Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2016 07 28 /15:05

Prancūzijos tyrėjai paskelbė antrojo bažnyčioje siautėjusio teroristo tapatybę

Prancūzijos tyrėjai oficialiai nustatė antrojo džihadisto, dalyvavusio bažnyčioje surengtame išpuolyje, per kurį buvo nužudytas kunigas, tapatybę, ketvirtadienį pranešė vienas prokuratūros šaltinis.
Bažnyčioje Šiaurės Prancūzijoje paimti įkaitai
Bažnyčioje Šiaurės Prancūzijoje paimti įkaitai / „Twitter“ nuotr.

Tyrėjai nurodė, kad tas asmuo buvo 19-metis Abdelis Malikas Petitjeanas, nukautas policijos per antradienį įvykdytą išpuolį vienoje Normandijos regiono bažnyčioje kartu su bendraamžiu Adeliu Kermiche'u, laukusio teismo dėl kaltinimų terorizmu.

Tyrėjai pridūrė, kad šis jaunuolis buvo pakliuvęs į teisėsaugos akiratį, kai mėgino išvykti į Siriją.

Tiedu jaunuoliai įsiveržė į bažnyčią šiauriniame Sent Etjen diu Ruvrė miestelyje per rytines mišias ir prie altoriaus perrėžė gerklę 86 metų kunigui, sunkiai sužalojo dar vieną žmogų, bet galiausiai buvo nušauti policijos. Per šią įkaitų dramą buvo pagrobtos dar trys vienuolės ir maldininkas, bet jie nenukentėjo.

Abu džihadistai buvo prisiekę ištikimybę grupuotei „Islamo valstybė“ vaizdo įraše, kurį trečiadienį paskelbė šio ekstremistų judėjimo naujienų agentūra „Amaq“.

Prokuratūros šaltinis sakė, kad A.M.Petitjeanas anksčiau nebuvo teistas, o policija neturėjo jo pirštų atspaudų arba DNR mėginio, todėl palaikų atpažinimas užtruko ilgiau.

VIDEO: Į bažnyčią Prancūzijoje įsiveržę užpuolikai neutralizuoti, bet kunigas žuvo

Tačiau jis buvo minimas policijos dokumentuose po to, kai birželio 29 dieną mėgino patekti į Siriją iš Turkijos, nurodė šaltinis.

Tyrėjams atpažinti jaunuolį padėjo jo motinos DNR mėginys.

Politinė vienybė netruko išsisklaidyti

Išpuolis bažnyčioje buvo trečias iš surengtų per pastarąsias dvi savaites Prancūzijoje ir Vokietijoje, kurių užpuolikai tvirtino esantys ištikimi „Islamo valstybei“.

Šis faktas kelia didelį nerimą Europai dėl jaunų, dažnai nestabilios psichikos žmonių, įtikinčių IS propaganda ir raginimais rengti atakas savo šalyse.

IS taip pat tvirtino, kad Mohamedas Lahouaiejas Bouhlelis, nužudęs 84 žmones, kai liepos 14 dieną nukreipė sunkvežimį į minią Prancūzijos pietiniame Nicos mieste, buvo vienas iš jos karių, nors nebuvo nustatyta jokių tiesioginių užpuoliko ryšių su šia grupuote.

Politinė vienybė, trečiadienį pademonstruota per ekumenines pamaldas Paryžiuje, netruko išsisklaidyti, kai premjeras Manuelis Vallsas ir vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as sulaukė naujų raginimų atsistatydinti.

„Jeigu vyriausybė neatsakinga už terorizmo bangą, ji kalta, kad nepadarė visko, kad ją sustabdytų“, – sakė dešiniosios Respublikonų partijos pirmininko pavaduotojas Laurent'as Wauquiez, duodamas interviu dienraščiui „Le Figaro“.

Politinė vienybė, trečiadienį pademonstruota per ekumenines pamaldas Paryžiuje, netruko išsisklaidyti

„Manuelis Vallsas ir Bernard'as Cazeneuve'as privalo pasitraukti, nes jie atsisako imtis gyvybiškai svarbių priemonių kovai su islamizmu. Mums reikia naujos vyriausybės, pasiryžusios veikti“, – pridūrė jis.

Prancūzijos vyriausybė tikino, kad šalis daro viską, kas įmanoma, kad apsaugotų piliečius, bet perspėjo, kad naujų teroro atakų išvengti nepavyks. Prancūziją per pastaruosius 1,5 metų patyrė tris didelius ir kelis mažesnius išpuolius.

Prezidentas Francois Hollande'as ketvirtadienį patvirtino, kad bus įkurta Nacionalinė gvardija, kurios pagrindu taps dabartinės rezervo pajėgos. Vyriausybė anksčiau ragino „patriotus“ užsirašyti į rezervistus.

F.Hollande'as sakė, kad parlamento konsultacijos dėl tų pajėgų įkūrimo vyks rugsėjį, „kad tos pajėgos būtų įkurtos kiek įmanoma greičiau, siekiant apsaugoti Prancūzijos žmones“.

„Kas dėjosi jo galvoje?“

Pareigūnai buvo kritikuojami, kad A.Kermiche'as buvo paleistas iš kalėjimo, laukdamas teismo dėl įtariamos teroristinės veiklos, kai buvo antrąkart sučiuptas mėgindamas pasiekti Siriją, nors prokurorai ragino palikti jį arešte. Jaunuolis turėjo dėvėti elektroninę apyrankę, bet turėjo teisę išeiti iš namų darbo dienomis nuo 8 val. iki 12 val. 30 minučių.

Tyrimui artimi šaltiniai sakė, kad A.M.Petitjeanas „labai panašus“ į vyrą, ieškotą kovos su terorizmu policijos kelios dienos prieš pastarąją ataką, baiminantis, kad jis gali įvykdyti kokį nors išpuolį.

Pasak šaltinių, Prancūzijos policijos antiteroristinis dalinys UCLAT likus keturioms dienoms iki atakos bažnyčioje išsiuntinėjo pranešimą, kuriame sakoma, kad gauta „patikimos“ informacijos apie vieną asmenį, „ketinantį įvykdyti išpuolį šalies teritorijoje“.

Vaizdo pranešime, kurį paskelbė IS naujienų agentūra „Amaq“, matomi du barzdoti vyrai, vadinantys save Abu Omaro ir Abu Jalilo al Hanafi slapyvardžiais.

Trys A.M.Petijeano šeimos nariai buvo sulaikyti siekiant apklausti, nurodė tyrimui artimas šaltinis.

Vaizdo pranešime, kurį paskelbė IS naujienų agentūra „Amaq“, matomi du barzdoti vyrai, vadinantys save Abu Omaro ir Abu Jalilo al Hanafi slapyvardžiais. Susikibę rankomis jis prisiekia „paklusnumą“ IS vadovui Abu Bakrui al Baghdadi.

A.M.Petitjeanas, kilęs iš Prancūzijos rytinio Savojos regiono, dirbo iškart keliuose darbuose prekybos sektoriuje, o motina, negalinti patikėti sūnaus elgesiu, sakė, kad jis buvo „švelnus. Jis visiškai su tuo nesusijęs.“

Kiti jo pažįstami buvo ne mažiau sukrėsti ir tvirtino, kad tas jaunuolis buvo normalus, be jokių radikalizacijos požymių.

„Visi tikintieji sukrėsti, nes jis buvo žinomas dėl savo malonaus būdo. Kas dėjosi jo galvoje?“ – sakė vietos mečetės imamas Djamelis Tazghatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius