Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežiaus Pranciškaus vizito Brazilijoje pradžią temdė organizaciniai nesklandumai

Popiežiaus Pranciškaus populiarumas jo gimtojoje Lotynų Amerikoje antradienį tapo dideliu iššūkių Brazilijos pareigūnams, kai istorinį vizitą Rio de Žaneire pradedantį Šventąjį Tėvą sveikinančių maldininkų minia, apspitusi jo automobilį, privertė neplanuotai sustoti.
Popiežius Pranciškus Rio de Žaneire
Popiežius Pranciškus Rio de Žaneire / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Perdėtas piligrimų entuziazmas, pakurstytas pontifiko atvykimo pirmadienį, iš pradžių sutrikdė pareigūnus, organizuojančius šį vizitą, kuris prasidėjo audringais džiūgaujančių maldininkų minios sveikinimais.

Nors buvo imtasi griežtų saugumo priemonių, daugybė katalikų sugebėjo užtverti kelią pirmojo iš Lotynų Amerikos kilusio popiežiaus kortežui, o kai kurie netgi tiesė rankas per atvirą jo automobilio langą.

76 metų argentinietis Katalikų Bažnyčios vadovas atrodė pamalonintas ir mojo jiems bei šypsojosi, kai asmens sargybiniai stengėsi atitraukti žmones. Jo sekretorius vėliau prisipažino, buvęs labai išsigandęs, tačiau pats pontifikas buvo nusiteikęs pakiliai.

„Ačiū jums visiems ir visiems pareigūnams už didingą pasveikinimą Rio de Žaneire“, – jis antradienį rašė socialiniame tinkle „Twitter“.

Pareigūnai dėl kilusios sumaišties kaltino prastą vidinį ryšį.

Miesto administracija nurodė, kad popiežiaus vairuotojas pasuko klaidingu keliu, todėl automobilis kelias minutes buvo įstrigęs eismo spūstyje. Gynybos ministerijai pavaldi agentūra, atsakinga už renginių saugumą, teigė, kad pontifikas pats paprašė vairuotojo važiuoti lėčiau, kad galėtų pasveikinti tikinčiuosius.

„Nėra jokio reikalo dramatizuoti. Viskas baigėsi gerai; niekas neketino skriausti popiežiaus“, – sakė Vatikano atstovas spaudai Federico Lombardi (Federikas Lombardis).

Pagrindiniu šios popiežiaus kelionės po didžiausią katalikišką šalį akcentu taps Pasaulinės jaunimo dienos, kurios prasideda antradienį ir vyks penkias dienas.

Popiežius Pranciškus sukėlė susirūpinimą vietos pareigūnams, nusprendęs nesinaudoti savo šarvuotu papamobiliu. Jis sėdėjo ant galinio krėslo nedideliame keturių durų automobilyje, važiuodamas iš oro uosto į miestą, o vėliau persėdo į visureigį atviru viršumi, kad galėtų pasveikinti daugiau tikinčiųjų.

„Popiežiaus sekretorius man sakė, kad buvo labai išsigandęs, tačiau popiežius vis šypsojosi“, – F.Lombardi sakė žurnalistams.

Antradienį popiežius neplanuoja dalyvauti jokiuose oficialiuose renginiuose – šią dieną jis leidžia ilsėdamasis privačioje rezidencijoje ant kalvos šlaito.

Pranciškus siekia paskleisti savo žinią apie „neturtingą Bažnyčią neturtėliams“, tačiau jam taip pat reikės stengtis įlieti naujos energijos tikėjimui.

Netgi Brazilijoje katalikų mažėja, o evangelikų Bažnyčios stiprėja.

Pirmąją savo vizito dieną Šventasis Tėvas, stovėdamas greta Brazilijos prezidentės Dilmos Rousseff (Dilmos Rusef), ragino jaunuosius katalikus „eiti ieškoti mokinių visose tautose“.

Tačiau instituto „Datafolha“ sekmadienį paskelbtos apklausos duomenimis, tik 57 proc. brazilų nurodė esą katalikai, 28 proc. – evangelikai sekmininkai arba kitų srovių evangelikai.

Rio de Žaneire tik 40 proc. gyventojų laiko save katalikais, o beveik ketvirtadalis įvardija save žmonėmis „be religijos“, rodo atskirai dienraščio „Folha de Sao Paulo“ surengta apklausa.

1970 metais gyventojų surašyme katalikais save laikė daugiau kaip 90 proc. brazilų.

Pasaulio jaunimo dienų renginiuose, manoma, dalyvaus apie pusantro milijono žmonių. Oficialiai ši šventė prasidės antradienį Kopakabanos paplūdimyje vakaro mišiomis, kurioms vadovaus Rio de Žaneiro arkivyskupas Orani Joao Tempesta.

Tikintieji turės ir daugiau galimybių prisiartinti prie popiežiaus, kuris jau parodė, kad mėgsta pažeisti protokolą ir pabendrauti su žmonėmis.

Trečiadienį Pranciškus aplankys Aparesidos Mergelės šventovės baziliką – piligrimystės centrą, esantį pusiaukelėje tarp San Paulo ir Rio de Žaneiro.

Šiame mieste sekmadienį buvo aptiktas sprogmuo. Bet anot miesto valdžios, jis buvo paliktas toli nuo popiežiaus ir piligrimų lankymosi vietų.

Pasak F.Lombardi, įtaisas buvo „labai paprastas“ ir dėl jo nekilo jokių rūpesčių.

Popiežius Pranciškus sugrįš prie Rio de Žaneiro minių ketvirtadienį, lankydamasis viename skurdžių miesto rajonų, vadinamų favelomis, vėliau jis kreipsis į jaunimą nuo išpuoštos pakylos Kopakabanoje.

Penktadienį numatytas popiežiaus dalyvavimas Kryžiaus kelio eisenoje palei paplūdimį, bet protesto judėjimas „Anonymous“ ragina žmones netoli šios vietos dalyvauti demonstracijoje prieš vyriausybės išlaidavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius