Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Populiariausi kandidatai Ukrainos prezidento rinkimuose – kas gali favoritui P.Porošenkai pakišti koją?

Sekmadienį Ukrainos piliečiai rinks naują prezidentą. Provakarietiška laikinoji valdžia Kijeve tikisi, kad tai padės užbaigti jau pusmetį besitęsiančią politinę krizę, o Maskvos remiami sukilėliai rytuose iš paskutiniųjų stengiasi sužlugdyti rinkimus.
Petro Porošenka
Petro Porošenka / „Scanpix“ nuotr.

Iš viso rinkėjai galės rinktis iš 21 kandidato. Jei nė vienas nesurinks daugiau nei pusės balsų, birželio 15 dieną bus rengiamas antrasis turas, kuriame susirungs du daugiausia balsų gavę politikai. „Reuters“ pateikia populiariausių kandidatų į Ukrainos prezidentus portretus.

Petro Porošenka

„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka tarp savo rėmėjų
„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka tarp savo rėmėjų

Petro Porošenka, 48 metų konditerijos magnatas, yra rinkimų favoritas ir, pasak kai kurių nuomonės apklausų, gali būti išrinktas prezidentu dar pirmajame ture.

P.Porošenka tvirtai pasisako už Ukrainos integraciją į Vakarus ir yra sakęs, kad sieks šalies narystės Europos Sąjungoje.

Jis buvo vienintelis šalies oligarchas, nuo pat pradžių rėmęs Maidano protestuotojus prieš Viktoro Janukovyčiaus režimą. Jam priklausantis 5 kanalas išsamiai ir palankiai nušvietė pernai lapkritį Kijeve prasidėjusius protestus.

P.Porošenka yra patyręs politikas, ankstesnėse vyriausybėse užėmęs užsienio reikalų ir ūkio ministro postus. Turtus jis susikrovė iš konditerijos fabrikų, kurie jam užtarnavo „šokolado karaliaus“ pravardę ir pavertė vienu iš dešimties turtingiausių Ukrainos žmonių.

Jam priklausanti šokolado kompanija „Roshen“ patenka į didžiausių pasaulio konditerijos gamyklų 20-tuką.

P.Porošenka tvirtai pasisako už Ukrainos integraciją į Vakarus ir yra sakęs, kad sieks šalies narystės Europos Sąjungoje.

Julija Tymošenko

„Scanpix“ nuotr./Julija Tymošenko rinkimų kampanijos įkarštyje
„Scanpix“ nuotr./Julija Tymošenko rinkimų kampanijos įkarštyje

53 metų Julija Tymošenko, kilusi iš pramoninių Ukrainos rytų, yra užėmusi premjero postą 2005 metais ir dar kartą nuo 2007-ųjų iki 2010-ųjų, kai pralaimėjo V.Janukovyčiui prezidento rinkimuose.

Į valdžią J.Tymošenko atnešė provakarietiškų protestų banga, vadinamoji Oranžinė revoliucija, tačiau vos ėmusi vadovauti vyriausybei ji susivaidijo su buvusiais bendražygiais, ypač Oranžinės revoliucijos lyderiu, tuometiniu prezidentu Viktoru Juščenka.

Maidano revoliucija gerokai pakeitė politinį klimatą Kijeve ir J.Tymošenko kol kas nepavyko iš naujo įžiebti savo politinės žvaigždės.

J.Tymošenko, puiki oratorė ir išvaizdi moteris, tapo tikra jėga Ukrainos politikoje. Vis dėlto koją jai pakišo abejotini verslo sandėriai dešimtajame dešimtmetyje, padėję jai susikrauti turtus iš dujų pramonės ir užsitarnauti „dujų princesės“ pravardę. Nemažai ukrainiečių ją laiko pernelyg kontroversiška figūra, ne visada valdančia savo liežuvį.

V.Janukovyčiui tapus prezidentu J.Tymošenko buvo nuteista už piktnaudžiavimą valdžia ir pasodinta į kalėjimą. Į laisvę ji išėjo tik šį vasarį, kai jos didysis priešininkas pabėgo į Rusiją. Vis dėlto Maidano revoliucija gerokai pakeitė politinį klimatą Kijeve ir J.Tymošenko kol kas nepavyko iš naujo įžiebti savo politinės žvaigždės.

Nors apklausų duomenimis ji yra antra populiariausia kandidatė, J.Tymošenko gerokai atsilieka nuo P.Porošenkos.

Serhijus Tihipko

„Scanpix“ nuotr./Serhijus Tihipko
„Scanpix“ nuotr./Serhijus Tihipko

54 metų Serhijus Tihipko yra bankininkas ir parlamento narys. Jis yra buvęs ministrų kabineto narys, kartą vadovavo Ūkio ministerijai, ir kažkada buvo artimas V.Janukovyčiaus bendražygis. 2004 metais jis netgi kurį laiką buvo jo rinkimų štabo vadovas.

S.Tihipko teigimu, Kijevas per mažai stengiasi rasti bendrą kalbą su rytų Ukrainos gyventojais arba spręsti pagrįstus šių nusiskundimus.

Visuomenės nuomonės apklausos S.Tihipko skiria trečią vietą rinkimuose, o jį labiausiai palaiko rytiniuose regionuose gyvenantys rusai. S.Tihipko dažnai kritikavo laikinąją valdžią Kijeve už tai, kaip ši tvarkosi su sukilėliais rytuose.

Jo teigimu, Kijevas per mažai stengiasi rasti bendrą kalbą su rytų Ukrainos gyventojais arba spręsti pagrįstus šių nusiskundimus, ypač susijusius su rusų kalbos vartojimu, ir taip sudaro sąlygas promaskvietiškų separatistų veiklai.

Michailas Dobkinas

„Scanpix“ nuotr./Mychailo Dobkinas
„Scanpix“ nuotr./Michailas Dobkinas

Michailas Dobkinas, 44 metų verslininkas ir buvęs Charkovo gubernatorius, yra oficialus V.Janukovyčiaus Regionų partijos kandidatas.

M.Dobkinas nuožmiai kritikavo proeuropietiškus protestus Kijeve ir išreiškė abejones laikinosios Ukrainos vyriausybės legitimumu.

Jis nuožmiai kritikavo proeuropietiškus protestus Kijeve ir išreiškė abejones laikinosios Ukrainos vyriausybės legitimumu. Vis dėlto galimi mėginimai sutrukdyti rinkimams Donecke ir Luhanske gali pakenkti jo rezultatams.

M.Dobkino rinkimų kampaniją finansuoja turtingiausias Ukrainos žmogus, anglies ir plieno magnatas Rinatas Achmetovas, kuris tik visai neseniai pasmerkė prorusiškų separatistų veiksmus ir paragino rytų Ukrainos gyventojus atsiimti savo miestų kontrolę.

Šveicarijos vyriausybė neseniai užšaldė beveik trisdešimties ukrainiečių, prisidėjusių prie krizės šalyje, sąskaitas. Į šį sąrašą pateko ir M.Dobkinas bei V.Janukovyčius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius