Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 27 /19:53

Popiežius Pranciškus atvyko į Lenkiją

Popiežius Pranciškus trečiadienį lėktuvu atvyko iš Romos į Lenkiją, kurioje lankysis penkias dienas ir kurioje šimtai tūkstančių maldininkų susirinko į 2016 metų pasaulio jaunimo dieną.
Popiežius Pranciškus Lenkijoje
Popiežius Pranciškus Lenkijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

79-erių Pranciškaus lėktuvas iš Romos Fjumičino oro uosto pakilo 14 val. 13 min. (15 val. 13 min. Lietuvos) laiku, o apie 16 val., anot lenkų žinasklaidos, jau nutūpė Krokuvos oro uoste, kur jį pasitiko prezidentas Andrzejus Duda su žmona Agata Kornhauser-Duda.

Jaunimo festivalį, pramintą „katalikų vudstoku“, aptemdė brutalus pagyvenusio kunigo nužudymas antradienį per mišias Prancūzijos šiaurėje; kaltę prisiėmė džihadistai.

Komentuodamas apie prancūzų kunigo nužudymą, Pranciškus lėktuve jį lydėjusiems žurnalistams pasakė, kad pasaulis kariauja, bet tai nėra „religijų karas“.

„Tikrasis žodis yra karas ... taip, tai karas. Šis šventas kunigas mirė kaip tik tuo metu, kai meldėsi už visus bažnyčioje“, – sakė popiežius.

„Noriu tik paaiškinti, kai aš kalbu apie karą, aš tikrai kalbu apie karą ..., interesų karą, dėl pinigų, išteklių... Aš nekalbu apie religijų karą, religijos nenori karo. Kiti nori karo“, – pabrėžė jis.

„Žodis, kurį girdime dažniausiai, yra nesaugumas. Tačiau tikrasis žodis yra karas ... taip, tai karas. Pasaulis kurį laiką kariavo fragmentuotą karą; vienas buvo 1914-aisiais, kitas -1939-1945-aisiais, o dabar šis“, – priminė jis Pirmąjį ir Antrąjį pasaulinius karus.

Popiežius Pranciškus taip pat paragino lenkus priimti žmones, kurie bėga nuo konfliktų ir vargo, ir pabarė dešiniųjų vyriausybę, kad ji atsisako dalintis šia našta per didžiausią pabėgėlių krizę Europoje po Antrojo pasaulinio karo.

Jis ragino parodyti „dvasią, kad norima priimti bėgančius nuo karo ir bado, bei solidarumą su tais, kurie neturi pagrindinių teisių, tarp jų ir teisę laisvai ir saugiai išpažinti savo tikėjimą“, – sakė Pranciškus.

Popiežius paragino Lenkijos vadovus „įveikti baimę“ ir parodyti užuojautą migrantams. Mat katalikiškoje Lenkijoje labai bijoma, kad musulmonų pabėgėliai gali kelti pavojų šalies saugumui, ardyti krikščioniškas tradicijas.

Priminęs, kad daugelis lenkų yra emigravę iš savo tėvynės, Pranciškus kalbėjo, kad reikia palengvinti jų grįžimą, jeigu yra norinčių, ir pasistengti suprasti priežastis, kurios verčia juos išvykti svetur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius