Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius baigė kelionę į šventąsias vietas mišiomis ginčijamoje vietoje Jeruzalėje

Popiežius Pranciškus aukojo mišias pirmadienį vienoje ginčijamoje Jeruzalės vietoje baigdamas savo kelionę, kuria jis mėgino asmeniškai prisidėti prie taikos Artimuosiuose Rytuose.
Popiežius Pranciškus Jeruzalėje
Popiežius Pranciškus Jeruzalėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

77-erių pontifikas, kuris dialogą tarp religijų pasirinko savo popiežystės kertiniu akmeniu, aistringai ragino atsisakyti religinio nepakantumo ir primygtinai reikalavo, kad tikintieji galėtų laisvai lankyti vietas, kurias jie laiko šventomis Šventajame mieste.

Nors buvo tvirtinama, kad ši kelionė yra „grynai religinė“, jis įbrido į jautrią šio regiono politikos erdvę, pakviesdamas ir žydų, ir palestiniečių prezidentus pasimelsti su juo kartu Vatikane ir galutinai nutraukti „vis labiau nepriimtiną“ konfliktą.

Abu lyderiai priėmė jo kvietimą, nors nėra žinoma, kada toks vizitas galėtų įvykti.

Sutaikinamuoju gestu Pranciškus savo vizitą baigė aukodamas mišias vadinamajame Aukštutiniame kambaryje ant Siono kalno, kur, manoma, Jėzus vadovavo Paskutinei Vakarienei, kur krikščionims leidžiama apsilankyti, bet labai mažai paliekama laisvės garbinimui.

Vatikano pastangos, kad šiam Aukštutiniam kambariui, arba Paskutinės Vakarienės menei, būtų suteikta daugiau teisių, sužadino nacionalistų ir žydų ortodoksų pasipriešinimą; mat šie garbina šį pastatą kaip karaliaus Dovydo kapą, ir dėl to surengė virtinę piktų protestų bei išpuolių prieš krikščionis.

Maldininkams turi būti užtikrinta nevaržoma prieiga prie šventųjų vietų Jeruzalėje, pirmadienį pareiškė popiežius Pranciškus, aplankęs visų trijų abraomiškųjų religijų šventąsias vietas šiame Izraelio mieste.

„Kaip gera, kai piligrimai ir gyventojai džiaugiasi galimybe laisvai lankyti šventąsias vietas ir gali laisvai dalyvauti religinėse apeigose“, – Pranciškus sakė viešėdamas Izraelio prezidento Shimono Pereso rezidencijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius