Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijoje – susirgimų hemolizinės uremijos sindromu protrūkis

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba praneša, kad šiaurinėje Prancūzijoje nustačius keletą susirgimų hemolizinės uremijos sindromu (HUS) atvejų, šios šalies atsakingos institucijos nutarė atšaukti iš rinkos šaldytą smulkintą jautieną (mėsainius), rašoma Maisto ir veterinarijos tarnybos pranešime spaudai.
Hamburgeris
Mėsainis / Photos.com

Kaip pranešama oficialiame pranešime, Prancūzijos nacionalinis institutas hemolizinės uremijos sindromą patvirtino 5 susirgusiems vaikams, kurių amžius nuo 20 mėnesių iki 8 metų (2 berniukai ir 3 mergaitės). Pirminiais protrūkio tyrimo duomenimis, susirgę vaikai valgė mėsainius kavinėje „Country steak“, tačiau galutinės išvados bus paskelbtos po papildomų laboratorinių maisto ir žmonių mėginių tyrimų.

Įtarimus sukėlę produktai – šaldyti mėsainiai, buvo įsigyti Vokietijos mažmeninės prekybos kompanijos „LIDL“ tinklui priklausančiame prekybos centre, jautienos žaliava manoma yra iš Vokietijos, o produktų gamintojai – Prancūzijos įmonė.

Atsižvelgiant į stiprų epidemiologinį ryšį tarp žmonių susirgimų ir vartoto produkto, Prancūzijos atsakingos institucijos kartu su mažmeninės prekybos tinklo „LIDL“ atstovais nutarė sulaikyti ir surinkti iš rinkos šaldytus mėsainius. Informacija vartotojams paskelbta spaudoje, prekybos tinklų „LIDL“ informaciniuose plakatuose.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad šiuo metu informacijos apie šaldytų mėsainių išplatinimą į kitas šalis Prancūzijos atsakingos institucijos nėra pateikę, tačiau Lietuvoje mėsainiais prekiaujančios įmonės šiuos produktus atsiveža iš Suomijos ir Lenkijos įmonių.

Tarnybos turimais duomenimis, į Lietuvą kiekvieną mėnesį mėsos perdirbėjai įsiveža vidutiniškai apie 150 tonų jautienos. Didžioji dalis mėsos įvežama iš Lenkijos, Latvijos ir Estijos gamintojų, tuo tarpu iš Vokietijos į Lietuvą jautienos 2011 m. įvežta nebuvo.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba stebi tyrimo eigą ir situaciją Prancūzijoje ir apie naujausius protrūkio tyrimo rezultatus informuos papildomai. Taip pat būtina pabrėžti, kad šis susirgimų  hemolizinės uremijos sindromu (HUS) protrūkis nėra susijęs su prieš keletą savaičių Vokietijoje kilusiu Šiga toksiną gaminančios E.coli protrūkiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius