Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 02 /20:10

Popiežius emeritas Benediktas XVI sugrįžo į Vatikaną

Popiežius emeritas Benediktas XVI ketvirtadienį, praėjus dviem mėnesiams nuo savo istorinio atsistatydinimo, sraigtasparniu grįžo į Vatikaną gyventi buvusiame vienuolyne - precendento neturintis atvejis, kai naujasis ir buvęs popiežiai abu kartu gyvens šalia mažutėje valstybėje.
Popiežius Benediktas XVI
Benediktas XVI / AFP/„Scanpix“ nuotr.

86 metų popiežiaus emerito sugrįžimas nebuvo ryškus, niekas jo nestebėjo, išskyrus tik Vatikano žiniasklaidos tarnybą, kuri netrukus po Benedikto atvykimo paskelbė, kad nebus pateiktas lauktas vaizdo įrašas; tai sukėlė abejonių dėl jo sveikatos.

Buvęs pontifikas,Benediktas, kuris per savo paskutinį viešą pasirodymą kovo mėnesį atrodė labai trapios sveikatos, yra pasakęs, kad gyvens „nematomas pasauliui“.

Unikalus sprendimas apgyvendinti beveik šalia vienas kito abu popiežius kai kam sukėlė nuostabą; tokio sprendimo kritikai nerimauja, kad Benedikto buvimas netoliese gali apsunkinti Pranciškaus veiklą.

Dar labiau glumina, kad Benedikto asmeninis sekretorius Georgas Gaensweinas taip pat yra popiežiaus Pranciškaus namų prefektas.

Tačiau du mėnesius gyvendamas Kastel Gandolfe, Benediktas stengėsi niekaip nepaveikti naujojo popiežiaus rinkimų arba Pranciškaus valdymo pradžios. Tikimasi, kad jis ir toliau sieks neatkreipti į save dėmesio.

Iš Kastel Gandolfo netoli Romos Benediktas sraigtasparniu atskrido į Vatikaną apie 14 val. 50 min. Grinvičo (17 val. 50 min. Lietuvos) laiku; jį pasitiko aukšti pareigūnai, tarp kurių buvo ir valstybės sekretorius Tarcisio Bertone.

Popiežius Pranciškus sutiko jį „broliškai nuoširdžiai“ prie buvusio vienuolyno durų, sakoma Vatikano pranešime. Čia bus Benedikto namai.

Abu popiežiai po to nuėjo pasimelsti.

Dabartinis pontifikas ne kartą demonstravo draugystės ženklus Benediktui, aplankydamas jį Kastel Gandolfe, paskambinęs jam per pontifiko emerito gimtadienį ir aukodamas už jį mišias.

Vokietijoje gimęs buvęs popiežius, nusprendęs atsistatydinti dėl savo amžiaus, persikels į Vatikane esančio Bažnyčios Motinos vienuolyno pastatą – ramybės oazę, turinčią savo daržą ir supamą žydinčių gėlynų, kuri buvo specialiai renovuota jo sugrįžimui.

Benediktas planuoja praleisti ten visą likusį gyvenimą, ramiai kontempliuodamas ir vykdydamas akademinius tyrimus.

Bažnyčios Motinos vienuolyne Benediktas gyvens su keturiomis namų tvarkytojomis iš vieno pasauliečių religinio ordino, kurios patarnaudavo jam iki šiol, taip pat su G.Gaensweinu.

Be to, vienas kambarys rezervuotas buvusio pontifiko broliui Georgui Ratzingeriui – jeigu jis nuspręstų kada nors apsilankyti.

Tris aukštus apimančioje modernioje naujojoje Benedikto buveinėje yra 12 vienuolių celių viršutiniuose aukštuose, o pirmajame aukšte įrengta virtuvė, svetainė, biblioteka ir koplyčia.

Celių interjeras labai paprastas: vieninteliai papuošimai jose yra mediniai kryžiai ir keli paveikslai, vaizduojantys religinio gyvenimo scenas, nurodė Vatikanas.

Benediktas, kuris yra gamtos mylėtojas, savo pensijos dienas galės leisti ir vienuolyno gėlyne, kur auginamos ir dviejų retų veislių – rožinių „Beatrice d'Este“ ir baltų „Giovanni Paolo II“ – rožės.

Vienuolynas taip pat turi daržą, kuriame auginamos paprikos, pomidorai, cukinijos ir kopūstai, o sode dar auga citrinos ir apelsinai.

Šiame vienuolyne visai netoli Šv.Petro bazilikos gyveno benediktinės, klarisės, priklausančios Šv. Klaros Asyžietės ir Pranciškaus Asyžiečio įkurtam ordinui, ir seserys vizitietės iš Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo ordino.

Minimas buvęs vienuolynas – vienintelis už Vatikano sienų – buvo pastatytas 1992 metais, po to, kai popiežius Jonas Paulius II išreiškė norą sukurti erdvę, kur galėtų gyventi tie, kurie paskiria savo gyvenimą apmąstymams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius