-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prancūzijos Senatas priėmė pensijų reformos įstatymą, nepaisydamas streikų

Prancūzijos senatoriai nepabūgo masinių streikų, riaušių bei naftos perdirbimo įmonių blokadų ir penktadienį priėmė prezidento Nicolas Sarkozy pasiūlytą, tačiau visuomenės aršiai ginčijamą įstatymą, pagal kurį išėjimo į pensiją amžius bus ne 60 o 62-eji metai.
Prancūzijos Senatas priėmė prieštaringai vertinamą pensijų reformą.
Prancūzijos Senatas priėmė prieštaringai vertinamą pensijų reformą. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis balsavimas iš esmės buvo lemiamas žingsnis, atveriantis kelią pensijų sistemos reformai, kuri yra centrinė N.Sarkozy programoje. Vyriausybė dabar tikisi, kad įstatymo tekstas bus suderintas su parlamento žemaisiais rūmais, o dėl galutinės jo redakcijos bus paskutinį kartą balsuojama ateinantį trečiadienį.

„Ateis diena, kai buvę priešininkai padėkos prezidentui ir vyriausybei už atsakingą elgesį“, – darbo ministras Ericas Woerthas pranašavo prieš balsavimą aukštuosiuose rūmuose, kur reformos įstatymą palaikė 177, o prieš jį pasisakė 153 senatoriai.

„Savo socialinio modelio negalime apsaugoti žvelgdami į praeitį“, – pridūrė E.Woerthas.

Tačiau Prancūzijos gatvėse tebevyko susirėmimai, dėl streikų buvo blokuojamas degalų tiekimas. Profsąjungos pažadėjo rengti naujus protestu dėl, jų nuomone, nesąžiningos reformos, tikėdamosi priversti N.Sarkozy nusileisti, nors reformos priėmimo procesas priartėjo prie pabaigos.

E.Woerthas paragino tautiečius liautis protestavus. „Aš suprantu, kai demonstracijos vyksta iki balsavimo dėl įstatymo, kad būtų padaryta pataisų. Tačiau, kai įstatymas patvirtintas parlamente, jis neišvengiamai įsigalioja. Tokia yra demokratijos esmė“, – pareiškė jis laikraščiui „Le Figaro“.

E.Woerthas išpeikė opozicijos elgesį Senate, kai mėginta kuo labiau ištęsti reformos projekto svarstymą. „Siekti tęsti debatus, neturint jokio konkretaus tikslo – beprasmiška iniciatyva, – nurodė jis. – Tikimasi, kad įstatymas įsigalios trečiadienį.“

„Le Figaro“ taip pat rašoma, kad dauguma prancūzų supranta, jog profesinėms sąjungoms reikėtų pagalvoti apie protesto akcijų nutraukimą. Laikraščio surengta nuomonių apklausa parodė, kad už streikų nutraukimą po to, kai įstatymas įsigalioja, pasisako 56 proc. šalies gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius