-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius Pranciškus: „Dievas visada kartu“

Šįmet – antrosios kalėdinės mišios, kai Pranciškus (Jorge Mario Bergoglio) yra popiežius. Kaip skelbia CNN, homilijos metu popiežius sakė, kad laikais, kurie pažymėti neapykanta, priespauda, smurtu bei karais, Dievas visada buvo kartu ir laukė.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Per istoriją, kai šviesą keičia tamsa, mums aiškėja, kad Dievas yra tėvas ir kad jo kantrus atsidavimas yra stipresnis už tamsą ir korupciją“, – tokią kalėdinę žinią pasauliui siuntė popiežius.

Pasaulio tikinčiuosius jis ragino parodyti daugiau švelnumo ir gailestingumo.

„Ar mes turime drąsos priimti šalia mūsų esančiųjų iššūkius, problemas ir sunkumus jautriai ar mes vis dėlto labiau norime priimti beasmenius sprendimus, kurie galbūt efektyvesni, tačiau jiems trūksta Evangelijos šilumos? Kaip pasauliui šiandien reikia jautrumo ir šilumos!“ – kalbėjo popiežius.

Jis taip pat kalbėjo, kad „žydai, musulmonai, krikščioniai ir draugai turėtų gyventi lygybėje ir abipusėje pagarboje“.

Popiežius sakė, kad laikais, kurie pažymėti neapykanta, priespauda, smurtu bei karais, Dievas visada buvo kartu ir laukė.

Popiežius Pranciškus trečiadienį aukojo Šv. Mišias Šv. Petro Bazilikoje. Šios Šv.Mišios paprastai yra didžiausia šventė katalikų kalendoriuje. Į Jas Bazilikos viduje susirinko apie 8000 tikinčiųjų, dar 3000 susirinko Šv.Petro aikštėje. Pirmą kartą homilija buvo tiesiogiai transliuojama modernioje trimatėje (3D) projekcijoje.

Vatikano atstovas spaudai pranešė, kad popiežius asmeniškai paprašė giesmės iš Mocarto Didiųjų Mišių. Giesmė „Et incarnatus est“ yra būtent iš Mocarto Didžiųjų Mišių.

Tuo metu Vatikano radijo tinklalapyje cituojamas popiežius Pranciškus sakė, kad giesmė „Et incarnatus est“ iš mišių c-moll yra neprilygstama ir atneša jums Dievą.

Nuo tada, kai buvo išrinktas popiežiumi jis nemažai nuveikė. Jo populiarumas augo ir jis yra itin gerbiama figūra pasaulyje. Neseniai popiežius Pranciškus, pirmą kartą lankydamasis Turkijoje, kuri yra daugiausia musulmoniška, bet oficialiai pasaulietiška šalis, paragino dialogu tarp religijų siekti galo Artimuosiuose Rytuose plintančiam islamo ekstremizmui. Taip pat jis suvaidino svarbų vaidmenį istoriniame JAV ir Kubos santykių proveržyje.

Susilaukė ir kritikos

Kaip rašo CNN, jo šnekamasis tonas, šiltas elgesys, ryšys su vaikais toliau užkariauja simpatijas. Tačiau jis taip pat susilaukė ir kritikos iš katalikų konservatorių už tai, kad tarkime, bažnyčia tapo atviresne gėjams ir lesbietėms, taip pat dėl pasiūlymo išsiskyrusiems ir antrą kartą susituokusiems katalikams priimti Komuniją.

Vis dėlto pastarąjį pasiūlymą  paragrafus tokiais klausimais kaip labiau priimanti pozicija gėjų atžvilgiu rudenį po dvi savaites trukusių debatų prelatų buvo atidėta į šoną.

Pirmadienį popiežius Pranciškus griežtai sukritikavo jam tarnaujančią Vatikano biurokratiją ir pasmerkė tai, kaip kai kas trokšta valdžios kitų sąskaita, gyvena veidmainišką dvejopą gyvenimą ir serga „dvasine Alzheimerio liga“, dėl kurios pamiršo, jog turėtų būti linksmi Dievo žmonės.

Pranciškaus kalėdinis pirmadienio sveikinimas kardinolams, vyskupams ir kunigams, kurie vadovauja Vatikanui, buvo labiau ne džiugus apsikeitimas šventiniais palinkėjimais, o išblaivinantis sąrašas to, ką popiežius pavadino „Kurijos negalavimais“, kurie, kaip jis viliasi, bus išgydyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius