-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prancūzija paleido kalėti iki gyvos galvos nuteistą buvusio Irano premjero žudiką

Prancūzijos teismas antradienį lygtinai atleido nuo laisvės atėmimo bausmės kalėti iki gyvos galvos nuteistą Irano agentą Ali Vakili Radą, pranešė jo advokatas.
Ali Vakili Radas ir Clotilde Reiss.
Ali Vakili Radas ir Clotilde Reiss. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Iranas Prancūzija

Tai padaryta praėjus kelioms dienoms po to, kai Teheranas leido grįžti į tėvynę jaunai prancūzų dėstytojai Clotilde Reiss, kuri prieš 10 mėnesių buvo suimta ir apkaltinta šnipinėjimu bei antivyriausybinių protestų kurstymu.

A.Vakili Radas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už nušalintojo Irano šacho paskutinio ministro pirmininko Shapouro Bakhtiaro nužudymą jo namuose netoli Paryžiaus 1991 metais.
Pernai kalinys įgijo teisę prašyti paleisti jį pirma laiko.

Advokatas Sorinas Margulis sakė, kad teismas antradienį sutiko paleisti iranietį, kai Prancūzijos vidaus reikalų ministras pasirašė įsaką dėl jo deportavimo, atverdamas kelią A.Vakili Radui grįžti į Iraną.

Teisininkas tvirtino, kad šis sprendimas nesusijęs su 24 metų C.Reiss paleidimu. „Tai neturėtų būti laikoma apsikeitimu“, – sakė S.Margulis žurnalistams.

Kiek vėliau antradienį A.Vakili Radas Paryžiuje turėtų būti įsodintas į lėktuvą, kuris jį parskraidins į Teheraną, nurodė advokatas.

Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas praėjusiais metais sakė, kad sprendimas dėl C.Reiss paleidimo gali priklausyti nuo Prancūzijoje kalinamų Irano piliečių likimo.

Paryžius griežtai neigia, jog buvo tartasi su Teheranu dėl galimo apsikeitimo, ir tvirtina, jog tarp Prancūzijos ir Irano bylų nėra jokių sąsajų.

Tuo tarpu prieš dvi savaites Prancūzijoje teismo sprendimu buvo paleistas iranietis inžinierius Majidas Kakavandas, nors jo išdavimo siekė Vašingtonas, kaltinantis jį neteisėtais pirkus iš JAV firmų elektroninę įrangą, naudotą Irano karinėms reikmėms.

A.Vakili Radas 1994–aisiais buvo nuteistas už tai, kad 1991 metų rugpjūčio 6 dieną subadė peiliu ir pasmaugė 76–erių metų Sh.Bakhtiarą.

Iranietis buvo kalinamas Paryžiaus vakariniame priemiestyje Puasi.

Sh.Bakhtiaras pabėgo į Prancūziją 1980 metais po Irane įvykusios islamo revoliucijos, per kurią buvo nuverstas šachas Mohammadas Reza Pahlavi.

Buvęs ministras pirmininkas gyveno Paryžiaus vakariniame priemiestyje Siurene, o jo namus visą parą stebėdavo policija.

A.Vakili Radą ir vieną jo bendrininką į tą vilą įleido Sh.Bakhtiaro padėjėjas. Buvęs premjeras buvo nužudytas kartu su savo sekretoriumi Fouroushu Katibeh.

A.Vakili Radas buvo suimtas Šveicarijoje, kai mėgino grįžti į Iraną, o vėliau jis buvo išduotas Prancūzijai. Dviem jo bendrininkams pavyko pabėgti.

Daugelis analitikų mano, jog žudikai buvo šiitiškos respublikos įkūrėjo ajatolos Ruhollah Khomeini šalininkai.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius