-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 06 27 /12:50

Praėjus vos kelioms minutėms po asociacijos sutarties pasirašymo Rusija jau grasina Ukrainai

Rusijos užsienio reikalų viceministras Grigorijus Karasinas penktadienį pareiškė, kad Ukraina susidurs su „rimtomis pasekmėmis“. Šalies prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai taip teigė, kad Rusija po šios sutarties pasirašymo imsis priemonių, padėsiančių apsaugoti šalies ekonomiką.
Rusijos užsienio reikalų viceministras Grigorijus Karasinas
Rusijos užsienio reikalų viceministras Grigorijus Karasinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai jis pareiškė, kai Ukrainos prezidentas Petro Porošenka Briuselyje pasiršė laisvosios prekybos ir politinio bendradarbiavimo susitarimą su Europos Sąjunga (ES).

„Tokio pobūdžio rimto dokumento pasirašymas, žinoma, yra kiekvienos valstybės suvereni teisė“, – sakė G.Karasinas naujienų agentūrai „Intefax“.

Pasak G.Karasino, svarbu, kad šalys, pasirašiusios šį dokumentą, gerai suprastų, kaip tai paveiks santykius ne tik su Europos Sąjunga, bet ir su kitomis partnerėmis

„Ukrainos ir Moldovos asociacijos sutarčių su ES pasirašymo pasekmės neabejotinai bus rimtos, tačiau reikia ne apsiriboti bendrais žodžiais, o įvertinti, kuo tai išsilies, kad ateityje būtų išvengta įvairaus pobūdžio nesusikalbėjimų ir įtarimų“, – pridūrė diplomatas.

Pasak G.Karasino, „svarbu, kad šalys, pasirašiusios šį dokumentą, gerai suprastų, kaip tai paveiks santykius ne tik su Europos Sąjunga, bet ir su kitomis partnerėmis, įskaitant Rusiją, nes ir Ukraina, ir Moldova yra pasirašiusios susitarimus dėl laisvosios prekybos zonos Nepriklausomų Valstybių Sandraugoje, kurie tebegalioja“.

„Beje, ir Gruzija, pareiškusi apie pasitraukimą iš NVS, liko daugelio sutarčių, kurios jai naudingos, dalyve“, – pabrėžė viceministras.

Jis pažymėjo, jog Maskva ne kartą siūlė surengti konsultacijas įvertinti visas asociacijos sutarčių pasirašymo pasekmes.

„Šių mūsų raginimų tuomet neišgirdo nei mūsų partneriai Kijeve ir Kišiniove, nei Briuselis, ir mus labai nuvylė tokia reakcija į mūsų pasiūlymus“, – aiškino jis.

11:59 val. Rusija imsis priemonių, siekdama apsaugoti šalies ekonomiką

Rusija penktadienį, po asociacijos sutarties su ES pasirašymo, pareiškė, kad imsis bet kokių priemonių, kad būtų apsaugota šalies ekonomika nuo neigiamų laisvosios Ukrainos – ES prekybos sutarties padarinių, praneša naujienų agentūra „ITAR-TASS“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas

„Kai tik ši asociacijos sutartis įsigalios, mes pradėsime svarstyti galimas apsaugines priemones. Bus imtasi bet ko, kas yra būtina mūsų ekonomikos apsaugojimui“, – paskelbė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Maskvos remtas buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pernai lapkritį paskutinę minutę atsisakė pasirašyti asociacijos susitarimą, pasirinkęs glaudesnius ryšius su Rusija. Šis jo žingsnis išprovokavo ne vieną mėnesį trukusius proeuropietiškus protestus, kurie galiausiai vasarį privertė jį atsistatydinti ir ieškotis prieglobsčio Rusijoje.

Netrukus po to Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą, o šis jos žingsnis išprovokavo tarptautinį pasmerkimą ir paskatino Jungtines Valstijas bei ES imtis prieš Maskvą sankcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius