Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Potvynis semia dvi JAV branduolines elektrines, virš jų paskelbta neskraidymo zona

Patvinusi Misūrio upė gali užlieti Fort Kalhuno ir Kuperio atomines elektrines, virš abiejų (panašiai kaip Japonijoje, Fukušimoje) paskelbta neskraidymo zona. Tačiau centrinės valdžios atstovai patikino, kad Nebraskos valstijoje tikrai nepasikartos Fukušimos scenarijus.
Nebraskos elektrines semia patvinusios Misūrio upės vanduo.
Nebraskos elektrines semia patvinusios Misūrio upės vanduo. / Kadras iš „YouTube“

Fort Kalhuno jėgainės vadovybė šią savaitę nurodė imtis papildomų priemonių, kad būtų apsisaugota nuo sparčiai kylančio Misūrio vandens, nes sinoptikai  prognozuoja, kad artimiausiomis dienomis liūtys nesiliaus, o padėtis potvynio zonoje taps dar sudėtingesnė.

Kaip pranešė „World Nuclear News“, 112 kilometrų nuo didžiausio Nebraskos miesto Omahos esanti elektrinė – tik viena iš daugybės upės pakrantėje esančių energetikos objektų, tiesiogiai paveiktų kylančio potvynio vandens. Ši žinia įplieskė gandus apie kritinę padėti Fort Kalhune ir net pradėjusius lydytis reaktoriaus strypus. Tokias kalbas dar labiau paskatino sprendimas paskelbti neskraidymo zoną virš semiamos elektrinės. 

Panaši padėtis klostosi ir į Pietus nuo Omahos miesto esančioje Kuperio jėgainėje. Pranešta, kad reaktorių rengiamasi išjungti avariniu būdu, jeigu vandens lygis pakiltų dar 180 centimetrų. Abiejuose objektuose įrengti galingi siurbliai be perstojo pumpuoja vandenį iš elektrinių teritorijų, tačiau jo lygis vis dar kyla.

Energetikos specialistų teigimu, esminis skirtumas tarp Nebraskos ir Fukušimos elektrinių yra laikotarpis, per kurį personalas turėjo pasirengti reaktorių išjungimui. Japonijoje tai buvo valanda po žemės drebėjimo, o Nebraskoje – kelios savaitės, per kurias buvo ruošiamasi potvyniui.

„Žinoma, per tokį laiką neperkelsi elektrinės į aukštesnę vietą ir nepastatysi jos ant polių, bet gali patikimai užsandarinti duris, užtikrinti atsarginį energijos tiekimą ir taip toliau“, – laikraščiui „Omaha World Heral“ sakė JAV branduolinės energetikos specialistas.

Fort Kalhuną valdančios bendrovės „Omaha Public Power District“ vadovai informavo, kad  sumontuoti barjerai turėtų apsaugoti elektrinę, jeigu vanduo pakiltų iki kritinio lygio. Šios jėgainės reaktorius išjungtas dar balandžio mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius