-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzija nusiųs ginklų su islamistais Irake kovojantiems kurdams

Paryžius pasiųs ginklų kurdų pajėgoms, besikaunančioms su islamo ekstremistais Irako šiaurėje, trečiadienį pranešė Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as.
Prancūzijos prezidentas Francois Hollande‘as
Prancūzijos prezidentas Francois Hollande‘as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Reaguodamas į Kurdistano regiono valdžios išreikštą skubų poreikį, prezidentas, pritarus Bagdadui, nusprendė pasiųsti ginklų artimiausiomis valandomis“, – sakoma F.Hollande'o biuro pranešime.

Prezidentūra, pabrėždama, jog Kurdistane susiklostė „katastrofiška“ padėtis, savo pareiškime priduria, kad „būtina toliau mobilizuotis, palaikant Kurdistaną ir visą Iraką“.

Tačiau pranešime konkrečiai nenurodyta, kokie ginklai bus siunčiami.

Reaguodamas į Kurdistano regiono valdžios išreikštą skubų poreikį, prezidentas, pritarus Bagdadui, nusprendė pasiųsti ginklų artimiausiomis valandomis, – sakoma F.Hollande'o biuro pranešime.

Šis netikėtas pareiškimas paskelbtas, kai Jungtinės Valstijos taip pat padidino savo vaidmenį kovoje su sunitų ekstremistų grupuote „Islamo valstybė“ (IS), keliančia grėsmę autonominiam kurdų regionui Irako šiaurėje.

Aukšto rango amerikiečių pareigūnai sakė, kad šalies žvalgybos agentūros tiesiogiai siunčia ginklus su džihadistais besikaunantiems kurdams, o tokie pareiškimai rodo, kad Vašingtonas galbūt nukrypo nuo savo politikos bendradarbiauti per centrinę Bagdado vyriausybę.

Kiti Europos lyderiai taip pat jaučia spaudimą reaguoti į krizę Irake. Prancūzija anksčiau šią savaitę paragino sušaukti skubų Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų susitikimą, kuriame būtų apsvarstyti kurdų prašymai aprūpinti juos ginklais, taip pat atskraidinti humanitarinės pagalbos siuntų į Irako šiaurę.

Kiek anksčiau trečiadienį Prancūzija pažadėjo nugabenti į tą regioną antrą humanitarinės pagalbos siuntą, siekdama padėti religinių mažumų nariams, persekiojamiems atakuojančių džihadistų.

Užsienio reikalų ministerijos pranešime sakoma, kad 20 tonų siunta, įskaitant vaistus, palapines ir geriamojo vandens valymo priemones, trečiadienį bus atskraidinta į kurdų regiono sostinę Erbilį.

Ta siunta turėtų padėti suteikti pagalbą 50 tūkst. žmonių, pridūrė ministerija, pažadėjusi artimiausiomis dienomis organizuoti tolesnes operacijas, kad „padėtų dideliame pavojuje atsidūrusiems gyventojams“.

Sekmadienį Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas lankėsi Erbilyje, į kurį buvo atgabenta pirmoji prancūzų humanitarinės pagalbos siunta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius