Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 02 11 /14:28

Romos popiežius Benediktas XVI vasario pabaigoje atsistatydins

Vasario mėnesio pabaigoje ketina atsistatydinti popiežius Benediktas XVI, skelbiama oficialiame Vatikano pranešime.
Popiežius Benediktas XVI
Popiežius Benediktas XVI / AFP/„Scanpix“ nuotr.

85-erių popiežius yra 265-asis Katalikų bažnyčios vadovas, 8-asis vokiečių kilmės popiežius, išrinktas 2005 m. balandžio 19 d. po Jono Pauliaus II mirties.

Buvęs kardinolas Josephas Ratzingeris popiežiumi tapo eidamas 78 metus. Benedikto XVI atstovas spaudai Federico Lombardi pranešė, kad Benediktas XVI savo tarnybą paliks vasario 28 d. 20 val.

telegraph.co.uk rašo, kad popiežius iš pareigų greičiausiai traukiasi dėl sveikatos būklės. Praėjusiais metais jis ėmė vaikščioti su lazdele.

Atsistatydinantis popiežius savo pareiškime teigė, kad jo jėgos nebeleidžia jam vadovauti Bažnyčiai.

„Ilgai galvojęs apie savo sprendimą prieš Dievą, galiausiai supratau, kad mano jėgos, senkančios dėl amžiaus,jau per silpnos eiti apaštalo Petro pareigas... Šiandieniniame pasaulyje, kuriame vyksta tiek daug esminių pokyčių ir kurį krečia tikėjimo likimui svarbūs klausimai, norint valdyti Šventojo Petro laivą bei skelbti Evangeliją, reikalingą proto ir kūno stiprybė. Pastarosios man vis labiau trūksta, tad turiu pripažinti savo nesugebėjimą tinkamai vykdyti man pavestų pareigų“, – BBC cituoja Benediktą XVI.

Kaip skelbia Vatikano radijo lietuviškų naujienų tarnyba, popiežius taip paaiškino savo apsisprendimą:

„Sukviečiau jus į šią konsistoriją ne tik dėl trijų kanonizacijų, bet taip pat norėdamas jums pranešti apie labai svarbų Bažnyčios gyvenimui sprendimą. Daug kartų sąžinėje Dievo akivaizdoje apsvarstęs, pasiekiau tikrumą, jog mano jėgos, dėl senyvo amžiaus, jau nepakankamos, kad galėčiau deramai vykdyti Petro tarnystę. Puikiai suprantu, kad ši tarnystė, dėl savo dvasinės reikšmės, turi būti vykdoma ne tik darbais ir žodžiais, bet taip kančia ir malda.

Vis dėlto šiuolaikiniame pasaulyje, sparčiai kintančiame ir blaškomame tikėjimo gyvenimui svarbių klausimų, vairuoti Petro laivą ir skelbti Evangeliją reikalingos ne tik dvasios, bet ir kūno jėgos, jėgos, kurios pastaraisiais mėnesiais manyje tiek nusilpo, kad turiu pripažinti nesąs pajėgus gerai vykdyti man patikėtą tarnystę.

Dėl to, puikiai suprasdamas šio sprendimo rimtumą, būdamas visiškai laisvas, pareiškiu, jog atsisakau Romos Vyskupo, Šventojo Petro Įpėdinio tarnystės, man kardinolų patikėtos 2005 m. balandžio 19 d., taip kad 2013 m. vasario 28 d. 20.00 val. Romos sostas, Šventojo Petro sostas bus vakuojantis, ir tie, kam priklauso, turės sušaukti konklavą naujo popiežiaus išrinkimui.“

Vatikano atstovas Federico Lombardi teigė, kad naują popiežių turėtume turėti Velykoms.

Vatikanas pranešė, kad nuo Benedikto XVI atsistatydinimo iki naujojo popiežiaus rinkimų Katalikų bažnyčia neturės vadovo.

Pranešama, kad bus stengiamasi, kad rinkimai įvyktų kaip įmanoma greičiau. Vatikano atstovas Federico Lombardi teigė, kad naują popiežių turėtume turėti Velykoms.

Anot jo, konklavą galima būtų sušaukti per 15 ar 20 dienų po Benedikto XVI atsistatydinimo.

Atsistatydino tik aštuoni hierarchai

Benedikto XVI pranešimas apie ketinimus atsistatydinti iš Romos katalikų bažnyčios vadovo pareigų nėra pirmasis šios institucijos istorijoje.

Per beveik du tūkstančius metų ne vienas popiežius dar gyvas būdamas paliko aukščiausią bažnyčios hierarchijos postą – savanoriškai arba spaudžiamas. Benediktas IX (1012-1055) arba Grigalijus VI (?-1046) vienuoliktajame amžiuje tai padarė dėl politinių priežasčių. Taip pat žinoma apie Celestiną V, kuris popiežiaus postą savo noru paliko 1294, praėjus vos penkiems mėnesiams nuo pontifikato pradžios.

Paskutinis atsistatydinęs popiežius buvo Grigalijus VII (1325-1417). 1415 metais pontifikas, turėjęs suvienyti Romos bažnyčą, kuri tuo metu turėjo ne tris popiežius, iš kurių vienas rezidavo Avinjone (Prancūzija), buvo priverstas pasitraukti po Konstancos bažnyčtrinio susirinkimo, sprendusio ir Lietuvos ginčą su kryžiuočiais.

Nuo to laiko nė vienas Popiežius nenustojo eiti pareigų būdamas gyvas, nors keli yra užsiminę apie tokius ketinimus. Pavyzdžiui, Paulius VI, kuris svarstė atsistatydinti sulaukęs 80 metų, arba pastarasis popiežius Jonas Paulius II, kuris pontifikato pabaigoje sunkiai sirgo ir ne kartą paskatino kalbas apie galimybę perduoti pareigas įpėdiniui.

2002 metais kardinolas J.Ratzingeris, būsimasis Benediktas XVI, savaitraščiui „Meunchner Kirchenzeitung“ sakė: „Jei popiežius pastebėtų, kad visiškai nebegali vykdyti savo pareigų, jis tikrai atsistatydintų.“

Vatikano atstovas teigė, kad popiežius tikrai nesitraukia dėl katalikų bažnyčios problemų. Per visą katalikų bažnyčios istoriją iš popiežiaus pareigų atsistatydino tik aštuoni herarchai, skelbia tvn24.pl.

Papildyta 14.28 val.: „Popiežiaus Jono Pauliaus II atnaujintas specialusis įstatymas pradės veikti tik po popiežiaus Benedikto XVI atsistatydinimo. Popiežius atsistatydina nuo vasario 28 dienos 20 val. šiame įstatyme detaliai aprašytos naujojo popiežiaus rinkimų procedūros, konklavos datos.

Šiuo metu niekas nežino, ar popiežius Benediktas XVI yra davęs kokias nuorodas dėl procedūrų keitimo, ar išliks jau prieš tai buvusio Jono Pauliaus II-ojo  patvirtintos procedūros. Šiame įstatyme numatyta, kiek kardinolų rinks Popiežių, kokio dydžio konklava turėtų būti. Į konklavą turi teisę susirinkti visi kardinolai, kurie nesulaukę 80 metų, šie turi ir balsavimo teisę, vyresni kardinolai rinkdavosi tik į laidotuves, tačiau į konklavą jie neįleidžiami“, – 15min.lt pasakojo Lietuvos Vyskupų Konferencijos generalinis sekretorius Gintaras Grušas.

Apaštalinėje konstitucijoje „Universis Dominici Gregis“ rašoma, kad perkopusiems 80 metų ribą kardinolams nėra užkraunama „našta“ rinkti naująjį Bažnyčios vadovą. Šiuo metu Kardinolų kolegiją sudaro 183 kardinolai, 66 iš jų - vyresni nei 80 metų, tačiau vyresni nei 80 metų kardinolai rinkimuose atlieka dvasinį vaidmenį ir dalyvauja parengiamajame rinkimų etape.

Popiežių renka kardinolų kolegija, naująjį Vatikano vadovą renkanti jam numirus ar atsisakius posto. Popiežiaus rinkimų konklavoje metu kardinolai užrakinami Siksto koplyčioje, kur jie atskiriami nuo bet kokių kontaktų su išoriniu pasauliu. Dabartinis Popiežius Benediktas XVI, kuriam balandžio 16-ąją sukaks 86-eri, yra 265-asis Katalikų Bažnyčios vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius