Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius Pranciškus pirmąkart vadovaus Velyknakčio liturgijai

Popiežius Pranciškus šeštadienį pirmąkart vadovaus Velyknakčio liturgijai po maldų už taiką ir stipresnį krikščionių dialogą su musulmonais.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Neseniai išrinktas argentinietis pontifikas vadovaus aukojant mišias Vatikano Šv. Petro bazilikoje nuo 19.30 val. Grinvičo (21.30 val. Lietuvos) laiku, taip pat pakrikštys keturis suaugusius atsivertėlius – albaną, italą, rusą ir amerikietį.

Ši ceremonija užbaigs intensyvius pasiruošimus prieš sekmadienį švenčiamas Velykas – svarbiausią dieną krikščionims, kuriems vadovauja pirmasis per beveik 1 300 metų ne iš Europos kilęs popiežius.

Manoma, kad dešimtys tūkstančių žmonių sekmadienį dalyvaus Velykų mišiose, kai popiežius paskelbs specialų palaiminimą iš to paties balkono Šv. Petro bazilikoje, kuriame jis pasirodė kovo 13-osios vakarą, kai buvo išrinktas Katalikų Bažnyčios vadovu.

Vatikano oficialiojo dienraščio „Osservatore Romano“ redaktorius Giovanni Maria Vianas sakė, kad naujojo popiežiaus dalyvavimas Didžiosios savaitės liturgijoje padeda paaiškinti, kodėl jo pirmtakas Benediktas XVI nusprendė atsistatydinti vasario pabaigoje.

„Dėl šiam sprendimui pasirinkto laiko jo įpėdinis galėjo pradėti savo tarnystę kaip Šv. Petro įpėdinis per šias svarbiausias iškilmes“, - rašo jis.

„Būtent šiomis itin svarbiomis liturgijos dienomis girdėjome stiprų balsą popiežiaus, kuris pirmąkart yra kilęs beveik iš „pasaulio krašto“, kaip pats yra sakęs“, ˜– pridūrė G.M.Vianas.

„Visą gyvenimą, būdamas kunigu ir vyskupu, jis visuomet demonstruodavo ypatingą rūpinimąsi materialiniais ir dvasiniais pakraščiais“, – rašo redaktorius, atkreipdamas dėmesį į Pranciškaus paskelbtą Didžiosios savaitės homiliją, kurioje jis ragino skandalų krečiamą Katalikų Bažnyčią priartėti prie vargstančiųjų.

Pontifikas Didžiojo penktadienio vakarą vadovavo tradicinei Kryžiaus kelio aplink Romos Koliziejų procesijoje, per kurią atvaizduojamos Jėzaus Kristaus paskutinės gyvenimo valandos ir mirtis.

„Krikščionys turi atsakyti į blogį gėriu, patys prisiimdami kryžių, kaip darė Jėzus“, – sakė Pranciškus, kuris vadovavo ceremonijai sėdėdamas po raudonu baldakimu prie senovės romėnų amfiteatro, pastatyto prieš maždaug 2 000 metų.

Popiežius taip pat kalbėjo apie kelionę į Libaną, kurią pernai atliko jo pirmtakas Benediktas, praeitą mėnesį apstulbinęs pasaulį pranešimu, jog atsistatydina, nes būdamas 85 metų nebepajėgia tęsti savo tarnystės, susilpnėjus kūnui ir protui.

„Matėme grožį ir tvirtą bendrystės ryšį, sujungiantį krikščionis tame krašte, ir mūsų brolių musulmonų bei daugybės kitų draugystę“, – sakė 76 metų naujasis pontifikas.

Tuo tarpu tūkstančiai kitų maldininkų susirinko paminėti Didįjį penktadienį Jeruzalės senamiestyje, o Filipinuose kai kurie katalikai leidosi prikalami prie kryžių per drastiškus Didžiosios savaitės ritualus, kurie gyvuoja, nors jiems oficialiai nepritaria Bažnyčia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius