Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Praėjus 20 metų po Mandelos išėjimo į laisvę PAR visuomenę tebedrasko socialinis susiskaldymas

Nelsono Mandelos paleidimas iš kalėjimo prieš du dešimtmečius leido Pietų Afrikoje įsitvirtinti demokratijai, tačiau didelis visuomenės socialinis susiskaldymas aptemdė šios šalies „vaivorykštės stebuklo“ švytėjimą.
Nelsonas Mandela
Nelsonas Mandela / AFP/„Scanpix“ nuotr.

1990-ųjų vasario 11 dieną į laisvę išėjęs N.Mandela, kuris apartheido režimo kalėjimuose praleido 27 metus, pradėjo šalies transformuoti į demokratinę valstybę. Šio proceso kulminacija – 1994 metų istoriniai rinkimai, kuriuose galėjo varžytis skirtingų rasių atstovai, ir N.Mandelos prisaikdinimas pirmuoju juodaodžiu šios valstybės lyderiu.

N.Mandelos artimieji ketvirtadienį dalyvaus atminimo renginyje Victoro Versterio kalėjime, iš kurio prieš 20 metų jis buvo paleistas į laisvę. Tačiau neaišku, ar į jį atvyks silpnos sveikatos 91 metų N.Mandela. Taip pat nežinoma, ar jis pasirodys kokiame nors kitame renginyje.

Kai kurie kritikai tvirtina, kad N.Mandelos politinį palikimą sužlugdė valdančiojo Afrikos nacionalinio kongreso (ANC) sprendimas pašalinti iš prezidento posto jo įpėdinį Thabo Mbeki, taip pat naujausias sekso skandalas, į kurį įsivėlė dabartinis valstybės vadovas Jacobas Zuma  ir kuris smarkiai pakenkė partijos įvaizdžiui.

Pietų Afrikos Respublikos (PAR) virsmas demokratine valstybe vadinamas stebuklu. N.Mandelos susitaikymo pastangos padėjo jam palenkti į savo pusę konservatyvių pažiūrų baltaodžius gyventojus. Šalyje neliko segreguotos visuomenės ir dabar dauguma juodaodžių bei baltaodžių piliečių gerbia vieni kitus.

Tačiau praėjus dviem dešimtmečiams mažiausiai 34 proc. PAR gyventojų, kurių iš viso yra apie 50 mln., priversti pragyventi už mažiau nei 2 JAV dolerius per dieną, daug juodaodžių tebeskursta lūšnynuose.

Oficialiai skelbiama, kad nedarbo lygis siekia 25 proc., tačiau analitikai sako, kad tikrasis nedarbo mastas yra gerokai didesnis.

Šalį valdant ANC, kuris valdžioje yra nuo 1994-ųjų, kai žlugo apartheido režimas, ekonomika augo ilgiausiai, tačiau praėjusių metų pradžioje dėl finansų krizės pasaulyje pasekmių ją ištiko recesija.

„Iššūkiai yra identiški. Jei suskirstytume juos į tris kategorijas, tai būtų nedarbas, nelygybė su rasiniu atspalviu ir skurdas. Pokyčiai, kurie įvyko nuo 1990 iki 2010 metų, nėra stiprūs“, – sakė nepriklausomas politikos analitikas Nicas Borainas.

PAR klesti nusikalstamumas, o įvykdomų smurtinių nusikaltimų skaičius yra vienas didžiausių pasaulyje. Be to, šioje šalyje yra vienas didžiausių užsikrėtusiųjų ŽIV ir sergančiųjų AIDS skaičius. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius