-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pradedama nagrinėti Bostono sprogdintojo Džocharo Carnajevo byla

Bostone trečiadienį įvyks pirmasis teismo posėdis, kuriame kaltinamuoju yra balandžio 15 dieną Bostono maratone, kaip įtariama, sprogdinimus surengęs čečėnų kilmės Džocharas Carnajevas. 19-metis jaunuolis išpuolį surengė su 26-erių broliu Tamerlanu, tačiau šis per policijos gaudynes žuvo, skelbia žiniasklaida.
Bostono teroro išpuolio įtariamasis Džocharas Carnajevas
Bostono teroro išpuolio įtariamasis Džocharas Carnajevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Bostonas

Jaunuoliui bus pateikta apie 30 kaltinimų, įskaitant masinio naikinimo ginklo naudojimą. Už 17 kaltinimų gali būti skirta mirties bausmė arba įkalinimas iki gyvos galvos.

Balandžio viduryje du broliai ties Bostono maratono finišo linija,  kaip įtariama, padėjo savadarbius, iš greitpuodžių pagamintus sprogmenis, šie pražudė tris žmones ir daugiau kaip 260 sužalojo, kai kurie nukentėjusieji liko be galūnių.

Anot „Boston Herald“, posėdžiuose turėtų dalyvauti daugelis aukų artimųjų.

Anksčiau pranešta, kad į teismą ketina atvykti ir jaunuolio mama Zubeidat Carnajeva, tačiau kaip praneša „The Telegraph“, moteris posėdyje nedalyvaus.

Kad sutilptų visi liudininkai, posėdžiai vyks didelėje teismo salėje. Dalis žmonių procesą galės stebėti per monitorius, įrengtus teismo fojė.

Anksčiau teismo posėdis buvo numatytas gegužės 30 dieną, tačiau advokatai ir prokurorai pageidavo daugiau laiko pasiruošti teismo procesui.

Tikrino artimuosius

JAV specialiosios tarnybos patikrino brolius Carnajevus, taip pat jų draugus bei gimines. Paaiškėjo, kad telefoniniuose įrašuose egzistavo „neaiški nuoroda“ į šventąjį karą prieš netikėlius (džihadas), apie tai su vienu iš brolių 2011 metais kalbėjo ir pati mama.

Specialiosios tarnybos išsiaiškino, kad pastaruoju metu Tamerlanui didelę įtaką darė asmuo, vardu Miša, skelbęs islamą. Anot brolių dėdės Ruslano Carni, pažįstamas „užvaldė jo smegenis“. Bendravimas su juo paskatino vyresnįjį brolį atsisakyti sporto ir domėtis radikaliu islamu.

Carnajevų draugai bandė padėti jiems išvengti bausmės. Anot Federalinių tyrimų biuro, trys asmenys bandė sunaikinti įrodymus, kurie gali padėti įrodyti brolių kaltę dėl sprogdinimų. Vienas Carnajevų pažįstamas, Ibrahimas Todaševas, per tardymą buvo nušautas. Tyrėjai pranešė, kad 27-erių jaunuolis elgėsi agresyviai, esą jis išsitraukė peilį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius