Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijoje sulaikytas ETA grupuotės lyderis (atnaujinta 09.50 val.)

Įtariamas baskų kovotojų grupuotės ETA karinis vadas Garikoitzas Aspiazu, pravarde Txeroki, pirmadienio naktį buvo suimtas Prancūzijos Pirėnų kalnuose, teigiama Prancūzijos vidaus reikalų ministrės Michele Alliot-Marie pranešime.
Garikoitz Aspiazu Rubina
Garikoitz Aspiazu Rubina / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ministrė nepataikė jokių sulaikymo detalių, tačiau sakė, kad Txeroki įtariamas praeitą gruodį Pietų Prancūzijoje nužudęs du Ispanijos policininkus.

Šis areštas tapo skaudžiausiu baskų separatistams suduotu smūgiu nuo gegužės, kai įtariamas ETA lyderis Javieras Lopezas Pena Prancūzijoje buvo sulaikytas su kitais trimis įtariamais grupuotės nariais.

Pasak baskų naujienų agentūros „Vasco Press", po bendro Prancūzijos ir Ispanijos policijos tyrimo pareigūnai apie 3 val. 30 min. suėmė Txeroki kartu su įtariama ETA nare jų buveinėje Kotrė miestelyje.

Civiliais rūbais vilkintys Ispanijos policininkai 24 metų Raulas Centeno ir 23 metų Fernando Trapero, kurie kartu su Prancūzijos policijos pareigūnais dalyvavo slaptoje sekimo operacijoje pietvakarių Prancūzijoje, buvo nušauti šalia kavinės.Šį mėnesį Ispanijos VRM vadovas Alfredo Perezas Rubalcaba pranešė, jog du neseniai sulaikyti ETA nariai sakė, jog G.Aspiazu „jiems pasakojo tiesiogiai dalyvavęs" 2007 metų gruodžio 1 dieną surengtame išpuolyje, per kurį Kapbretono mieste buvo nušauti du policininkai.

Vienas iš suimtųjų ETA sakė „girdėjęs, kaip Txeroki pripažino nužudęs du policininkus", pridūrė ministras.

Civiliais rūbais vilkintys Ispanijos policininkai 24 metų Raulas Centeno  ir 23 metų Fernando Trapero, kurie kartu su Prancūzijos policijos pareigūnais dalyvavo slaptoje sekimo operacijoje pietvakarių Prancūzijoje, buvo nušauti šalia kavinės.

Prancūzijos policija sulaikė du įtariamus ETA smogikus, kurie įtariami dalyvavę atakoje, po kelių dienų surengtoje pietiniame Lozero regione. Trečio įtariamo atakos dalyvio susekti nepavyko.

Ispanijos žiniasklaida anksčiau buvo iškėlusi versiją, kad trečiasis atakos dalyvis galėjo būti Txeroki.

Už nepriklausomą baskų valstybę kovojanti ETA per 40 metų yra nužudžiusi daugiau nei 820 žmonių. Grupuotė prisiėmė atsakomybę už minėtą išpuolį praeitų metų gruodžio 17 dieną paskelbtame pranešime, kuriame grasino smogsianti Ispanijos saugumo pajėgoms, „kad ir kur jos būtų".

Pasak „Vasco Press", G.Aspiazu įtariamas pastaruosius penkerius metus vadovavęs ETA kovinėms operacijoms, taip pat organizavęs ir planavęs sprogdinimus.

Manoma, kad Txeroki sužlugdė taikos derybas su ETA įsakęs surengti 2006 metų gruodžio 30 dieną surengti sprogdinimą Madrido oro uosto automobilių stovėjimo aikštelėje, per kurį žuvo du žmonės.

M.Alliot-Marie pasveikino suėmus vieną iš ieškomiausių asmenų Europoje ir pareiškė, jog ši operacija buvo puikaus Prancūzijos ir Ispanijos policijos bendradarbiavimo pavyzdys.

„Jis dar kartą įrodo puikų Prancūzijos ir Ispanijos bendradarbiavimą kovojant su baskų terorizmu", – sakoma ministrės pranešime.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius