Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzija neatsisakys branduolinių ginklų, sako prezidentas N.Sarkozy

Prancūzija neatsisakys savo branduolinių ginklų, nes darydama tai rizikuotų savo saugumu, pirmadienį pareiškė prezidentas Nicolas Sarkozy, kai pasaulio lyderiai susirinko į Vašingtoną dalyvauti dviejų dienų susitikime branduolinio saugumo klausimais.
Nicolas Sarkozy ir Barackas Obama
Nicolas Sarkozy ir Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Negaliu statyti į pavojų savo šalies saugumo“, – sakė N.Sarkozy „CBS News“ prieš svarbią branduolinio saugumo konferenciją, kuriai vadovauja JAV prezidentas Barackas Obama ir kurioje dalyvauja iš viso 47 valstybių lyderiai.

Prancūzijos vadovas sakė, kad negali „vienašališkai“ nutraukti savo šalies branduolinių ginklų programos „tokiame pavojingame pasaulyje, kokiame visi mes gyvename šiandien“.

Per susitikimą Vašingtone nuskambėjo ir netikėtas Ukrainos pažadas iki 2012 metų perduoti kitoms šalims visas jos turimas smarkiai prisodrinto urano atsargas.Jis taip pat užsiminė, kad tokios šalys kaip Jungtinės Valstijos ir Rusija turėtų pirmosios imtis iniciatyvos mažinti savo milžinišką branduolinį arsenalą, o ne tikėtis, kad nusiginkluos Prancūzija, turinti kur kas mažiau atominių ginklų.

„Turite suvokti, kad esame valstybė, turinti 65 milijonus gyventojų, – sakė N.Sarkozy. – Turime mažiau įprastų ginklų nei Jungtinės Valstijos, Rusija, Kinija.“

„Paveldėjau savo pirmtakų vykdytą kursą stiprinti Prancūziją, kaip branduolinę valstybę. Iš aš negaliu atsisakyti branduolinių ginklų, kol nesu tikras, kad pasaulis yra stabilus ir saugus“, – pabrėžė jis.

Vašingtone vykstančiame dviejų dienų viršūnių susitikime ieškoma būdų, kaip garantuoti sukauptų prisodrinto plutonio ir urano atsargų saugumą, kad šios medžiagos nepatektų į ekstremistų grupuočių ar piktavalių šalių rankas.

N.Sarkozy taip pat leido suprasti, kad pritaria naujoms Jungtinių Tautų (JT) sankcijoms Iranui, pareikšdamas, jog numanomas Teherano siekis įgyti branduolinį ginklą yra „pavojingas ir nepriimtinas“.

„Kantrybė turi ribas. Atėjo metas balsuoti dėl sankcijų...“ – sakė jis CBS.

Tačiau Prancūzijos vadovas pabrėžė, kad bet kokios naujos sankcijos Teheranui neturėtų būti taip sušvelnintos JT Saugumo Tarybos, kad galiausiai neturėtų jokio poveikio šiitiškos respublikos vadovybei.

„Geriausias sprendimas yra Saugumo Tarybos vienybė, – sakė N.Sarkozy. – Tačiau ne bet kokia kaina. Ne dėl rezoliucijos, kuri tokia švelni, kad neduos jokios naudos.“

Per susitikimą Vašingtone nuskambėjo ir netikėtas Ukrainos pažadas iki 2012 metų perduoti kitoms šalims visas turimas smarkiai prisodrinto urano atsargas, o JAV įsipareigojo bendradarbiauti su šia šalimi, kurioje tebeprisimenama prieš daugiau nei du dešimtmečius įvykusi Černobylio katastrofa.

Šis netikėtas Kijevo pareiškimas buvo išsakytas bendrame pranešime, paskelbtame po JAV prezidento Baracko Obamos ir vasarį kadenciją pradėjusio Ukrainos vadovo Viktoro Janukovyčiaus pirmojo susitikimo.

„Prezidentas Janukovyčius skelbia Ukrainos sprendimą atsisakyti visų savo smarkiai prisodrinto urano atsargų iki kito Branduolinio saugumo viršūnių susitikimo“, – sakoma abiejų lyderių pranešime.

Ukrainos pažadas iki 2012 metų perduoti visas turimas smarkiai prisodrinto urano atsargas buvo pirmasis konkretus pasiekimas per Vašingtone šiuo metu vykstantį precedento neturintį viršūnių susitikimą dėl branduolinio saugumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius