-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prancūzijos medikai persodino visą žmogaus veidą

Prancūzijos medikai sėkmingai atliko viso veido transplantaciją – 35–erių metų vyrui buvo persodintas veidas su akių vokais ir ašarų kanalais, ketvirtadienį pranešė spauda.
Laurent'as Lantieri
Laurent'as Lantieri / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Operacija buvo atlikta birželio pabaigoje pacientui, kurio veidą buvo deformavusi genetinė liga, rašo laikraštis „Le Parisien/Aujourd'hui“, įvardijantis pacientą kaip Jerome'ą.

Operaciją atlikęs chirurgas Laurent'as Lantieri laikraščiui sakė, kad tai yra pirma tokio pobūdžio operacija pasaulyje, nors balandžio mėnesį Ispanijos medikai pranešė atlikę panašią procedūrą.

„Pacientas laikosi gerai. Jis vaikšto, valgo ir kalba. Jam ant naujo smakro pradėjo augti barzda“, – sakė L.Lantieri, atlikęs operaciją Paryžiaus priemiestyje esančioje Henri–Mondoro (Anri Mondoro) ligoninėje.

„Pirmą kartą pažvelgęs į save veidrodyje jis parodė iškeltus abu nykščius, – sakė L.Lantieri laikraščiui. – Šios transplantacijos jis laukė dvejus metus. Dabar jis labai patenkintas“.

Atliekant veido transplantaciją, nuo donoro atskiriamas visas veidas su burna ir akių vokais ir perkeliamas ant paciento. Tada mikroskopo pagalba yra sujungiami nervai ir kraujo indai.

Kelios panašios veido transplantacijos operacijos buvo atliktos ir anksčiau, trys iš jų Prancūzijoje, kur prieš penkerius metus mikrochirurgai pranešė pirmieji atlikę dalinę veido transplantaciją.

2005 metais šuns sunkiai sužalotai 38–erių metų Isabelle Dinoire buvo persodinta donoro nosis, lūpos ir smakras.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius