Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūziją sukrėtė žinia apie žiaurų paauglės nužudymą

Prancūziją pirmadienį sukrėtė žinia, kad prieš metus išprievartavimu apkaltintas ir lygtinai į laisvę paleistas 17-metis jaunuolis vėl išprievartavo ir žiauriai nužudė prestižinės mokyklos moksleivę.
Prancūzijos ministras pirmininkas Francois Fillon
Prancūzijos ministras pirmininkas Francois Fillon / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tai absurdiška. To galima buvo išvengti, jeigu ne tas aplaidumas“, – kalbėjo 13-metės motina Paola Marin interviu „Europe 1“ radijui. Moteris negali suvokti, kaip iš viso galėjo įvykti toks žiaurus nusikaltimas.

Nusikaltimo auka Agnes mokėsi centrinėje Prancūzijos dalyje esančiame koledže licėjuje „Cevenol International“. Pasak prokurorų, išžagintos, „itin žiauriai ir žvėriškai“ nužudytos merginos kūnas buvo rastas apdegęs.

Aukos šeima, jos mokykla ir Prancūzijos švietimo ir teisėsaugos pareigūnai negali rasti atsakymo į vieną klausimą: kaip iš viso galėjo įvykti toks nusikaltimas, turint galvoje jį įvykdžiusio paauglio praeitį.

Mokykla didžiuojasi tuo, kad ugdo mokinius gyventi be smurto, o miesto, kuriame yra ši mokykla, Le Šambonas prie Linjono, istorija primena, kaip nuo nacių buvo gelbėjami vietiniai žydai.

Ar mokykloje žinota, kad berniukas, vadinamas Mathieu, buvo apkaltintas 2010 metais prievartavimu Prancūzijos pietuose? Kodėl teismai leido jam eiti į „normalią“ mokyklą, nepaisant jo praeities? Gal tai buvo sistemos klaida?

Ministras pirmininkas Francois Fillon sakė, kad „mes turime išsiaiškinti galimą bausmės vykdymo sistemos sutrikimą“ ir padaryti, kad tokių nusikaltimų pasikartojimo profilaktika „būtų absoliutus prioritetas“.

Šis nužudymas vėl skatina Prancūzijoje debatus, kaip neleisti nusikaltimams kartotis, o dešiniųjų prezidentas Nicolas Sarkozy pasiūlė įstatymą griežtai bausti už tokius nusikaltimus po virtinės bylų, užėmusių pirmuosius laikraščių puslapius.

Agnes dingo trečiadienį po to, kai Mathieu esą nusiviliojo į gretimą mišką, kur ji tą pačią dieną buvo nužudyta. Jos kūnas buvo rastas penktadienį, jaunuoliui prisipažinus, jog jis „išprievartavo ir sudegino“ ją.

Mergaitės tėvai kaltina mokyklą – Agnes tėvas Fredericas Marinas tvirtina, kad mokykla „žinojo apie berniuko praeitį“.

„Mokykla turėjo būti šiek tiek budresnė“, – sakė Agnes mama.

Mokykla, kurios devizas – „humaniškumas ir tolerancija“ – kaltina teisingumo sistemą. Mokyklos vadovai sakė žinoję, kad Mathieu keturis mėnesius išbuvo kalėjime, bet nežinojo, už ką.

„Jei būčiau žinojęs, nebūčiau priėmęs jo į mūsų įstaigą, nes mes nesame pasirengę“, – sakė direktorius Philippeas Bauwensas. Berniukas, apibūdintas buvęs puikus mokinys paskutinėje vidurinės mokyklos klasėje, 2010-ųjų rugpjūtį buvo apkaltinas mažametės prievartavimu ir keturis mėnesius išbuvo kalėjime iki teismo, kuris jį išleido laisvėn teisėsaugos priežiūrai.

Prokuroras Jeanas-Yves’as Coquillat sakė, kad teisinė sistema padarė ką privalėjo – jaunuolis buvo išleistas su griežta sąlyga: jį gydė psichiatras gretimame mieste ir prižiūrėjo psichologas mokykloje.

Prokuratūra pateikė psichiatrų vertinimą, kuriame nurodoma, jog paauglį galima „atstatyti“, ir kad „neatrodo, jog jis būtų pavojingas“.

Daugelis kaltino ryšių tarp skirtingų valstybės tarnybų stoką.

„Buvo didžiulė spraga tarp to, ką žinojo mokyklos vadovybė ir valstybinė švietimo sistema, bei ką žinojo teisėsauga“, – sakė Anne-Sylvie Debard, mokyklos valdybos narė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius