Politologas O.Palijus: Donbase dabar gyvena tik teroristai ir pensininkai, už ką gyvena – neaišku

Rytų Ukrainoje, karo su Rusijos kariuomenę ir jos remiamais teroristais zonoje nesiliauja sprogimai, pavojinga važinėti, nes užminuota daugelis kelių. Vos 30 kilometrų nuo karo veiksmų nutolusios Donecko srities kaimo gyventojai skundžiasi blogėjančiu gyvenimu, vėluojančiomis pensijomis, didėjančiu nedarbu. Labiausiai jie sako trokštantys taikos.
Apgriauta Lisičansko mokykla
Apgriauta Lisičansko mokykla / D.Pancerovo nuotr.

Dmitrijus prie Donecko–Dniepropetrovsko greitkelio prekiauja obuoliais nuo sausio mėnesio – privertė gyvenimas. Iš darbo šachtoje išėjo, kai pradėjo vėluoti atlyginimas. Ir sako nesigailintis,nes padėtis tik blogėja – šiuo metu dėl neišmokėtų atlyginimų protestuoja 15 kalnakasių įmonių Donecko ir Luhansko srityse.

„Baisūs laikai. Skambina giminės iš Rusijos ir kviečia atvažiuoti. Sakau: aš patriotas. Jeigu gausiu šaukimą, eisiu kariauti. Kaip nors išgyvensim, jei ne Putinas, gyventume neblogai. Jeigu valdžia atlyginimus ir pensijas pakels iki minimalaus Europos lygio, pensininkai tikrai bus ne už Putiną, o už Europą,“ – sako  Donecko srities gyventojas Dmitrijus.

Sakau: aš patriotas. Jeigu gausiu šaukimą, eisiu kariauti. Kaip nors išgyvensim, jei ne Putinas, gyventume neblogai

Pakelėse maisto produktais prekiauja ir pagyvenę žmonės, nes pensijos vėluoja porą mėnesių. Joms išmokėti trūksta dviejų milijardų eurų. Vyriausybė skelbia, kad pensijų fondas bankrutuoja. Tačiau prekiautojai pripažįsta: nuodėmė skųstis, kai visai netoli nuo kaimo žmonės priversti slėptis rūsiuose.

„Užsiauginame bulvių, svogūnų, su pertraukomis bet turime vandens. Žentas be rankos, sūnus – jau irgi pensininkas. Kai lėktuvai skraido virš galvų – baisu. Slepiamės, bet labiausiai gaila žuvusių ar sužeistų jaunų vaikinų,“ – sako daržovėmis prekiaujanti pensininkė Raja.

„Noriu taikos ir ramybės. Sunkiai verčiamės – darbo nėra. Net nežinau, kaip žmonėms išgyventi. Juk šeimos augina po du, tris, keturis vaikus ir neturi darbo. Mūsų kaime yra gal 8-12 žemdirbių. Tai jie dar šiaip taip verčiasi. Frontas čia pat – baisu,“ – kalba Donetsko srities gyventojas Nikolajus.

Sunkiausiai verčiasi Rusijos remiamų kolaborantų užgrobtose vietovėse pasilikę gyventojai. Parduotuvės tuščios, pinigų nėra.

„Donbase žmonės jau pusmetį negauna pensijų ir išmokų, – sako politologas Oleksandras Palijus. – Jie gyvena labai blogai. Manau, kad vienas iš Putino tikslų buvo sunaikintinti visas įmones, dirbusias Ukrainai. Iš dalies jos sunaikintos, dalis pramonės jau išvežta į Rusiją. Dalis darbingų Donecko srities gyventojų uždarbiauja Rusijoje. Donbase dabar gyvena tik teroristai ir pensininkai. Už ką gyvena – neaišku.“

Pasak politologų, pinigų pensijoms galima ištraukti iš šešėlinės ekonomikos. Bet Ukrainos vyriausybė pripažįsta, kad šešėlinės ekonomikos kol kas pažaboti nepavyksta – dėl kyšių ir mokesčių slėpimo šalis kasmet praranda apie 10 milijardų eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius