-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Popiežius vyksta į Fatimos šventovę Portugalijoje

Popiežius Benediktas XVI trečiadienį vyks į Fatimos šventovę, kuri yra viena iš labiausiai krikščionių gerbiamų vietų, tęsdamas keturių dienų vizitą Portugalijoje.
Popiežius Benediktas XVI
Popiežius Benediktas XVI / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pontifiko asmeninė piligriminė kelionė į tą šventovę, esančią už 120 kilometrų į šiaurės rytus nuo Lisabonos, laikoma šio vizito pagrindiniu akcentu. Ketvirtadienį Šventasis Tėvas Fatimoje aukos mišias po atviru dangumi, kurias gali susirinkti iki pusės milijono tikinčiųjų.

Benediktas dvi dienas praleis šiame šventajame mieste, o ketvirtadienį per specialias mišias bus paminėtos Švč.Mergelės Marijos apsireiškimą toje vietoje patyrusių piemenėlių Francisco ir Jacintos paskelbimo palaimintaisiais 10–osios metinės.

Per tas mišias taip pat bus minima 1917 metų gegužės 13–oji, kai trys gyvulius ganę portugalų pranešė regėję Dievo Motiną.

Antradienio rytą į Portugaliją atvykęs popiežius pareiškė, kad kelionė į Fatimą yra svarbiausias šios vizito tikslas.

„Atvykstu kaip Fatimos Marijos piligrimas“, – jis sakė Lisabonos oro uoste.

Kasmet į Fatimą atvyksta melstis apie 4 mln. piligrimų. Daugelis jų klūpodami kopia laiptais ir keliais eina per aikštę, vedančią prie Fatimos Marijos šventovės.

Popiežius Benediktas XVI trečiadienį vyks į Fatimos šventovę, kuri yra viena iš labiausiai krikščionių gerbiamų vietų, tęsdamas keturių dienų vizitą Portugalijoje.

Dešimtmetė Lucia Santos, devynerių metų Jacinta Marto ir septynerių metų Francisco Marto pareiškė regėję Mariją 1917 metų gegužės 13 dieną, o vėliau patyrę dar keturis apreiškimus.

Jie taip pat sakė matę Dievo Motiną tų pačių metų rugpjūčio 19 dieną kaimyniniame Valinjoso kaime.

Nuo tų laikų Fatima tapo viena iš labiausiai krikščionių piligrimų lankomų vietų. Popiežius Paulius VI ten lankėsi 1967 metais, o Jonas Paulius II – 1982, 1991 ir 2000 metais. Pastarasis sakė, kad Fatimos Marija jį išgelbėjo nuo žudiko kulkos 1981 metų gegužę.

Atskridęs sraigtasparniu iš Lisabonos, Benediktas XVI pirmiausiai melsis prie Švč. Mergelės Marijos statulos Apreiškimo koplyčioje. Tikima, kad toje vietoje minėtiems vaikams buvo apreikštos trys šventosios paslaptys.

Prieš išvykdamas iš Lisabonos, kur antradienio vakarą taip pat buvo aukojamos mišios po atviru dangumi, Šventasis Tėvas susitiks su iškiliais Portugalijos kultūros veikėjais, tarp jų – su 101 metų kino režisieriumi Manoeliu de Oliveira.

Ketvirtadienį sukaks lygiai dešimtmetis, kai Jonas Paulius II paskelbė palaimintaisiais Francisco ir Jacintą. Jųdviejų palaikai saugomi Fatimos bazilikoje nuo 1957 metų. Ten pat palaidota jų pusseserė Lucia, kuri mirė 2005 metais, būdama 97 metų.

Lucia Santos yra sakiusi, kad vaikystėje Marija jiems apreiškė tris paslaptis. Dvi iš jų buvo atskleisto praeito amžiaus 5–o dešimtmetyje: vienoje buvo nupasakotas pragaras, o kitoje – didžiulis konfliktas, kuris, pasak kai kurių aiškintojų, reiškė abu XX šimtmečio pasaulinius karus.

Trečioji paslaptis buvo paviešinta 2000 metų gegužę per Jono Pauliaus II paskutinį apsilankymą Fatimoje. Pasak Vatikano, ta paslaptis buvo pranašystė apie pasikėsinimą į pontifiką Romoje 1981 metais.

Kulka, kuri per tą incidentą pataikė į Joną Paulių II, šiuo metu yra Fatimos bazilikos Švč.Mergelės Marijos statulos karūnoje.

2007 metais Fatimos šventovės komplekse buvo baigta statyti 12,3 tūkst. kvadratinių metrų ploto Švč.Trejybės bažnyčia, kuri yra viena iš didžiausių krikščionių bažnyčių pasaulyje.

Fatima mūsų dienomis „yra Portugalijos visuomenės katalikybės centras ir pagrindinis ramstis, labai glaudžiai susijęs su Švč.Mergelės Marijos kultu“, sociologas Steffenas Dixas sakė naujienų agentūrai AFP.

Kai kurie katalikai Fatimą vadina pasaulio altoriumi, o daugybė piligrimų, pėsčiomis traukiančių į tą miestą arba keliais einančių per aikštę byloja apie šios šventovės įkvepiamus stiprius religinius jausmus.

Dešiniosios pakraipos diktatūra, gyvavusi Portugalijoje nuo praeito amžiaus 4–ojo dešimtmečio iki 1974 metų, Fatimą laikė nacionaliniu simboliu.

„Mūsų dienomis ji prarado bet kokią ideologinę reikšmę, ir niekas jos nebenaudoja antikomunistiniame kontekste“, – aiškino S.Dixas, parašęs dešimt knygų apie religiją Portugalijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius