-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius: bažnyčia privalo atgailauti už padarytas klaidas

Popiežius Benediktas XVI ketvirtadienį pareiškė, kad Katalikų Bažnyčią sukrėtęs kunigų pedofilijos skandalas parodė, jog Bažnyčiai reikia atgailauti už savo nuodėmes.
Popiežius Benediktas XVI
Popiežius Benediktas XVI / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Dabar, kai esame puolami pasaulio, kuris mums kalba apie mūsų nuodėmes, mes matome, kad galimybė išpirkti nuodėmes yra malonė, ir mes žinome, kaip svarbu yra atgailauti ir pripažinti savo gyvenimo klaidas“, – sakė popiežius susirinkusiems tikintiesiems Vatikane.

Tai sudaro „atsivėrimas atleidimui, ruošimasis atleidimui ir leidimas sau keistis“, – sakė popiežius, paskutinį kartą šio skandalo klausimu pasisakęs kovo 20 dieną išplatintame ganytojiškame laiške Airijos tikintiesiems.

Toks Benedikto XVI dėmesys atgailai prieštarauja neseniai Bažnyčios hierarchų išsakytoms mintims apie būtinybę ginti Bažnyčią ir popiežių nuo, jų teigimu, priešiškos žiniasklaidos.

 Popiežiaus Benedikto XVI asmeninis pamokslininkas prieš Katalikų Bažnyčią nukreiptą kritiką dėl dvasininkų pedofilijos skandalų palygino su antisemitizmu. Toks jo palyginimas susilaukė griežtos kai kurių žydų ir pedofilijos aukų kritikos.

Popiežius taip pat atsikirto Bažnyčios kritikams, kuriuos apibūdino kaip konformistinės „diktatūros“ vergus.

„Konformizmas, kuris verčia galvoti ir veikti kaip visi, ir subtili, arba ne tokia subtili agresija Bažnyčiai rodo, kad toks konformizmas iš tiesų gali būti tikra diktatūra“, – sakė popiežius.
BAŽNYČIA NEIGIA DANGSČIUSI NUSIKALTIMUS

Kaltinimai Bažnyčiai, kad ji nesiimdavo tinkamų veiksmų vaikų seksualinio išnaudojimo problemai Jungtinėse Valstijose, Airijoje Vokietijoje, Italijoje ir kitose pasaulio vietose spręsti, arba tokius nusikaltimus net dangstydavo, tiesiogiai taikomi ir dabartiniam popiežiui, kuris anksčiau vadovavo už kunigų moralę atsakingai Tikėjimo doktrinos kongregacijai Vatikane.

Savo ruožtu Vatikanas paneigė dangstęs JAV kunigą, įtariamą 1950–1974 metais tvirkinusį iki 200 kurčių berniukų. Tuo tarpu „The New York Times“ pranešė, kad tuometinis kardinolas Josephas Ratzingeris (Jozefas Racingeris) buvo įspėtas apie kunigo veiksmus, tačiau nepašalino jo iš kunigų luomo.

Vatikanas patikino, kad popiežius, būdamas Miuncheno arkivyskupu, nežinojo apie nuo potraukio vaikams terapiškai gydytą vokiečių kunigą, kuriam vėliau buvo leista tęsti kunigystę ir jis toliau tvirkino vaikus.
Beveik kasdien pranešant apie panašius kunigų nusikaltimų atvejus, Bažnyčia laikosi nuomonės, jog net ir baisiausių nusikaltimų, kuriuos įvykdo atskiri asmenys, negalima primesti popiežiui ar visai Bažnyčiai. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius