-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prancūzijoje tūkstančiai žmonių dalyvavo „Pykčio dienos“ protestuose prieš šalies prezidentą

Keli tūkstančiai žmonių sekmadienį žygiavo Paryžiaus gatvėmis, dalyvaudami „Pykčio dienos“ protestuose prieš prezidentą Francois Hollande'ą, o šios eitynės baigėsi susirėmimais su policija.
Protestas prieš Prancūzijos prezidentą Francois Hollande'ą
Protestas prieš Prancūzijos prezidentą Francois Hollande'ą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Saugumo pajėgos leido ašarines dujas, vaikydamos kelis šimtus jaunuolių, kurie svaidė į policininkus butelius, fejerverkus, metalinius strypus ir šiukšlių konteinerius.

Policija nurodė, kad bent 150 žmonių buvo suimti po susirėmimų, per kuriuos buvo sužeisti 19 pareigūnų – iš jų vienas sunkiai, sakė vienas šaltinis policijoje.

Policija nurodė, kad bent 150 žmonių buvo suimti po susirėmimų, per kuriuos buvo sužeisti 19 pareigūnų

Vidaus reikalų ministras Manuelis Vallsas pasmerkė smurtą, vykdomą „asmenų iš įvairių kraštutinių ir ultradešiniųjų grupuočių, kurių vienintelis tikslas – kurstyti neramumus“.

Šias eitynes organizavo apie 50 smulkių, daugiausia dešiniosios pakraipos organizacijų, tačiau į jas nepavyko įtraukti didesnių prieš F.Hollande'ą nusistačiusių judėjimų.

Organizatoriai tvirtina, kad šioje akcijoje dalyvavo apie 120 tūkst. žmonių, tačiau policija nurodė, kad eitynėse, kurios vyko pliaupiant smarkiam lietui, buvo apie 17 tūkst. dalyvių.

Demonstrantai protestavo prieš įvairius F.Hollande'o, kuris yra nepopuliariausias naujausių laikų Prancūzijos vadovas, politinius sprendimus, tokius kaip pernai priimtas įstatymas, leidžiantis gėjų santuokas.

Kai kurie reikalavo, kad Prancūzija pasitrauktų iš Europos Sąjungos (ES), o kiti ragino gerbti žodžio laisvę – veikiausiai dėl neseniai vyriausybės priimto sprendimo uždrausti prieštaringai vertinamus komiko Dieudonne'o šou, laikomus antisemitiškais.

Kai kurie reikalavo, kad Prancūzija pasitrauktų iš Europos Sąjungos (ES), o kiti ragino gerbti žodžio laisvę

Žydų studentų sąjunga UEJF pasmerkė „antisemitinius šūkius ir nacių saliutus“, kuriuos demonstravo dalis protestuotojų.

„Ši „Pykčio diena“ virto neapykantos diena“, – sakė jos pirmininkas Sacha Reingewirtzas.

Daugelis eitynių dalyvių skundėsi dėl prieštaringai vertinamo F.Hollande'o privataus gyvenimo – kitą dieną po to, kai prezidentas paskelbė išsiskyręs su savo partnere Valerie Trierweiler, kilus skandalui dėl jo romano su jaunesne aktore.

„Jau gana skandalų dėl šio prezidento – jis užtraukia nešlovę Prancūzijai“, – viena 60-metė, vardu Marion, sakė naujienų agentūrai AFP.

„Esate čia, kad pasakytumėte: „Jums jau gana“, – vienas iš organizatorių sakė miniai. Jis dar pridūrė, kad Prancūzijos lyderiai „yra labiau užsiėmę savo romanais negu nedarbu“.

Prancūzija, kuri yra antroji didžiausia euro zonos ekonomika, šiuo metu stengiasi įveikti didžiulį nedarbą. F.Hollande'as neseniai paskelbė planą 2015–2017 metais sumažinti biudžeto išlaidas 50 mlrd. eurų (172,6 mlrd. litų), siekiant atgaivinti ekonomiką.

Kelios partijos ir organizacijos, tokios kaip ultradešinysis Nacionalinis frontas, šiuose protestuose nedalyvavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius