Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzijoje teisiama Scientologų bažnyčia ir jos lyderiai

Scientologų bažnyčia ir šeši jos lyderiai Prancūzijoje pirmadienį stojo prieš teismą kaltinami organizuotu sukčiavimu. Tai gali baigtis visišku šios organizacijos veiklos uždraudimu Prancūzijoje.
Paryžiaus scientologijos centro direktorius Alainas Rosenbergas.
Paryžiaus scientologijos centro direktorius Alainas Rosenbergas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Bažnyčia

Scientologų bažnyčios nariai yra tokios Holivudo žvaigždės kaip Tomas Cruise'as ir Johnas Travolta. Ši grupė Paryžiuje teisimųjų suole atsidūrė antrą kartą per šešerius metus, nors Prancūzijos nuo 1978 metų baudžiamojon atsakomybėn buvo patraukta keletas pavienių Scientologų bažnyčios narių.

Teismas nagrinės dviejų moterų pateiktus ieškinius. Viena jų tvirtina buvusi įteigta perduoti daugiau kaip 20 tūkst. eurų už brangius scientologų produktus, tokius kaip elektrometras, skirtas psichinei energijai matuoti.

Ji pasakoja, kad 1998 metų pabaigoje vienoje Paryžiaus gatvių prie jos priėjo scientologijos sekėjas ir siūlė atlikti nemokamą asmenybės testą. Tuo metu moteris buvo psichologiškai silpnos būklės.

Moteriai buvo pasakyta, kad jos testo rezultatai yra prasti. Paskui jai buvo pasiūlyta įvairių „mokymo kursų gyvenimui pagerinti“, vitaminų ir kitokių produktų ligai įveikti, kas ją įklampino į skolas.

Antros ieškovės skunde tvirtinama, kad ji scientologės darbdavės 1998 metais buvo verčiama atlikti testą ir užsirašyti į kursus. Kai atsisakė tai padaryti, moteris buvo atleista.

Ieškovių advokatai tvirtina, kad scientologai priekabiavimu ir spaudimu stengiasi valdyti lengvai pažeidžiamus asmenis.

Paryžiaus scientologijos centras, jo direktorius Alainas Rosenbergas ir dar penki aukštesnio rango pareigūnai kaltinami silpnų sekėjų apgaudinėjimu, „siekiant išvilioti jų turtą, naudojantis psichologine galia“.

Iš pradžių kaltinimai buvo pareikšti septyniems Scientologų bažnyčios pareigūnams, tačiau per tą laiką vienas iš jų mirė.

Prancūzijoje šios organizacijos atstovė spaudai atmetė šiuos kaltinimus, tvirtindama, kad scientologija yra teisėta religija, o jos nariai yra persekiojami.

„Jie teisiami už savo tikėjimą“, – sakė Daniele Gounord ir pridūrė, kad Scientologų bažnyčia Prancūzijoje „persekiojama“ nes ji skleidžia naujas idėjas.

Scientologai taip pat kaltinami neteisėtu farmacinių produktų platinimu, kai ieškovės pareiškė, kad joms buvo pardavinėjami vitaminai ir maisto mišiniai jų psichinei būklei pagerinti.

Teisiamiesiems gresia iki septynerių metų kalėjimo ir milijono eurų bauda, jeigu bus įrodyta kaltė.

Prancūzų prokurorams nepavyko įrodyti kaltės ankstesnėje sukčiavimo byloje prieš Scientologų bažnyčią 2003 metais, tačiau dabar ieškovės pirmą kartą remiasi 1994 metų įstatymu, pagal kurį organizacijos veikla gali būti uždrausta.

Remiantis šiuo įstatymu, Paryžiaus scientologijos centras ir biblioteka gali būti uždaryti kaip neatitinkantys teisėtos organizacijos statuso.

Jungtinėse Valstijose 1954 metais mokslinės fantastikos rašytojo Lafayette'o Ronaldo Hubbardo įkurta Scientologų bažnyčia po beveik dvidešimties metų tapo oficialiai pripažįstama religija.

Scientologų bažnyčia Europoje dažnai kaltinama finansiškai išnaudojanti savo narius. Prancūzijoje, kur, kaip manoma, yra keletas tūkstančių scientologų, oficialiai ši organizacija laikoma sekta, bet ne religija.

Numatyta, kad teismo procesas truks iki birželio 17 dienos, tačiau nutartis bus priimta vėliau.

Net jeigu teismas patenkintų ieškovių skundą ir uždraustų Scientologų bažnyčią, jos nariai turi teisę paduoti apeliacinį skundą ir juridiniai ginčai galėtų tęstis metų metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius