia „Alach akbar“. 

Mes atkeršysime už pranašą Mahometą. „Charlie Hebdo“ mirę

Pranešama, kad leidinio redaktorius yra gyvas, tačiau sunkiai sužeistas. 

Pranešama, kad išpuolio metu žuvo trys žinomi Prancūzijos karikatūristai: Carbus, Wolinsky, Charbe.

14.35 val. Kaip praneša „Le Parisien“, išpuolį surengė trys žmonės, o ne du, kaip kad skelbta anksčiau. 

Baiminantis teroro išpuolių, Paryžiuje uždarytos didžiausių leidinių redakcijos. 

Tuo tarpu „Twitter“ pasirodė nuotrauka, kurioje matyti, kaip vienas iš užpuolikų šauna į gulintį policininką. 

14.26 val. Naujausiais duomenimis, žuvo 12 žmonių: 10 žurnalistų ir du policininkai. 

14.10 val. Pagal vieną iš versijų, žudynės redakcijoje galėjo kilti dėl šios prieš „Islamo valstybę“ nukreiptos karikatūros: 

 

14.09 val. Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas taip pat išsakė savo poziciją: „Žmogžudystės Paryžiuje yra siaubingos. Stovime petys petin su prancūzais kovoje su terorizmu ir giname žiniasklaidos laisvę.“

14.03 val. Prancūzijos prezidentas François Hollande'as sakė: „Prancūzija patyrė didžiulį šoką. Tai neabejotinai teroristinis išpuolis. Jo taikiniu tapo leidinys, kuris jau ne kartą sulaukė grasinimų. Turime tinkamai reaguoti. Raginu tautą susivienyti artimiausiomis dienomis ir savaitėmis. Tai labai sunkus momentas. Pastarosiomis savaitėmis patyrėme kelis pasikėsinimus. Patyrėme juos, nes esame laisva šalis, kurios piliečiai gali džiaugtis laisve. Savo mintis kreipiu aukų šeimoms.“

13.57 val. Pranešama, kad žuvo 11 žmonių. 10 jų buvo nužudyti pastate, dar vienas – lauke. 

Naujausiais duomenimis, nužudytieji – leidinio darbuotojai, skelbia „Le Parisien“. Šis leidinys skelbia, kad žurnalistai bandė pabėgti nuo užpuolikų, slėpdamiesi ant pastato stogo.

13.46 val. Viena iš versijų, kodėl galėjo būti surengtas šis išpuolis, – tai, kad leidinys publikavo karikatūrą, kurioje pašiepiama „Islamo valstybė“.

Praėjusią savaitę publikuotoje karikatūroje buvo vaizduojamas „Islamo valstybės“ lyderis Abu Bakras al-Baghdadi, praneša bbc.com.

VIDEO: Evakuojami žmonės iš laikraščio

13.40 val. Šio leidinio biuras jau buvo tapęs užpuolikų taikiniu, kai 2011 metais paskelbė karikatūrų, pašiepiančių pranašą Mahometą – į pastatą buvo mestas Molotovo kokteilis.

Prokurorai patvirtino, kad per naujausią išpuolį žuvo 10 žmonių.

iTELE citavo vieną liudininką, kuris esą stebėjo tą incidentą iš gretimo pastato sostinės centre.

Maždaug prieš pusvalandį juodus gobtuvus užsimaukšlinę du vyrai įžengė į pastatą, ginkluoti kalašnikovais.

„Maždaug prieš pusvalandį juodus gobtuvus užsimaukšlinę du vyrai įžengė į pastatą, ginkluoti kalašnikovais, – sakė televizijos pašnekovas Benoit Bringer. – Po kelių akimirkų išgirdome daug šūvių.“

Vienas Paryžiaus policijos profsąjungos pareigūnas sakė, kad tarp žuvusiųjų yra mažiausiai vienas žurnalistas, o trys policininkai buvo sužeisti

Pareigūnas Lucas Poignard'as pridūrė, kad užpuolikai vėliau pabėgo dviem automobiliais.

13.38 val. „Manau, esama aukų“, – dailininkas Renaud Luzier sakė naujienų agentūrai AFP.

„Ouest France“, remdamasi vietos televizija, skelbia, kad žuvo dešimt žmonių, penki buvo sužeisti. Tuo tarpu „The Daily Telegraph“ praneša, kad žuvo septyni žmonės. 

Prancūzijos prezidentas dėl šio įvykio šaukia skubų ministrų pasitarimą.

Nuotr. iš „Twitter“/Socialiniuose tinkluose plinta šis solidarumo gestas: „Visų širdys su „Charlie Hebdo“
Nuotr. iš „Twitter“/Socialiniuose tinkluose plinta šis solidarumo gestas: „Visų širdys su „Charlie Hebdo“

Mahometo karikatūros

Leidinys „Charlie Hebdo“ seniai sulaukia prieštaringų vertinimų, publikuodamas satyrines karikatūras. Pastaruoju metu „Twitter“ pasirodė piešinys su Islamo valstybės vadu Abu Bakru al-Baghdadi. Anksčiau žurnalas taip pat ne kartą sulaukė radikaliųjų islamistų nepasitenkinimo.

2011 metais vienas žurnalo numeris buvo skirtas šariatui – musulmonų teisei. Ant viršelio buvo užrašas „100 kirčių, jei nemirsi iš juoko!“. Dar prieš pasirodant leidiniui kažkas padegė redakciją.

2006 metais „Charlie Hebdo“ perpublikavo Mahometo karikatūras, išleistas prieš metus Danijos spaudoje ir sukėlusias didžiulį pasipiktinimą Islamo pasaulyje.

2012-ųjų rudenį Paryžiaus žurnalas išpublikavo piešinį su Mahometu, sėdinčiu invalido vežimėlyje, kurį stūmė žydų ortodoksas. Parašas skelbė „Neliečiamieji 2“. Tai buvo užuomina į prancūzišką filmą, kuriame paralyžiuotu milijonieriumi rūpinasi juodaodis vaikinas. Leidėjai tvirtina, kad tai atsakas į musulmonų pasipiktinimą filmu „Musulmonų nekaltybė“, kurį sukūrė JAV gyvenantis egiptietis. Filme Mahometas pavaizduotas kaip apgavikas, kuris užmerkia akis į pedofiliją. Tuo pasipiktino viso pasaulio musulmonai.

Tų pačių metų pabaigoje „Charlie Hebdo“ kartu su numeriu pasirodė komiksas apie Islamo pranašo biografiją. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius