Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Politikas: paminklas Jurijui Gagarinui Lubiankoje mestų kosmonautui „KGB šešėlį“

„Jabloko“ lyderis Sergejus Mitrochinas nepritaria tam, kad Lubiankos aikštėje būtų pastatytas paminklas kosmonautui Jurijui Gagarinui.
Jurijus Gagarinas
Jurijus Gagarinas / „Scanpix“ nuotr.

„Tai tiesiog mes šešėlį Gagarinui – neva jis buvo KGB agentas. Būtent taip paminklo jam pastatymas šioje vietoje ir bus interpretuojamas“, – pareiškė agentūrai „Interfax“ antradienį S.Mitrochinas.

„Kai dėl Dzeržinskio, tai jeigu mūsų valdžia neturi jokio savisaugos jausmo, ji gali paklausyti šio patarimo“, – sakė S.Mitrochinas, komentuodamas skulptoriaus Zurabo Ceretelio pareiškimą ir siūlymą grąžinti atgal paminklą Feliksui Dzeržinskiui.

S.Mitrochino nuomone, „mūsų teisėsaugos institucijų tradicija orientuotis į Dzeržinskį kaip į simbolį – tai lazda, kuri turi du galus“.

„Žinoma, jo veikloje galima rasti tam tikrų laimėjimų kovoje su nusikaltėliais, bet, kita vertus, jis buvo vienas bolševizmo lyderių, kuris aktyviai dalyvavo nuverčiant teisėtą valdžią. Tad atstačiusi “geležinį Feliksą„ valdžia gali duoti tam tikrą signalą, kad revoliucija ir perversmas iš esmės neblogai. Todėl tegu nesistebi, kad kas nors ją nuvers neteisėtai“, – sakė „Jabloko“ lyderis.

„Ir dar, valdžiai ir kai kuriems kūrybinės inteligentijos atstovams patinka, kad Dzeržinskis išliejo daug kraujo – kažkokia žmogėdriška psichologija. Žiūrėkte, o tai žmogėdros po to ir jus suės“, – pridūrė jis.

S.Mitrochinas taip pat pažymėjo, kad „Jabloko“ „dar prieš penkerius metus siūlė pastatyti Lubiankoje memorialą politinių represijų aukoms“. „Be abejo, tai turi būti gerai apgalvotas skulptūrinis ir architektūrinis sprendimas, kad paminklas derėtų prie aplinkos“, – pažymėjo partijos lyderis.

Savo ruožtu partijos „Teisingas reikalas“ vienas pirmininkų Leonidas Gozmanas vadina blogu signalu Z.Ceretelio siūlymą grąžinti į Lubianką „geležinį Feliksą“.

„Paminklo Dzeržinskiui, kuris asmeniškai kaltas dėl tiek daug žmonių žūties, atstatymas – simbolinis dalykas. Tai būtų signalas, kad šalyje sugrįžta totalitariniai laikai“, – pareiškė L.Gozmanas agentūrai „Interfax“.

Jis mano, kad nagrinėti Z.Ceretelio siūlymą reikia kompleksiškai, drauge su Vladimiro Putino siūlymu steigti „Liaudies frontą“.  Paminklo Dzeržinskiui, kuris asmeniškai kaltas dėl tiek daug žmonių žūties, atstatymas – simbolinis dalykas. Tai būtų signalas, kad šalyje sugrįžta totalitariniai laikai.

„Drauge su “Liaudies fronto„ steigimu toks siūlymas kelia labai didelį nerimą. Aš manau, kad jeigu šis paminklas atstatytas, tai pakeis padėtį šalyje ne į gerąją pusę“, – sakė jis. 

Tuo tarpu L.Gozmanas nėra tikras, kad valdžia nutars atstatyti paminklą F.Dzeržinskiui.

„Bus daug žmonių, kurie bus pasiryžę gultis ant žemės, bet neleisti šių bjaurių dalykų. Todėl tikriausiai tai tiesiog bandomasis žingsnis, ir paminklas nebus atstatomas“, – mano opozicionierius.

Anksčiau žinomas skulptorius Z.Ceretelis, atsakydamas į visuomenininkų siūlymą perkelti į Lubianką paminklą J.Gagarinui pasiūlė sugrąžinti į aikštės centrą „geležinį Feliksą“.

„Aš atgal pastačiau paminklą Dzeržinskiui“, – pranešė Z.Ceretelis agentūra „Interfax“.

Skulptorius sakė, kad jam patinka paminklas F.Dzeržinskiui kaip meno kūrinys. „Pati skulptūra, kūrinys labai geras. Šis paminklas labai gerai dera Lubiankos aikštės erdvėje“, – pažymėjo Z.Ceretelis. 

Monumentaliojo meno komisija prie Maskvos miesto vykdomojo komiteto posėdyje antradienį ketina išnagrinėti galimybę perkelti paminklą pirmajam kosmonautui J.Gagarinui į Lubianką.

Daugelis meno veikėjų ir piliečių aktyvistų nepritarė šiam siūlymui. Rusijos prezidento specialusis atstovas tarptautinio bendradarbiavimo kultūros srityje klausimams Michailas Švydkojus pareiškė agentūrai „Interfax“ antradienį, kad perkeltas paminklas J.Gagarinui pažeis aikštės architektūrinį įvaizdį.

„Palikite ramybėje paminklus. Kiek jau buvo jų nugriauta ir perkelta, tad reikia sustoti“, – sakė M.Švydkojus. 

Tačiau prezidento Žmogaus teisių tarybos vadovas Michailas Fedotovas pritarė siūlymui, pažymėdamas, kad galbūt verta ne perkelti, o sukurti Lubiankoje naują paminklą pirmajam kosmonautui.

„Iki to laiko, kai Lubiankoje atsirado paminklas Dzeržinskiui, ten buvo fontanas. Šiandien ten tuščia erdvė, ji atrodo vien estetiškai gana neišvaizdžiai. Pastatyti ten paminklą pirmajam pasaulio kosmonautui, juo labiau mūsų tėvynainiui, būtų labai protinga“, – sakė M.Fedotovas.

Paminklas F.Dzeržinskiui Lubiankoje išardytas 1991 metais, iš karto po rugpjūčio pučo. Metais anksčiau, dar sovietmečiu, Politechnikos muziejaus skvere Lubiankoje buvo pastatytas Solovkų akmuo – paminklas, skirtas politinių represijų Sovietų Sąjungoje aukoms. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius